Cover_jan_2017

Ирина Флорин

Цвят лилав – 20 години по-късно

Брой 32, януари 2017

Лилавото е цветът, с който свързваме Ирина Флорин, откакто за пръв път изпя „Цвят лилав“. Датата е 19 декември 1996 г., мястото – бившата дискотека Нерон (сега София лайв клуб). Текстът на Даниела Кузманова по някакъв магически начин отключва всички сетива – с аромата на люляка, с кадифеното докосване на теменугата, с вкуса на росата и обаянието на чувствения лилав цвят. Да посрещнем 2017 г. с лилаво!

Олга Георгиева

„Тананикаме си“ неусетно много от нейните мелодии, идват ни наум думи от нейните песни. „Докога“, „Вятърът спи“, „Пътуване“… Магьосница е тази Ирина Флорин, загадъчна като любимия ѝ аристократичен цвят. Певческата ѝ кариера започва през 1981 г. като вокал на група „Домино“, но огромната популярност идва точно със сингъла „Цвят лилав“ и едноименния албум, от който е част. Само че „Цвят лилав“ постига и нещо друго – проправя пътя на съвременната българска поп песен в клубовете и в дискотеките. През следващите години още 20 хита на певицата с копринения глас покоряват българските радио и телевизионни класации. Следват и сътрудничеството с групата „Тибетски сърца“, сборния диск „Мога“ (1998), албумът „В трето лице“, който печели приза „Албум на годината“ за 2002 година на Годишните музикални награди на Българския Топ 100. Дуетите с едни от най-емблематичните гласове в поп музиката: „Пътуване“ с Мариус Куркински, „Някой ме вика“ със Свилен от „Остава“.

Вдъхновена от романа „Коприна“ на Алесандро Барико, през 2010 г. Ирина Флорин записва албума си „Копринена жена“ – резултат от двегодишен труд на певицата и нейния екип. През 2015 г. в дует с Азис записва песента „Само с теб“, а през 2016 г. – песента „Тихо“ с Миро.

Творческата натура на Ирина и финият ѝ усет я правят успешна и като моден дизайнер на линия авторско облекло. С дебюта си през 2006 г. печели наградата „Златна игла“, следват собствени колекции.

В края на миналата година Ирина Флорин зарадва българската публика с невероятното си турне „Цвят лилав – 20 години по-късно“, което обиколи пет града – Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и завърши на 11 ноември с грандиозен концерт в зала 1 на НДК в София. За турнето, музиката, любовта и новите нюанси на лилавото – специално за читателите на сп. „Betty Моята аптека“.

Ирина, 2016-та завърши с голямото ти национално турне „Цвят лилав – 20 години по-късно“. Как мина то за теб?
Това е най-големият скок в работата ми до сега! Дължах го на публиката, на прекрасните песни, които съм изпяла през това време. Дължа го на себе си! Концертите минаха страхотно! Бяха изпълнени с много енергия и емоция. На сцената дадохме всичко от себе си! Финалният концерт заблестя и с гостите си, моите приятели от гилдията: Любо Киров, Миро, Стенли, Свилен от „Остава“ и Дичо. Концертите продължават! Скоро ще обявим и следващия!

Как са се променили българската поп музика и нейната публика през последните години?
Промяната е неминуема, но най-важното е това, което остава – емоцията и любовта към истински хубавата музика! Това, което видяхме всички на концертите, е младата публика… свежи, активни хора. За нас е важно тяхното отношение и че ни харесват! Значи нищо не е загубено!

Какъв е нюансът на лилавото днес?
Въпрос на избор… Всеки според емоцията си избира нюанса. Най-важното е да бъде достатъчно наситен!

Почитателите ти твърдят, че с времето ставаш все по-красива. Каква е тайната?
Може би, защото с годините все повече харесвам себе си! Защото не се страхувам, защото приемам живота такъв, какъвто е! Благодарна съм за гена на родителите си, но и аз правя много неща за себе си! Спортувам, храня се здравословно… живея с много любов към нещата.

Какво е за теб любовта?
Любовта е въздухът, който дишам… Понякога дишам бавно, понякога учестено… Всичко, което правя, го белязвам с любов, иначе нищо не става!

В коя от твоите песни можем да я почувстваме най-силно?
Нямам песен, която да не е изпята и направена от любов! Може би „Вятърът спи“, „Мога“, „Невинни слънца“ са по-лирични и любовни… но във всяка песен любовта присъства в някаква форма.

Кои качества цениш най-много в един мъж?
Харесвам умни мъже… с чувство за хумор и самоиронични… Също така да са свободни и да са широко скроени!

Кое е най-важното, на което си научила твоя син?
Това, което искам от него е, да уважава себе си и да обича искрено жената до себе си. Да се грижи за нея и да прави неща, които обича.

Мислила ли си някога за музикална кариера извън граница?
Имала съм предложения. Отказвала съм ги. Обичам Родината си и искам да живея и творя тук! Тук са моите приятели и близки хора.

Занимаваш се и с мода, твоето дизайнерско облекло спечели „Златна игла“ за дебют през 2006 г. Какво се случи след това?Имам пет колекции, от които три са за големи фирми като Канон, Рока и Филип Морис. Винаги съм се увличала от модата като изкуство… Харесвам да правя дрехи, харесвам допира на коприната, кадифето, вълнените платове… Модата е магия, пак ще се върна някой ден да направя модна колекция!

Какъв е твоят начин да си почиваш и да се зареждаш с енергия?Живея близо до парк и обичам да се разхождам или да бягам в него. Обичам и разходките в планината. Лятото не мога без морето. Най-много „разпускам“, когато съм с приятелите си. Вечери с много смях, вино и вкусна храна!

Каква „рецепта“ за здравословен живот би написала за читателите на сп. Betty?
Рецептата е проста… Обичайте и живейте в добро със себе си и другите!

Какво планираш през 2017 г.?
Много концерти в България и чужбина!

App_cover_jan2017