Текст: д-р Розалина Янкова, педиатър в УМБАЛ „Софиямед“

Неприятните стомашно-чревни инфекции могат да развалят дори най-добре планираната лятна почивка. Най-уязвими към тях са децата до 5-годишна възраст, които все още нямат изграден силен имунитет. Кои са рисковите фактори за заразяване и какви мерки биха могли да вземат родителите, за да предпазят децата си? Потърсихме отговорите от опитния педиатър от УМБАЛ „Софиямед“ д-р Розалина Янкова.

Кои са основните причинители на стомашно-чревните неразположения при децата през летния сезон?
Ентеровирусите са сред основните причинители на т.нар. летен грип. Те се разпространяват най-често от човек на човек и са съпроводени с висока температура, диария, отпадналост, липса на апетит. Понякога може да доведат до възпаление на стомашно-чревния тракт, конюнктивит, увеличени лимфни възли. Обикновено неразположението отшумява за 3–4 дни.

Ротавирусите, от друга страна, са тежко протичащи инфекции, които се характеризират с висока температура, повръщане, водниста диария и дехидратация на организма. Това важи най-вече за децата, които бързо вдигат висока температура и се обезводняват. Те задължително трябва да бъдат прегледани от специалист, а при нужда – приети и в болница, където да им бъдат включени системи – за възстановяване на течностите и електролитите в тялото.

Други причинители на стомашно-чревните инфекции са аденовируси и коксаки вируси. При 25% от заболяванията с диария обаче виновник е бактерията ешерихия коли. Сред бактериите, отговорни за летните неразположения при децата, се нареждат още: салмонела, шигела, стафилококус ауреус и др.

По какъв начин става заразяването?
Инфекцията се предава както по въздушно-капков път (кихане, кашляне), така и по фекално-орален път – т.нар. болест „ръце-крак-уста“.

Кои са основните симптоми на заболяването и за колко време отшумяват?
Това зависи от индивидуалното здравословно състояние на детето. Заболяването може да премине за 3–4 дни или да продължи до 1 седмица. Децата, които спазват оздравителен хранителен режим, които приемат пробиотици и медикаменти за спиране на диарията, но тя все пак продължава, трябва задължително да бъдат изследвани в болница и съответно да бъде проведено допълнително лечение.

Какъв е препоръчителният хранителен режим за децата, които страдат от чревни инфекции?
На първо място родителите трябва да осигурят на детето си електролитни напитки, които са под формата на прахчета и се продават в аптечната мрежа. Чрез техния прием течностите в организма се възстановяват. Препоръчвам по-големите деца с такива инфекции да се придържат към по-лек хранителен режим и да ограничат консумацията на млечни продукти – и най-вече на прясно мляко. Киселото мляко е позволено.
За по-малките деца са подходящи специално разработените млека с безлактозна формула, които са и хипоалергенни. Този оздравителен хранителен режим обаче не бива да продължава повече от 2 седмици, защото непълноценното хранене уврежда клетките в стомашно-чревния тракт. Щом диарията утихне, трябва да се започне постепенно захранване. Храненето трябва да започне начесто и по малко, за да се щади стомашната лигавица. Захранването започва с твърди храни – препечен хляб, обикновени бисквити, солети без сол, сварен ориз, картофено пюре или супа.
Децата, които не могат да приемат електролитни напитки и ги повръщат, трябва задължително да постъпят в болница, за да се проведе венозна рехидратация.

Какви мерки могат да вземат родителите, за да предпазят децата си от чревните инфекции през този летен сезон?
Първото и най-важно условие за превенция е ограничаването на контактите с много деца, особено с такива в затворени колективи. Хубаво е родителите да научат малчуганите да мият често ръцете си, защото спазването на добра лична хигиена намалява риска от заразяване. Препоръчително е старателното измиване на плодовете и зеленчуците, особено по морските курорти, където най-често се наблюдава пик на ентеровирусни инфекции.
Срещу ротавирусите съществува специално разработена ваксина, която е много ефективна. Тя се дава на два приема през устата, възприема се лесно от детския организъм и няма странични ефекти.

Ротавирусите се срещат при 95% от децата до 5-годишна възраст. Те са причина за 50% от чревните инфекции в детска възраст. За да оздравеят по-бързо, е по-добре малчуганите да бъдат на режим на легло, като избягват контакти със свои връстници.

По време на морската почивка родителите трябва да бъдат особено внимателни по отношение на хигиената – детето трябва задължително да мие ръцете си преди хранене, по възможност да следят да не докосва лицето и устата си, особено когато играе навън, и да консумира само добре измити плодове и зеленчуци.