Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Старозагорски минерални бани

BETTY - Старозагорски минерални бани
Текст: Лора Симеонова
15.07.23
BETTY брой 110

Ако сте решили да излезете извън утъпканите СПА пътеки, Старозагорските минерални бани са вашето място. Цените са поне наполовина от тези в най-известните курорти като Велинград или Хисаря. Но пък живителната сила на водата не им отстъпва. На всичкото отгоре – макар и в сърцето на Горнотракийската низина – тук можете да се радвате на прохладата на Сърнена Средна гора.

Освен в жива вода Старозагорските бани се къпят и в зеленина. Над 20 са хотелите и къщите за гости повечето под сенките на градския парк и край езерото, символ на курорта. Смята се, че първите заселници са се установили по тези земи около пет хиляди години преди Христа, привлечени от „вълшебните извори“. Римските терми пък са построени през II в. от н.е. – по времето на Марк Аврелий и Луций Вер.

Банята с три басейна и нимфеум е била „оазис“ за изнурените от битки легиони. Останките ú са оцелели 19 века, но за жалост днес малко е останало от някогашния блясък. И за това виновен е не отпечатъкът на времето, а нехайството на съвременниците. Обрасли в треви, тези 2500 кв. м история „лежат“ в сянката на новата баня която е в не по-малко окаяно състояние. А какво би могло да бъде!

Лекуват от диабет до камъни в бъбреците и жлъчката

„Слаб маркетинг!“ – с това местните обясняват факта, че Старозагорските бани са по-скоро на картата на „лоукост“ туризма. Истината е, че водата в курорта е истинско съкровище с температура от 40 градуса и богата на калций, магнезий, калий и сулфати. Наред с обичайните благотворни ефекти, които има върху нервната и опорно-двигателна система, тя е чудесна и за питейно балнеолечение, обясняват експертите. Кои заболявания повлиява:

  • стомашно-чревни заболявания – гастрити и гастродуодените, ентероколити, язвена болест и др.;
  • жлъчно-чернодробни заболявания – жлъчнокаменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, хронични хепатити, дискинезии на жлъчните пътища и др.;
  • бъбречно-урологични заболявания - хронични пиелонефрити и цистити, нефролитиаза, уролитиаза, състояния след литотрипсия и др.;
  • метаболитни заболявания – подагра, затлъстяване, диабет и др.;
  • ортопедични заболявания – рахит, миозити, бурсити, тендинити, състояния след травми и др.;
  • дегенеративни ставни заболявания – артрити, артрозоартрити, периартрити и др.;
  • неврологични заболявания – неврити, радикулити, плексити, дискова болест и др.

Басейн и глезотии за 20 лв.

И най-скъпите хотели в Старозагорските бани – с 25-метрови минерални басейни и модерни СПА и балнеоложки центрове – не струват повече от 70-80 лв. на вечер това лято. В по-скромните къщи за гости цената пада наполовина, че и повече. За туристите с по-малки възможности това е бюджетна алтернатива, тъй като СПА зоните на луксозните комплекси са отворени за външни посетители срещу 20-30 лв. на ден (през уикенда е малко по-скъпо и по-препълнено). Заведенията също привличат с повече от прилични цени. А по-претенциозните туристи винаги могат да отскочат до Стара Загора (която е на по-малко от 15 км) за вечеря, кино и шопинг или до някоя от романтичните винарни в региона – за дегустация на отбрани сортове и 5-степенно меню.

Знакът на Богородица

Изкушените от културния туризъм също няма да скучаят в курорта. Задължителна спирка за тях е феноменът Богородична стъпка, който е само на 1,5 км от центъра. Според легендата в местността римски войници измъчвали ревностен християнин и самата Божия майка се явила, за да го спаси от смърт. Отпечатъкът ú останал за вечни времена в скалата. И до днес – напук на „горещото пладне“ в Тракия през лятото, то винаги е пълно с „вълшебна вода“. Преди 20 години край мястото е издигнат и параклис. А на близкото дръвче молещи за изцеление закачат цветни парцалчета, за да отнеме Богородица болките им.

Недалеч от курорта са и останките от най-голямата мина в древния свят. Още през V хил. пр. Хр. там е добивано рекордно за времето си количество медна руда. Любителите на приключения стигат и по-далеч – до недрата на рояка от неблагоустроени пещери в района, които обещават 100% адреналин.

Няма спор – Старозагорските бани са истинско „скрито бижу“. Шансът ви да ги откриете е сега, преди „отличният маркетинг“ да ги е превърнал в магнит за ордите от туристи.

cross