cover_june2022

Магистър-фармацевт Соня Енчева

Наберете билки на Еньовден

Брой 97, юни 2022

От няколко години по традиция ви срещаме с фармацевтите на Aптеки BETTY от цяла България. В месеца, в който билките разгръщат най-силно своята мощ на Еньовден, ще ви заведем в аптека BETTY на магистър-фармацевт Соня Енчева в София.

Автор: Олга Георгиева
Снимки: Камелия Виденова

Още с откриването си преди малко повече от шест години просторната аптека на ул. „Червена роза“ 50 в един от южните столични квартали влиза в семейството на BETTY. Нейн управител е Соня Енчева, второ поколение фармацевт.

Завършва Фармацевтичния факултет към медицинския университет-София през 2005 г. по примера на майка си, магистър-фармацевт и управител на аптека в Петрич, в която работи и нейната сестра. С топлата си усмивка Соня бързо печели симпатиите на хората в квартала.

„Понякога влизат дори само да кажат: „Здравей, как си?“, винаги си търсят новия брой на любимото списание“, споделя младата фармацевтка, майка на две прекрасни деца –  Елизабет, на 9 години, и Георги, на 4. В аптеката работи и маг.-фарм. Дора Милева, специалист с дълъг опит и огромна любов към фармацията.

И тъй като всяка квартална аптека неизменно се свързва с образа на своите фармацевти, няма как да не дадем думата и на нея.

Как избрахте фармацията за своя професия?

Соня: Фармацията за мен беше любов от пръв поглед. Моята майка има дългогодишен опит в болнична аптека и още като мъничко дете си спомням колко хубаво място е аптеката и колко са красиви всички нейни колежки с белите престилки! Няколко години по-късно, когато бях на 13 и вече помагах в новооткрита ù частна аптека, това също много ми харесваше!

Възхищавах се на моята майка колко е всеотдайна към своите пациенти, как винаги знае какво да ги посъветва и най-вече колко са благодарни, когато оздравеят. Днес и аз, и сестра ми сме магистър-фармацевти.

Дора: В моето семейство няма друг с тази професия, другите са все юристи и инженери (смее се). Аз завърших техникум по индустриална химия с насоченост химия, фармацията ми беше близка. И още в самото начало при кандидатстването записах фармация, не медицина, не стоматология. Точно фармация.

Страшно си обичам професията, толкова години вече с любов идвам на работа. И ден не съм съжалявала, че съм учила фармация и че я практикувам!

Соня, кои са трудностите, с които се сблъсква един фармацевт и управител на аптека в България?

Трудностите са много, отговаряш едновременно пред много институции веднъж като фирма и втори път като аптека. Отговорността е голяма, трябва всеки ден да се вършат неща, които не са пряко свързани с фармацевтичната работа, това изисква организационни умения. Затова определям моите колеги, предприели крачката да станат управители на аптека, като едни добри мениджъри.

Как изглежда един твой работен ден?

Аз съм от късметлиите, които работят това, което обичат, така че колкото и да е бил натоварен работният ден, пак се усмихвам в края му. Всеки ден е много динамично – срещам се с много хора, разговаряме и за болестите им, и за радостите им. Радвам се, че освен семеен фармацевт съм и техен приятел. Опитвам се да разреша всеки изникнал проблем, много често контактувам с личните им лекари, за да може заедно в екип да намерим най-доброто решение за всеки един от тях.

А един почивен?

Почивните дни са нещо наистина специално за мен, защото ги прекарвам с децата ми. И понеже не са толкова много, винаги ги плануваме внимателно. При подходящо време избираме разходка сред природата, ако не – посещение на куклен театър, опера и балет, музей или кино. За мен е важно както физическото им здраве, така и духовното израстване в правилната посока.

Как се чувстваш в голямото семейство на BETTY?

Прекрасно! BETTY е една добра подкрепа за независимите аптеки – имаме възможност да предлагаме продукти на по-ниски ексклузивни цени, което е в полза на нашите пациенти. А за нас, фармацевтите, се подсигуряват обучения с водещи преподаватели и лекари по различни теми, с което ние надграждаме нашите знания.

Имало ли е моменти, в които си искала да се откажеш от всичко?

Аз съм голям оптимист и затова, колкото и да е труден моментът, винаги ще видя светлинка в тунела.

Промени ли с нещо вашата работа COVID-19?

Да, промените бяха много, но аз предпочитам да запомня само положителните, а именно голямото сближаване с моите пациенти. Доверието, което съществува между фармацевт и пациент, стана още по-силно и в своите най-трудни моменти пациентите разбраха, че могат да разчитат напълно на нас.

Доболничното лечение на ковид пациентите се осъществи в тясна връзка между личните лекари и магистър-фармацевтите в една много трудна обстановка на липсващи медикаменти, следене на състоянието на пациентите по няколко пъти на ден с цел взимането на най-добрите решения за всеки пациент индивидуално.

Аз лично се стараех моите пациенти да получат освен съвети за приеманите от тях медикаменти, още и психологическа подкрепа. Да бъдат спокойни и да не се отчайват, защото тогава лечението става още по-трудно.

Би ли искала някое от твоите деца да наследи професията фармацевт?

Защо не? За мен като родител е най-важно те да са щастливи, а човек е щастлив само, когато обича работата си. На този етап времето, което прекарват в аптеката с мама, им харесва и се забавляват. Но това ще го решат те сами впоследствие.

Има ли нещо, което би посъветвала родителите по отношение на приема на лекарства, хомеопатични средства, добавки, витамини от техните деца?

Аз като цяло винаги препоръчвам на първо място закаляването на децата още в бебешка възраст, последвано от максимално много време, прекарано сред природата, и, разбира се, възможно най-чиста и натурална храна, много плодове и зеленчуци. През есенно-зимния период добър вариант е включването на мултивитаминен сироп като допълнение към разнообразното хранене, а сиропите с коластра и бета глюкан са подходящи за децата, посещаващи ясли, градини и началните класове с цел повишаване на имунитета им.

Хомеопатията има много добро действие при децата, бързо им повлиява, особено при първи симптоми на настинка, вирус, хрема, а при бебетата и за никнещи зъбки.

Дора, от Вашия опит, как се промени българската аптека в годините?

Много се промени българската аптека според мен. Моето поколение фармацевти много приготвяхме екстемпорална рецептура, това бяха риванол, кислородна вода, борова вода, амоняк, всичко си го приготвяхме в аптеката. Освен това приготвяхме много експекторанси, приготвяхме мази, прахчета – стотици прахчета на ден сме правили. За дечицата – сиропчета, амидофенчета. Това ми липсва.

Тогава можеше да се прояви и творчество донякъде, ако е възможно въобще в аптека, където всичко е абсолютно регламентирано и на милиграми. Имахме един вътрешно аптечен контрол, казваше се ВАК. Имахме винаги в аптеката един фармацевт, който отговаряше и следеше рецептурите. Правехме реакция веднага, за да сме сигурни, че не е пропусната някоя от съставките в този сироп или прахче. Липсва ми това нещо…

Сега са готови форми. Някак имам чувството, че по този начин се принизява работата в аптеката, тя е вече по-скоро само обслужване, отношение към пациента.

Какви са според Вас предимствата на кварталната аптека пред големите вериги?

Да, нашата аптека наистина е квартална. Никой няма да дойде отнякъде специално тук, обслужваме хората в околностите. Познаваме се почти с всички, знаем за семействата им, знаем за деца, знаем за внуци. Поздравяваме се по име още от вратата, по някой път си казваме: „Къде се загуби, цяла седмица не сме те виждали?“. Аз харесвам малката квартална аптека, допада ми. С всеки, който влезе, можеш да си кажеш нещо, да споделиш нещо.

Всеки ден общувате с хората от вашата аптека, но сега можете да изпратите послание до фармацевтите и клиентите на аптеки BETTY в цяла България. Какво бихте им казали?

Дора: Пожелавам на читателите повече съпричастност, повече съчувствие към проблемите на хората, повече отзивчивост. Да са здрави и по-малко да ни посещават, въпреки че винаги има за какво да се влезе в една аптека, за памук и спирт или каквото и да било.

Соня: На 24 юни празнуваме най-хубавия празник, Еньовден. Искам да използвам повода и да поздравя всички мои колеги – нека бъдат здрави и винаги така всеотдайни към своите пациенти. А на читателите препоръчвам да излязат сред природата на този ден и да си съберат колкото могат повече билки, да ги изсушат и така зимата ще могат да подкрепят организма си с най-лековития чай.

Защото билките, набрани на този ден, са в пъти по-силни и наистина носят магичността в себе си!

app_cover_june2022