cover_july_2019

Валентина Бианки & проф. Иво Бианки

Билкови лекове, приготвени с любов

Брой 62, юли 2019

Верни на традицията да ви запознаваме с нашите автори, в този брой ви срещаме с Валентина Бианки и нейния баща – световноизвестния проф. Иво Бианки. От 2017 г. и до днес на Валентина дължим безценната рубрика „Билкова аптечка“.

Автор: Олга Георгиева
Фотография: личен архив

Когато през лятото на 2017 г. в BETTY решихме да създадем нова рубрика, посветена на билките и лечебните им свойства, първата ми мисъл беше за известното италианско списание „Наука и природа“ (Scienza e Natura). Писах на неговата издателка, Валентина Бианки, натуропат с голям практически опит и творчески талант за писане, с огромната молба да ни съдейства. И тя ми отговори веднага! С всеки следващ брой се убеждавах в дълбочината на нейното познание, в любовта ú към природната медицина, оценявах и прилагах на практика нейните съвети. Родена в лекарско семейство заедно с четирима братя и една сестра, Валентина е отгледана по всички правила на природната медицина и здравословното хранене.

Нейният баща, проф. Иво Бианки, завършва медицина, специализира вътрешни болести и по-късно се посвещава на клинични изследвания в областта на ендокринологията. Има многобройни проучвания и работа в ендокринологичните отделения на Университетската болница в Лондон, следдипломната болница в Хамърсмит и Центъра за изследване на метаболизма на Университета в Денвър, Колорадо. Започва активно да се интересува от китайска акупунктура, хомеопатия, хомотоксикология, фитотерапия, посещава някои от най-престижните международни университети и създава контакти с най-важните имена в хомеопатията, акупунктурата, антропософията и аюрведичната медицина като Доминик Сен от Лозана и Пиер Шмид от Женева. През 80-те основава Школа за класическа хомеопатия във Верона, след това открива работата на д-р Ханс Хайнрих Реккеуг, баща на хомотоксикологията, и намира в нея идеалния синтез за нова, модерна визия на медицината. Става съосновател на Италианската медицинска асоциация по хомотоксикология, на която е президент в продължение на 26 години. През 1994 г. проф. Бианки получава престижната награда „Ханс Хайнрих Реккеуг“ за развитието и разпространението на хомотоксикологията в целия свят. От 2001 г. е член на научния съвет на Международното дружество по хомотоксикология със седалище в Баден Баден. За 25 години провежда повече от 2000 конференции и лекции в много страни по света. Автор е на над 40 книги, преведени на 5 езика. През 1998 г. е удостоен с титлата Cavaliere del Lavoro от президента на Република Италия за професионални заслуги. От 2014 г. издава собствено списание – „Наука и природа“.

Проф. Бианки, откъде идва вашият интерес към природната медицина и натуропатията?
Проф. Бианки:
След специализацията си започнах да работя в отделенията по вътрешни болести, като към практиката добавих дидактичната работа в университета на моя град – Верона. Срещата ми с допълващите лекарства се случи, когато бях току-що навършил тридесет години, благодарение на подаръка от моята съпруга, професионална медицинска сестра – книгата „Органон на лечебното изкуство“ от Самуел Ханеман. Виждането на пациента от гледна точка на хомеопатията, необятността на възможните средства за лечение, понятията за болест, жизнена сила, симилимум … бяха истинско откровение, отговор, който вече не можех да намеря в официалната медицина.

Има ли друг от вашето голямо семейство, който следва този професионален път?
Проф. Бианки:
Имам много деца, да. Съпругата ми винаги ме е подкрепяла с работата си като медицинска сестра в клиниката. Дъщеря ми Валентина, натуропат, е дясната ми ръка. В продължение на 23 години работим рамо до рамо в подготовката на конференции, статии, книги и въпреки че всеки има своите пациенти, винаги си помагаме и обсъждаме различни клинични случаи. Синът ми Емануеле управлява дрогерия, в която има и линия природни продукти, формулирани от мен и изпитани на практика от много лекари. Синът ми Франческо се грижи за нашите публикации, за двумесечното ни списание „Наука и природа“, което издаваме вече шеста година, и всичките ни публикации в интернет и социалните мрежи, на които обръщам сериозно внимание от известно време, с видеоклипове от конференции, терапевтични съвети, описание на растения от нашите гори и на техните лечебни свойства.

Как се роди идеята за списанието „Наука и природа“?
Валентина:
Преди около 8 години написахме една по-скоро популярна и не толкова специфична книга, в сравнение с предишните ни медицински издания. Това беше природен терапевтичен наръчник за лечението на сто заболявания и най-подходящите средства за всяка болест. Той имаше голям успех както сред лекарите, така и сред фармацевтите, но беше високо оценен и от пациентите, от привържениците на природните лечебни средства и здравословното хранене. Затова се замислихме за монотематично списание, което през първите 4 години беше месечно, научно и много специализирано в първата част, и по-практично и пълно със съвети и рубрики, свързани с холистични теми, във втората част. През последните години списанието е двумесечно, с двоен брой страници, защото искахме да пишем по обширни теми като различните възрасти  на човека и свързаните с тях най-често срещани заболявания, четирите сезона и най-подходящите лечебни средства, за да бъдат изживени те пълноценно. Това е списание, насочено към всеки, който иска да се информира, да се грижи за себе си, да прилага превантивна медицина, която е истинската грижа за здравето.

Валентина, за „BETTY Моята аптека“ ти винаги успяваш да пишеш за билки, които растат и са познати и в България. Вярно ли е, че билките имат по-голяма лечебна сила на мястото, в което растат?
Валентина:
Парацелз казва, че растенията, които ни заобикалят в рамките на няколкостотин метра, са тези, които са нужни за лечението на всяка наша болест. И наистина, ако наблюдаваме добре, е достатъчно да отидем сред зеленина, за да намерим огромно разнообразие от растения и цветя, а да помислим само колко лечебни свойства имат „обикновените“ билки, които отглеждаме по балконите си! Но болестите, които днес природната медицина цели да излекува, не са само настинки и колити, а и сериозни имунни и комплексни заболявания  като тези на ендокринната регулация, така че да бъдат сравними лекарства и подкрепа дори за официалната медицина.

Какво мислите за хранителните добавки?
Проф. Бианки:
Трудно е да имаме ясна дефиниция, поне в Италия, на хранителна добавка. Това са продукти, които трябва да се вземат паралелно и като допълнение към храненето. Днес повече от всякога храненето се признава като причина за най-важните хронични заболявания. Най-хубаво би било да се интегрират минералите, витамините и аминокиселините с диетата, но за тази цел е необходимо обучение и информация за това как да се храним – нашето и вашето списание имат и тази цел.

Проф. Бианки, бихте ли ни казал какво представлява хомотоксикологията, тъй като тази нова наука не е много известна в България?
Проф. Бианки:
Хомотоксикологията е лечение на състояния на интоксикация и последствията от тях чрез хомеопатични средства. Да поясним: всички тези процеси, клинични картини и прояви, които наричаме болести, са израз на борбата на организма срещу токсините, за да ги обезвреди и изгони, поради което са полезни биологични функции, насочени към защита срещу токсичните фактори. Изхождайки от тези основни патогенетични концепции, хомотоксикологията отдава голямо значение на стимулирането с природни лекарства на отделителната функция на черния дроб, бъбреците, кожата и белите дробове. Хомотоксикологичните лекарства се считат за еволюция на хомеопатичните, а научната им валидност и тяхната клинична ефикасност са многократно потвърждавани.

Познавате ли някой от нашите специалисти по природна медицина?
Проф. Бианки:
Преди петнадесет години пътувах в държави, близки до вас – Румъния (в Сибиу, където живееше Ханеман), в Русия, в Чехия, специално за разпространение на хомотоксикология. Познавам някои растения и храни, защото много говорим за това в нашето списание. Но и заради езика все още не сме имали удоволствието да се срещнем със специалисти по природна медицина от вашата страна. Би било хубаво, полезно и обогатяващо сътрудничество!

Във вашето семейство спазвате ли някакъв специален хранителен режим?
Валентина:
В моето семейство винаги сме се лекували с природни средства, а храната е причина за здравето и болестите и следователно е фундаментална. Диетата ни винаги е била проста, защото сме много. Родителите ми въвеждаха всички нововъведения, които се появиха през годините от света на здравословното хранене – от пълнозърнестите до биодинамичните храни. Аз съм много стриктна с децата си по отношение на храненето, нездравословната храна е забранена, те са тийнейджъри и никога не са били в McDonalds! Приоритет са плодовете, биозеленчуците, с които пазаруването става скъпо, но е инвестиция в здравето. Много малко животински протеини, внимателно избрани. Не се опитваме да пестим точно от най-важния приоритет – храната, която ни осигурява здраве. Най-интересното е, че ако „стъпим накриво“, тялото ни, привикнало на контролиран режим, веднага се бунтува с пъпки и болки в стомаха, което ни принуждава да влезем отново в нашите здравословни навици. Освен това сме късметлии, сестра ми Марчела от няколко години има вегетариански ресторанти във Флоренция и Рим, най-накрая от една година и в нашия град Верона, така че всички се храним често при нея. Организираме и специални вечери с антиейджинг меню.

Кое е типичното ястие на Верона?
Валентина:
Във Верона типичното ястие е pearà с варено месо. Pearà е вид сос, който се сервира горещ върху варено месо, за да го овкуси. Това е един вид пюре, което се получава чрез бавно готвене в продължение на часове на галета с бульон, телешки мозък и добавяне на пипер (оттук и името). А ние сме от Валполичела, хълмиста местност в провинция Верона, известна с червеното си вино!

Има ли съвети от природата за качествен и дълъг живот?
Валентина:
Природата ни предлага всичко, за да живеем дълго и добре. Определено е важно да се приложи превантивна терапия според възрастта, на която сме. Детето се нуждае от средства за повишаване на антибактериалните и вирусни защити, особено през зимата. Жената, която се приближава към менопаузата, може да започне да използва добавки и фитотерапия, за да подпомогне костите и мускулите си. Съществуват природни средства с безброй свойства, в това число за защита срещу хронични дегенеративни заболявания, които използвани циклично през годината водят до подобряване на нашите физически и умствени способности – такива са женшенът, родиолата, астрагалът, индийският женшен, спирулина или растенията, от които със сигурност се нуждаем при обичайния ни „замърсен“ и стресиращ начин на живот  –  белият трън и глухарчето (пречистващи черния дроб), маслините, чесънът, глогът (сърдечносъдови протектори), жълтият кантарион, магнолията и пасифлората (успокояващи и антидепресанти).

Как обичате да си почивате през свободното време?
Валентина:
Свободното време е много малко! Денят е посветен на грижата за хората, а нощта предимно за учене, защото светът на природната медицина е  огромен и изисква непрекъснато проучване. Но разходки не липсват, най-вече през лятото – баща и дъщеря заедно, с книга с билкови лекарства под мишница, за откриване и събиране на билки по пътеките. Билковите лекове, приготвени вкъщи, са сред най-полезните и ефективни за използване с приятели и нуждаещи се хора (които не могат да си позволят добавки или лекарствени средства, уви, често твърде скъпи), защото са направени с любов!

app_cover_july_2019