Текст: Христо Донев

Голфът е сред спортовете, които са еднакво популярни както на професионално, така и на аматьорско ниво. Майсторите със стикове са сред най-скъпоплатените спортисти по света, като в същото време хиляди души използват играта като средство за разпускане и релакс. Това е един от малкото спортове, при коИто на терена няма съдии. Всеки състезател следи за нарушения и за собствения си резултат и спазване правилата на играта, затова често този спорт е наричан „спорт за джентълмени“.

ИСТОРИЯТА 

Игра с подобни топки и стикове съществува в Европа още през Средновековието. Елементи на съвременния спорт еволюират от разпространението му в Шотландия, след което се пренася в Англия и САЩ през XIX век. През 2005 г. пък нови данни сочат, че спортът се е играл в Китай, 500 години преди голфът за първи път да се спомене в Шотландия. Играло се е с 10 стика, които са сравними с днешните. Стиковете са инкрустирани с нефрит и злато, което предполага, че голфът е бил игра за богатите. Предполага се, че е изнесен за Европа и след това в Шотландия от монголски пътешественици в късното Средновековие.

Първото документирано споменаване на голф в Шотландия се появява в Акта за присъединяване от 1457 г. на шотландския парламент. Указът е издаден от крал Джеймс II, който забранява играенето на игри на голф и футбол, тъй като те са отвличане на вниманието от стрелба с лък и други занимания за военни цели. Забраните отново са наложени в 1471 и 1491 г., като голфът е описан като „неизгоден спорт“. Мъселбърг се счита за най-старото игрище за голф. Предполага се, че там е играла голф шотландската кралица Мария Стюарт през 1567 г. Първият международен голф турнир се играе на 17 октомври 1860 г.

ПРАВИЛАТА

Играе се върху поле с тревна настилка. Всяка игра или „кръг“ на голф се основава върху вкарване на топката в няколко броя дупки в определен ред. Един кръг обикновено се състои от 18 дупки, които се играят по ред, определен от терена. На курс с девет дупки, един стандартен кръг се състои от два последователни кръга по девет дупки. Между тях се намират феъруей, бункери, водни препятствия и други.

Дупката представлява пластмасова чаша, поставена в земята, като в нея има флагче, което служи на голфърите като ориентир. Когато топката попадне в грийна, флагчето се премахва, тъй като дупката е видима и без негова помощ. Някои от дупките са проектирани с директна видимост от началната позиция на играча, но има и такива, които се намират зад дървета, като с един удар е почти невъзможно да се достигне до грийна. Те могат да са вляво или вдясно, като голфърите трябва да изпратят топката до позиция, в която се открива директна линия към дупката. Такива дупки се наричат „кучешки крак“ заради извивката. Има и дупки, които са с формата на двоен кучешки крак (с две чупки). Типичните голф игрища са с 18 дупки, но има и по-малки (с 9 дупки), които се преминават по два пъти.

Има строги правила по отношение на аматьорския статут на играчите на голф. Всеки, който някога е получил заплащане или каквато и да е компенсация за даване на уроци или инструкции, или който играе голф за пари, не се счита за любител и по тази причина не може да участва в състезания и турнири, предназначени единствено или предимно за аматьори. Въпреки това, аматьорите могат да получат парично обезщетение за покриване на разходите, които от своя страна отговарят на строгите правила, установени от правилника. Също така могат да приемат и непарични награди или подаръци в рамките на ограниченията, установени от правилника.

В допълнение към официално напечатаните правила играчите спазват и набор от препоръки, наречен голф етикет. Те се отнасят до въпроси, засягащи сигурността, справедливостта, темпото на игра и задължението на всеки играч да допринася и да се грижи за поддръжката на игрището. Въпреки че не съществуват наказания за нарушение на правилата за професионална етика, играчите обикновено ги следват в усилието си за подобряване на играта на всеки играч. Наказанията в голфа се налагат в определени ситуации. Те се броят към общия резултат на играча, прибавят се точки, все едно той е направил допълнителен брой удари. Изгубена топка или ударена извън границите на игрището, получава наказание от един допълнителен удар и разстояние. Два допълнителни удара е наказанието, което се дава на играч, който удари грешна топка или топка на друг състезател. Някои нарушения на правилата могат да доведат и до дисквалификация. Тя може да бъде наложена при доказана измама, умишлена лъжа или каквато и да е друга нечестна постъпка, както и подписване под по-нисък от реалния резултат.

ЕКИПИРОВКАТА

Тя се състои от топки и стикове. Първите топки са били изработвани от твърдо дърво, най-често бук. После започват да се правят и по-скъпи топки, които са от кожа и са пълни с птичи пух. След XVIII век започват да се правят нови топки за голф, които са комбинация между латекс и дървесина. След 1900 г. се експериментира с гумено ядро, обвито в кожа. Съвременните топки за голф са от синтетични материали, като те могат да бъдат с 2, 3 и дори 4 слоя. Минималният допустим диаметър е 42,67 милиметра, а масата не може да надвишава 45,93 грама. Твърдите топки помагат за постигане на далечни дистанции, докато меките генерират по-бързо въртене и имат по-добро спиране.

У НАС

През последните 20-30 години голфът започна да се развива в България, като се изградиха редица игрища на територията на страната. Арени за голф има в София, Правец, Балчик, Бургас, Каварна, Банско и др. Като общият брой е над 30.

Любопитно е, че първото игрище за голф в България е изградено по инвестиционен проект на първия български космонавт – Георги Иванов. Екипировката не се състои от много компоненти, но за сметка на това те са относително скъпи. Най-евтините комплекти стикове (7 броя) трудно могат да се намерят под 300 лева. По-качествените стигат до над 2000 лева. Чантите за голф (където играчите държат стиковете, докато се движат по игрището) вървят между 100 и 500 лева. Има  колички за голф стикове, като електрическите варианти струват над 1000 лева. Топките, чашките и тийовете (колчето, върху което се фиксира топката) са най-евтините аксесоари и струват от 2-5 лева нагоре. Голфърите използват и специални ръкавици, които струват от 15 до над 50 лева.