Текст: Христо Донев

Тенисът на корт е един от най-комерсиалните и разпознаваеми спортове по света. Майсторите на ракетата и топката са сред най-уважаваните и харизматични атлети на планетата. Неслучайно тенисът е известен и като „Спорта на аристократите”.

Историята
В сегашния си вид тенисът произлиза от Бирмингам, Великобритания, като в края на XIX век започва да се играе на тревни кортове. Правилата му не са се променили от 1890 г. досега. Историците смятат, че най-ранният предшественик на тениса е играта жо дьо пом, практикувана в Северна Франция през XII век, в която топка се удря с дланта на ръката. Крал Луи X е ентусиазиран играч на жо дьо пом и става известен с построените от него първи закрити кортове в Париж в края на XIII век. През XVI век в играта започва да се използва ракета. Получава името „тенис“ от френското tenez („дръжте“), предупреждение, което сервиращият извиква на своя противник. Между 1859 и 1865 г. Хари Джем и неговият приятел Аугурио Перера разработват игра, която съчетава елементи на рекетс и баската игра пелота, и която те играят на ливадата за крокет на Перера в Бирмингам. През 1872 г. заедно с двама местни лекари те основават тенис клуб „Лемингтън Спа“. През 1877 г. в Лондон се провежда първият турнир по тенис в историята – „Уимбълдън“, където са стандартизирани и правилата на играта.

Правилата
Тенисът може да се играе от двама души (сингъл) или четирима (двойки). Състезателите използват ракета с опъната корда, за да удрят малка гумена топка над мрежа в полето на опонента. Те си съперничат в правоъгълно равно поле, наречено корт. Той може да бъде покрит с няколко вида настилка – трева, клей, асфалт или бетон покрит с акрил и килим (на закрито). Дължината на корта е 23,77 метра, а широчината – 8,23 метра за мачовете на сингъл и 10,97 метра за срещите на двойки. Около корта задължително трябва да има празно пространство, за да могат тенисистите да догонят всяка изпратена встрани топка. Мрежата разделя игралното поле на две равни части, височината ú е 1,07 метра при поддържащите я колчета и 0,914 метра в центъра. Победителите в мачовете се определят в 2 от 3 или в 3 от 5 сета. По-слабите играчи предпочитат турнири, в които се използва първата система, докато професионалните почти винаги участват в състезания, използващи втората система. Четирите турнира от Големия шлем са именно с втората система, като това е при мачовете на мъжете. В женския тенис мачовете винаги са в два от три сета. Сетовете се състоят от геймове, а те, от своя страна, са съставени от точки. В тениса има няколко класически удара – сервис (начален удар), форхенд, бекхенд, воле, лобб, смаш, падащ лист.

У нас
В момента най-популярният български спортист в света е тенисист. Става дума за Григор Димитров, който понастоящем заема №4 в световната ранг-листа, постижение, което е безпрецедентно в историята на българския тенис. Роденият в Хасково спортист има спечелени вече 8 титли от АТР веригата, като е заработил близо 15 милиона долара от наградни фондове. В миналото България е имала повече традиции в тениса при дамите. Най-големи са успехите на сестрите Малееви. Мануела Малеева достига до №3 в световната ранглиста и има спечелени общо 19 титли от WTA веригата. През последните години най-сериозни постижения от нашите момичета имаше Цветана Пиронкова, която достигна до полуфинал на „Уимбълдън“ през 2010 г.

Екипировката
Както при повечето спортове, цените варират в зависимост от качеството. На любителско ниво ракета може да се намери от 50 до 300 лева. Това е и най-скъпият уред. Една топка струва около 3 лева, като се продават в комплект по три. Налакътниците вървят по 20-30 лева. Маратонки, шорти и тениски може да се използват всякакви като, логично, професионалните за тенис са по-скъпи. В България тенисът може да се практикува на много места, където има открити кортове. Заради придобитата популярност на спорта, основно покрай успехите на Григор Димитров, се създадоха и много закрити балони с тенис кортове. Цените варират между 25-40 лева на час в зависимост от сезона и местоположението.