Списание Betty

корица betty 08

Брой 08, януари 2015

Проф. Александър Чирков

Здравеопазването има нужда от нова система, не от реформа

В началото на 2015 г. избрахме да ви срещнем с един истински човек, който направи и продължава да прави много за България и за хората – проф. Александър Чирков. Почти 30 години след извършената от него първа сърдечна трансплантация на Балканите и в навечерието на 77-мия му рожден ден, проф. Чирков е специален гост на сп. Betty Моята аптека.

Въпреки многобройните си ангажименти, проф. Чирков отдели време за интервю с единственото здравно списание у нас, насочено към широката публика. Посрещна ни с топла усмивка в любимото му кафене. На масата стоеше нов брой на обемисто медицинско издание, а първите му думи бяха: „Ето, виждате ли, и на моята възраст продължавам да чета и да се уча, да следя новостите. Само така може да има развитие в медицината.“ Признавам си, че се вълнувах много от срещата с проф. Чирков, кардиологът, спасил толкова човешки животи, дълбоко уважаван от специалисти и пациенти в България и по света.

Роден в Лом на 27 януари 1938 г., завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Четири години по-късно заминава за Западен Берлин, специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер, лекар е в Университетската болница. След това се прехвърля в университета във Франкфурт, от 1981 г. е професор в университета във Фрайбург. Владее немски, английски, френски, италиански и руски език. През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването.

През 1986 г. извършва първата сърдечна трансплантация в България, първата в цяла Източна Европа, включително бившия СССР и преди страни като Испания, Португалия и Италия. Основава и дълги години ръководи болница „Св. Екатерина“. Полага основите на модерната кардиология и кардиохирургия, обучава много лекари в страната. В момента е главен консултант по кардиохирургия към „Сити Клиник“, София, където продължава да оперира, а също работи и със свои бивши сътрудници в МБАЛ „Лозенец“.

Ето какво сподели с нас най-обичаният български лекар.

Проф. Чирков, защо според Вас българите са на първо място по смъртност от сърдечносъдови заболявания в Европа? Причините за това генетични ли са, или се определят от начина на живот?

Не са на първо място, а причините за едно заболяване, което го познаваме вече, вървят с три неща. Първо, профилактика, предотвратяване – това означава, че трябва да се избягват всички вредни фактори, като тютюнопушене, затлъстяване, нелекувано добре кръвно налягане и стрес, в противен случай може да се получат промени на съдовете, които да доведат до инфаркт и смърт. Това засега го няма. Второто, трябва да има добри лекари, подготвени много добре и трето – нямаме болници, в които да има добра организация за спешна реакция. Защото повечето от тези, които умират от инфаркт (61% от сърдечните заболявания), умират от акутен инфаркт и то заради това, че не навреме пристига лекар да ги лекува. Тези, които могат да се предпазят от инфаркт, те пък не изпълняват това, което ние препоръчваме. А кои са нещата, които трябва да се избягват? На първо място стои затлъстяването, на второ – високото кръвно налягане. Следват пушенето и стреса. И казваме постоянно, че трябва да се ХОДИ, ако не може да се спортува активно, поне трябва да се ходи умерено, но непрекъснато. Кръвоснабдяването трябва да е в непрекъснато движение, за да може да снабдява и сърцето със съответните хормони, хуморални фактори, липопротеини и т. н.

През последните години от много ранна възраст започва затлъстяването и при децата. Какво бихте посъветвали родителите?

Децата трябва да се записват повече в спортни школи. Майките и бащите трябва непрекъснато, под натиск дори, да записват децата на спорт – дали баскетбол, дали футбол, но детето трябва да спортува. Всеки ден трябва да спортува. Второ – няма да яде все „Макдоналдс“ и бързи храни. Не трябва на децата да се дава много месо, салами, луканки. Мазнините трябва да се редуцират почти до нула, защото организмът е свикнал сам да си произвежда мазнини.

За никого не е тайна, че здравеопазването у нас се влоши много. Има ли начин тази негативна тенденция да спре?

Има начин да се спре: като се направи нова СИСТЕМА, а не реформа. За да има реформа, трябва да има първо форма, която е стабилна, която с промените, които стават непрекъснато в живота, се допълва със съответните правила. Но първо трябва да се направи формата. И тази система, медицинската система, може да се направи, аз съм подготвил концепция с Continuous Medical Education, готова е, само трябва да се приложи. Американците дадоха около 3 милиона долара, дойдоха и започнахме работа с моята фондация. Но след това всичко се разруши. Дойде министър Гайдарски, който ми взе болницата, в която провеждах всички тези неща. Защо? От яд, омраза. Питайте го. Самият той не е подготвен като лекар, а е професор. Щом такива професори изпитват студентите и ги правят доктори, можете да си представите какво е обучението в България.

Значи първата стъпка е обучението на медиците?

Да, обучението на медиците, но под непрекъсната подготовка на тези, които ги обучават. Защото те трябва да имат познания.

А няма ли значение това, че младите лекари губят мотивация от лошото заплащане в нашите болници?

Не е само заплащането. При мене не беше мотивацията заплащането, а беше важна атмосферата, която се създаде. Първо: работехме в екип. Второ: събирахме се заедно вечер, всеки четвъртък, за обучение. Дискутираме най-добрата лекция от някое списание – Англия, Америка, Канада, Германия, Австрия и т. н. И по тази лекция дискутираме на английс-ки, дори взехме английски учител. За да могат те на английски да пишат статии, да могат да комуникират с колегите си в чужбина. Това е цялата система, аз съм я написал, но тя не може да се осъществи поради това, че трябва да се реализира след това от т. нар. избрани политици. Нашите политици са с огромен дефицит, до 90% живеят между илюзии и реалност. Не могат никога да реализират това нещо, защото нямат компетенциите. Дойдоха специалисти от няколко страни чак тук. Тогава европейският комисар по здравеопазване, г-н Дали, каза, че ще ни бъдат предоставени всички необходими средства, ако тази концепция се реализира. Но държавата не беше в състояние. А ние живеем като граждани и държавата трябва да е подчинена на нас, а не ние – на държавата.

Но Вие не се отказвате, имате нов проект за кардиологична клиника във Варна.

Да, ето това искам да направя, след като виждам, че с държавата не става. И тогава държавата ще го види с очите си – вижте как функционира, дайте такива болници да направим навсякъде. Президентът Първанов дойде на откриването на моята болница и каза: това трябва да бъде модел за всички болници в България и когато го постигнем, тогава ще бъдем добре. Идваха от Военна болница, от всички други болници шефовете уж да се учат на мениджмънт по моя начин, нищо не стана. Шефът трябва да е много подготвен и да организира нещата така, че да създаде атмосфера. Както аз правех. Ходехме често заедно на кафе и концерти, на театри. След това ми подариха два буса и изпращах лекарите и санитарите в чужбина, запознаваха се с колегите, с болниците, създаваха връзки… Двайсет години това го правех непрекъснато. И така се създаде тази институция. След това министърът ми взе болницата, без да има право, защото тази болница е направена, без да се вземе един лев от данъкоплатците на България.

А тук започва да става реалност това, че ако нямаш пари, не те лекуват…

Да, аз повтарям едно и също вече от 25 години и вече психологически не издържам в такава атмосфера, каквато има в България. Започвам да мисля, че мисловната култура е толкова изостанала в цивилизацията, че се страхувам да не стигна до там да се отвратя тотално и да избягам.

Какво бихте казали на младите лекари, които взимат дипломата си с единственото желание да заминат да практикуват в чужбина?

Аз ги разбирам. След като разбират че тук има лошо образование (по-рано имах-ме добро образование) отиват там, където ще получат повече знания. И второ, виждат, че държавата не е организирана. Ние сега се намираме в една атмосфера на т. нар. олигарси, криминални групировки, обвързани с политиците, които създават една форма на т. нар. Хищнически капитализъм, който ограбва хората и те виждат това нещо.

Цялото интеврю с Проф. Чирков можете да прочетете в списание BETTY, което ще получите напълно безплатно във всяка една аптека BETTY.