cover_jun2017

Мария Силвестър

Домът заживява, когато усмивката се върне по лицата

Брой 37, юни 2017

Пронизващ син поглед, завладяващ чар, особена красота. Познаваме увереното излъчване и оригиналното чувство за хумор на Мария Силвестър от някои от най-популярните телевизионни предавания. Но си мисля, че истинската симпатия на българските зрители като водеща ѝ спечели „Бригада НОВ ДОМ“ – социалното риалити, което bTV излъчва от 2016 г. Силно и много човешко предаване, следено с интерес от зрителите в цяла България.

Автор: Олга Георгиева
Снимки: Васил Къркеланов
Грим: Гергана Пащрапанска
Дрехи: H&M

Учи право и психология, в края на 90-те е топмодел, работи в списание. В телевизията попада случайно, когато е поканена за сценарист на сутрешното предаване на Гала „На кафе“. След това става водеща и репортерка в „Тройка по никое време“ (TV7), Вечерното шоу на Азис (PRO.BG/ TV2), „Красива наука“ заедно с ядрения физик Леандър Литов (БНТ). В танцувалното риалити „VIP Dance“ (Нова) участва в един отбор с Боби Турбото и двамата са сред фаворитите на публиката. През 2009 г. участва в него с актьора Борислав Захариев. Заедно с Камен Воденичаров и Андрей Захариев е едно от лицата на седмичното токшоу „Неделя по три“ (БНТ). Водеща е на трети, четвърти и пети сезон на „България търси талант“ (bTV). От март 2016 г. е водеща на „Бригада НОВ ДОМ“.

Мария прави кариера и като актьор и озвучител. Играе във филмите „Тя и той“, „Една нощ“ и „Още една мечта“, а гласът ѝ озвучава женския ягуар Джия в „Мадагаскар“. Има един син – Давид – от актьора Силвестър Силвестров, с когото се развеждат през 2015 г., но Мария запазва артистичния си псевдоним.

Вече повече от година, всеки четвъртък вечер заедно с Мария, Караджов и екипа на „Бригада НОВ ДОМ“ влизаме в живота на едно българско семейство. Ставаме съпричастни с неговата история, с трудните моменти и несгодите, очакваме как смелата бригада ще се сблъска с нелеката задача само за пет дни да преобрази дома на тези хора и да го превърне в място за нови надежди и мечти. Мария е винаги там, ръководи екипа, общува с хората, подрежда дома с чувството си за хармония и красота, създава уют и го предава на членовете на семейството, по чиито лица отново се връщат усмивките.

Признавам си, рядко гледам телевизия. Но историите в „Бригада НОВ ДОМ“ успяха да ме задържат пред екрана. Всеки път усещането е горчиво-сладко. Горчиво, за това какво сме допуснали като общество да се случи с толкова много семейства. За това колко малко познаваме най-близките до нас, с които от години живеем под един покрив. И сладко, защото още едно семейство получава шанс не само за нов дом, но и за нов начин на живот, за нова вяра в доброто и в хората, за нова надежда.

Специално за това толкова истинско предаване гост на списание „BETTY Моята аптека“ този месец е Мария Силвестър.

Мария, от две години те свързваме с щастието в очите на семействата, чийто живот променя „Бригада НОВ ДОМ“. Какво е усещането да си допринесъл за тази радост?
Чувството е на обща удовлетвореност. Щастие от това, че връщаме семействата към живота, към радостта, към вярата, че заслужават нещо по-добро.

Кое е първото нещо, което си помисли, когато получи предложението да си водеща на предаването?
Ами замислих се доста, после мислех да се откажа. Осъзнавах, че до този момент бях водила предавания със съвсем друга концепция. И впоследствие точно затова приех. Исках нещо ново. В самото начало не знаех с какво точно се захващам. И така до първия ремонт, тогава всичко стана ясно.

Смяташ ли, че давайки шанс на семействата да получат удобен и подреден дом, помагате и за тяхното здраве?
Естествено, повечето живеят в домове с много мухъл и влага. За децата това е ужасна среда, от която развиват белодробни заболявания. Мисля, че поне полагаме основите на една по-здравословна среда, освен всичко друго, което правим.

Как избирате семействата, на които да помогнете?
Чрез кметства и общини. Търсим семейства с доходи под социалния минимум, многодетни, само с един родител и така нататък. Гледаме да са хора, които имат желание да работят, а не такива, които се оставят изцяло на „грижите“ на държавата.

Много ли са домакинствата в България, които живеят в такива условия?
За съжаление – да. Трябва да се направи разликата, че при нас семействата са преживели в повечето случаи доста тежки моменти и в живота им комфортът и уютът са малко на последно място по важност. Той се появява, когато усмивката се върне по лицата им. Тогава и домът заживява.

Коя е историята, която най-много те докосна?
Не ги разделям. Всички са ме докоснали, та ние минаваме през един общ процес с всички тези хора… и той завършва щастливо.

Форматът на предаването идва от чужбина. Правили ли сте паралел със семействата по света и у нас?
Да, разбира се. Но, според мен всяка държава си има своите особености, характерности, манталитет… С това се съобразява цял един екип, под ръководството на продуцентите.

Променя ли според теб „Бригада НОВ ДОМ“ съзнанието и нагласите в обществото ни?
Да. Отваря очите на хората към емпатия. Към това, че много често ние не знаем кой стои зад лицето на съседа ни, не сме го питали, не сме му помогнали с нищо. А там понякога има невероятни герои, хора, които са преживели тежки неща и въпреки това имат силата да се усмихват.

Твоят син следи ли историите в предаването? Обсъждате ли ги заедно и какво е основното послание, което е достигнало до него и изобщо – до младите хора, според теб?
Да. Грандиозни послания не съм чувала да се произнасят. Но във всички случаи предаването го кара да осъзнава къде се намира, как живеят някои хора и това, че трябва да сме внимателни един към друг. Кара го да гледа света по-внимателно. И да го слуша…

С кое свое постижение се гордееш най-много?
Нямам време за гордости някакви, а и не вярвам в тях. Старая се да си върша работата добре и да съм в мир със себе си.

Какво според теб прави една къща дом?
Любовта.

Кое е любимото ти място за почивка в твоя дом?
Шалтето за йога.

Как се поддържаш във форма?
С фитнес, разходки в планината с детето и приятели, йога, хубава храна, песни и смешни случки.

Пожеланието ти към читателите на списание „BETTY Моята аптека“?
Както каза Давид един ден – „Мамо, много си красива. Приличаш на себе си.“ Пожелавам им да са красиви като себе си и като никой друг!

app_cover_jun2017