Хигиената като превантивна мярка

проф. д-р Мирко Крстевски, гастроентеролог и хепатолог

В деветдесет процента от случаите навременната консултация със специалист и лечение, към което пациентът да се придържа упорито и последователно, намаляват вероятността от повторната поява на стомашна язва. За това благоприятстват и промяната в начина на живот – спиране на тютюнопушенето, алкохола, консумацията на тежки и пикантни храни и излагането на стрес.

Стомашната язва представлява увреждане на лигавицата на стомаха. Факторите, които допринасят за отслабването на защитните функции на лигавицата са много. На първо място, това са стресът и неправилното хранене (ако храната не се дъвче достатъчно дълго, или е прекалено студена или топла) алкохолът, пушенето, както и кафето в големи количества.

Освен това, много от лекарствата също могат да благоприятстват за появата на стомашна язва. Най-честите причинители са ацетилсалициловата киселина и нестероидните медикаменти – антиревматици, ибупрофен, кетопрофен, пироксикам, индометацин и подобни, често ползвани от хората в по-напреднала възраст. Дълготрайният прием на кортикостероиди също уврежда лигавицата на стомаха.

Инфекцията с бактерията Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е също един от най-честите причинители на стомашна язва. Условия за развитието ѝ се създават, когато питейната вода е в контакт с отпадна, в случай, че селскостопанските култури се поливат със замърсена вода, както и заради лоша хигиена, нередовното и неправилното миене на ръцете и продуктите. Бактерията често се пренася чрез немити ръце. Инфекцията може да се появи в пренаселени интернати, препълнени детски градини, както и в семейства, в които един от членовете е заразен. Ето защо не трябва да целуваме ръчичките на бебетата и малките деца – те често слагат пръстите си в устата и има потенциална опасност да ги заразим.

С токсините си Хеликобактер пилори може да предизвика остра инфекция на лигавицата на стомаха, съпроводена от гадене и повръщане. Тези симптоми затихват след едноседмичен период, а последващата фаза е безсимптомна. Лигавицата вече е обхваната от хроничното възпаление в долната част на стомаха, а ако продължи да се разраства към горната част на стомаха, се появява стомашна язва.

Между 70 и 90% от населението в неразвитите страни са заразени от бактерията Хеликобактер пилори, докато в по-развитите страни процентите варират между 20 и 50. Само 15% от заразените заболяват от стомашна язва.

Ракът на панкреаса спада към вътрешните агресивни фактори. Той води до отделянето на киселини като едновременно се появяват повече стомашни язви.

Симптоми
Симптомите са болки на празен стомах или в по-късните часове, гадене и по-рядко повръщане. Ако това неразположение прерасне в по-силна пронизваща болка, съпроводена от остро стягане на коремните мускули, то е възможно да имате усложнение – проникване на язвата към съседни органи (пенетрация), най-често към панкреаса.

Другото усложнение може да бъде кървене в дъното на язвата. В тези случаи екскрементите могат да бъдат черни като катран или пък, ако кръвоизливът е по-силен и голям, може да се появи диария с цвят на тъмна вишна. Други възможни оплаквания са замайване и хладна пот, предизвикани от падането на кръвното налягане. Това усложнение може да протече и безболезнено, особено при по-възрастните хора, които редовно приемат антиревматици, които едновременно са и обезболяващи.

Третият вид усложнение е стесняване на изходната част на стомаха. Заради затрудненията в храносмилането храната се натрупва в стомаха, който постепенно започва да се разширява. В тези случаи и при малко количество храна болният има усещане за подутост и често повръща.

Диагноза
Диагностицирането на обикновената стомашна язва без усложнения е възможно с рентгенова снимка или ендоскопия.

Пациентите с усложнения, съпътствани от кръвоизливи, по правило се пращат на ендоскопски преглед в болнично заведение, заради спирането на кръвоизлива по ендоскопичен път.

Инфекцията с бактерията Хеликобактер пилори е много чест причинител на стомашна язва и всеки пациент трябва да бъде тестван за наличието ѝ. Методите са различни – неинвазивен тест, тест на антителата в кръвта или дихателен тест.

Лечение
Всеки, който има стомашна язва и установена инфекция с Хеликобактер пилори трябва да проведе лечение в комбинация от медикаменти против киселини и два антибиотика.

За да бъде лечението успешно, пациентът трябва да информира лекаря от какви други заболявания е боледувал или страда в момента. Специалистът ще вземе под внимание всички тях, както и дали болният е започнал да приема някакъв антибиотик и дали е алергичен към антибиотици. Това е от огромно значение, защото алергичните не трябва да приемат антибиотици от групата на синтетичния пеницилин (например – амоксицилин, ампицилин и др.).

Освен това е необходимо лекарят да знае дали пациентът е провеждал терапия, например с кларитромицин, левофлоксацин или метронидазол. Повторното лечение с тях няма да бъде ефикасно – след първата употреба на посочените антибиотици бактерията става резистентна към тях.

Пациентът трябва да спазва предписаното лечение и да не го прекъсва, освен в случаите, когато се появи по-сериозна нежелана реакция, което трябва да бъде съобщено на доктора веднага. Гаденето, неприятният дъх или промяната във вкусовите усещания не са причина за спирането на терапията. Тя трябва да продължи най-малко 10, а най-много 15 дни.

Ако се появи диария, то трябва да се вземат пробиотици. Всеки лекар, който назначава по-дълго от седем дни лечение с антибиотици, предписва и пробиотик. Лекарствата против киселини се взимат две до три седмици след прекъсване на терапията с антибиотици.

Контролен преглед
Тестове трябва да се направят три до четири седмици след приключване на терапията и то с тест за Хеликобактер антиген в екскрементите или дихателен тест, докато тестването на антителата в кръвта се прави след най-рано два месеца, а най-късно шест.

Освен това, трябва да се направи и ендоскопия. Ако стомашната язва не може да бъде излекувана в срок от шест до осем седмици, има възможност язвата да е от друг характер, В тези случаи трябва да се вземе биопсия от ръба на язвата.

За да се избегне повторната поява на язвата, е много важно да промените нездравословните си навици. Спрете цигарите и твърдия алкохол, хранете се бавно, по-често, в по-малки количества и дъвчете по-продължително време.