Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Списание Betty

Брой: 
Акценти:

Най-новото в света на ортодонтията (част 2)

Категория: В света на професионалистите

През 2002 г. д-р Яна Пападополу завършва с отличен успех МУ-София, Факултет по Дентална Медицина, като Магистър по Дентална медицина. През 2010 г. придобива специалност по ортодонтия към Факултета по Дентална Медицина гр. София. От 2006 г. е управител в Медико Дентален Център „Пападопулос“. През 2020 г. заедно с д-р Елена Гаврилова стартира дейността на Ортодонтска Клиника „ОРТОРАЙЗ“.

Как да се справим с алергените у дома?

Категория: Полезно и практично

Алергиите могат да бъдат досадни и мъчителни за хората, които страдат от тях. У дома, където прекарваме голяма част от времето си, е препоръчително да създадем условия, които да намалят риска от алергични реакции. В тази статия ще разгледаме някои полезни съвети и практични насоки за борба с алергените у дома.

Ползи от готвенето в еър фрайър

Категория: Акцент

Еър фрайърите са станали популярни в кулинарния свят поради възможността си да приготвят храни с минимално количество мазнини, като запазват вкуса и вида на ястията. В тази статия ще споделим някои интересни рецепти, които можете да изпълните с помощта на еър фрайър, като също така ще разгледаме какви са ползите и недостатъците на този метод на готвене.

Чудният рай на Вазов – Рибарица и Тетевенският Балкан

Категория: Туризъм

„Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай.“ Това „обяснение в любов“ към Тетевенския Балкан прави преди век Иван Вазов. Патриархът на българската литература често гостува във вилата на брат си – ген. Владимир Вазов в Рибарица, който е тетевенски зет. В края на живота на героя от Дойран тя ще се превърне и в негов „затвор“ – след като след 9 септември 1944 г. фамилия Вазови попада под ударите на народната власт. Но този текст не е за жестоките абсурди в българската история, а за непреходния чар на този непретенциозен рай в пазвата на Балкана.

30 май - Световен ден на множествената склероза

Категория: Инициативи

Всяка година на 30 май се отбелязва Световният ден за борба с множествената склероза. Глобалната инициатива предоставя на обществеността информация за това социално значимо заболяване и дава разбиране за неговото влияние върху живота на почти три милиона души на планетата и на техните близки.

Идеи за сурови десерти

Категория: Нутриционист

Суровите десерти са не само вкусни, но и приготвени със здравословни съставки, които се отличават със своя натурален вкус и питателни качества. В тази статия ще ви представим някои креативни идеи за сурови десерти, които ще ви впечатлят с вкуса си и ще ви помогнат да се насладите насладкото удоволствие, без да се чувствате виновни.

Как цигарите рушат оралното здраве – от лош дъх през кариеси до рак

Категория: Съвет на експерта

И децата знаят, че цигарите са сред най-големите врагове на здравето. Пише го дори върху кутиите. Това, за жалост, сякаш не стряска пристрастените към тютюна. Защо са толкова опасни цигарите? И по-специално – как рушат оралното ни здраве? През май, когато отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето (31 май), разговаряме с опитния специалист по дентална медицина и пародонтология д-р Теодора Недялкова от клиники „Д-р Теодора Недялкова“ в столицата. Тя се дипломира във Факултета по дентална медицина на Медицински университет-София през 2005 г., а през 2016 г. придобива специалност „Пародонтология и ЗОЛ“ под ръководството на доц. Камен Коцилков. Д-р Недялкова е посетила редица мастър курсове и обучения в сферата на пародонтологията и имплантологията в Италия, Франция, Германия, Унгария, Южна Корея, Дания, България. Член е  на Българския зъболекарски съюз, както и на дружествата по пародонтология, гнатология и оклуизодонтия.

Храна от българи за българи

Категория: По-близо до природата

Притежаването и обработването на собствена земя, произвеждането от местни производители на качествени хранителни продукти и доброто им разпространение определят хранителния суверенитет на всяка държава. Тоест нейната възможност да изхранва сама своето население от собствената си земя. за да подкрепят българските производители и да помогнат за възстановяването на хранителния суверенитетна България, През 2023 г. се появяват „Хора от народа“.

Живеем в най-вълнуващите години на земята

Категория: Интервю на броя

На фона на вече осезателните глобални промени, които се случват в живота ни, поканихме доц. Александър Миланов, чест гост на предавания и издания, които се интересуват задълбочено от темата, да сподели някои от своите открития и с читателите на сп. Betty Моята аптека.

Защо са безценни витамините B?

Категория: Семейно здраве

Тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин, фолат, кобаламин. Или – витамините, без които не можем. Защо 8-те молекули от групата В са безценни за организма ни? Как да си ги набавим? Кога се стига до дефицити? Кои са симптомите им? И как самолечението може да доведе до коварно предозиране? Разговаряме с изтъкнатия специалист д-р Жулиета Христова, която е ръководител на Лабораторията по лекарствен терапевтичен мониторинг и клинична фармакология при УМБАЛ „Александровска“ и главен асистент в Катедрата по клинична лаборатория при Медицински университет-София.

Високото кръвно под контрол – мисията е възможна

Категория: Тема на броя

Подмолно. Така най-често високото кръвно руши здравето ни. Хипертонията може с години да живее и да се развива в нас, без дори да усетим. И да „излезе на светло“ едва, щом ни връхлетят усложненията ù. Можем ли да избегнем този коварен капан? И „мисия възможна“ ли е да я държим под контрол, за да не ù позволим да ни порази фатално? В месеца, който минава под знака на Световния ден за борба с хипертонията (17 май), разговаряме с д-р Гергана Кърцелянска, която е специализант в Отделението по кардиология на УМБАЛ-Бургас.

eyehistorydownloadcross