Хореография на фона на вдъхновяваща музика

Предраг Груич

През осемдесетте години на миналия век американката Джин Милър измисля ритмична система от упражнения с помощта на степ платформа. Програмата става много популярна и за кратко време печели милиони привърженици от цял свят, които на фона на музика изпълняват различни стъпки горе – долу, ляво – дясно…

Препоръчваме степ аеробиката на всички онези, които, обичат да учат нови танцови стъпки и движения, докато слушат музика. Този вид аеробика се превръща в същински танцов спектакъл. Упражненията се правят с помощта на специален уред – така наречената степ платформа, която има три височинни нива – 15, 20 и 25 см. За един час се правят 1500 качвания и слизания, което изпробвано топи калории и подобрява метаболизма. Степ аеробиката подобрява издръжливостта и координацията, гъвкавостта и двигателните умения, спомага за оформянето на мускулатурата. Тя се основава на съчетания от прости стъпки, които се изпълняват на степ платформата и се повтарят до безкрай (горе-долу, ляво-дясно и т.н.). Резултатът е една хармонична цялост. Комбинацията между музиката и добрата хореография представлява удоволствие не само за трениращите, но и за наблюдаващите.

Необходим ви е добър инструктор. Изпълнението на стъпките на платформата е доста натоварващо. Часът трябва да бъде добре планиран – да е прогресивно динамичен, винаги да започва със загрявка, а да завършва с разтягане и покой. Тренировките изискват и упорство, защото основните стъпки трябва да се научат, а не всички имат еднакви двигателни способности. Ето защо по правило първо се учат упражненията за краката, а движенията на ръцете се включват едва когато тези на краката са добре овладени.

За различните видове стъпки се използва определена терминология: basic step – основна стъпка, alternating basic step – променлива основна стъпка, tap up, tap down – горе, долу, V-step – V-образна стъпка и т.н.

Внимавайте, ако искате да избегнете травмите. Стъпете внимателно на степа (глезенът да не е изцяло изпънат) – ходилото трябва да е в средата. Някои инструктори смятат, че заради спецификата си, упражненията могат да доведат до пренатоварване на глезените и гръбнака. Препоръчително е тези, които имат проблеми с гръбнака или глезените да се посъветват с инструктор или лекар, преди да започнат с тренировките.