cover_september2022

Николай Колев, Управляващ директор на ФЬОНИКС Фарма България

Растем заедно

Брой 100, септември 2022


Свали броя

Неусетно изминаха осем години от излизането на първия брой на сп. BETTY Моята аптека и от появата на първите аптеки със синьо-зеленото лого, което отличава участниците в партньорската програма BETTY на ФЬОНИКС Фарма от цялата страна. Днес държите в ръцете си юбилейния брой 100, в който ви срещаме с Управляващия директор на ФЬОНИКС Фарма България Николай Колев.

Автор: Олга Георгиева
Снимки: Васил Николов

Николай Колев има над 25 години опит в сферата на фармацията и финансите. Той е заемал управленски, маркетинг и търговски позиции на няколко пазара. С увереност се изправя пред предизвикателствата и всяко едно от тях приема като стъпка за развитие и растеж. Радетел е на човешката синергия и екипната работа.

Ето какво разказа с вдъхновение за компанията и себе си в юбилейния брой този респектиращ човек и лидер.

Г-н Колев, как се насочихте към фармацевтичния сектор и с какви специфични предизвикателства се срещате в него?

Кариерният ми път във фармацията започна в компанията „Актавис“ (днес ТЕВА) като мениджър „бизнес развитие за международни пазари“. По-късно поех управлението на „Профи Кредит“ и ролята на председател на Управителния съвет за България, Централна Европа, Русия и част от Азия.

Към ФЬОНИКС Фарма България се присъединих през 2017 г. като управляващ директор и председател на Управителния съвет. В началото на 2022 г. оглавих компаниите „Фармексим“ и „Хелп Нет“, част от немската Група ФЬОНИКС (PHOENIX Group) в Румъния. Днес заемам и позициите председател на Управителния съвет на българската (БАТЕЛ) и румънската Асоциация на търговците на едро с лекарства, член съм на Борда на Европейската федерация на аптечните вериги.

Предизвикателствата, които срещам, са много и са разнородни – да отговорим на нуждите на пазара, дейностите ни да са в съответствие с регулаторните рамки, да предложим качество и сигурност за всички наши партньори, да бъдем предпочитан и желан работодател. Усилено работим в посока дигитализация и устойчиво развитие.

Съвсем скоро официално открихме единствения в България ИТ Хъб на Групата ФЬОНИКС и се гордеем много, че бяхме избрани сред други 25 страни. С това направление ще подсигурим новата дигитална стратегия и ще отговорим на нарастващата нужда от висококвалифицирани ИТ ресурси.

Кои са качествата, които правят един мениджър и съответно компанията или компаниите, които управлява, успешни?

Да застанеш начело на голяма компания изисква на първо място да работиш с добър и компетентен екип с адекватна ценностна система, да имаш умения за екипна работа, да предоставяш възможност за кариерно развитие, както и етична и професионална работна среда. Успехът на компанията ни се дължи най-вече на екипа от над 650 служители в цялата страна.

Опитът, знанията и уменията са предпоставка за непрекъснато усъвършенстване, развитие и надграждане на всичко постигнато. Даваме добавена стойност не само на нашите партньори и клиенти, а и на нашите служители. За нас инвестицията в тях и грижата за тях са приоритет номер едно.

Не на последно място зад успеха на компанията стои и подкрепата, експертизата и добрите практики на европейско ниво на Група ФЬОНИКС, част от която е ФЬОНИКС Фарма България.

Какви приоритети си поставяте в бизнеса?

Винаги съм си поставял високи цели. Амбициозни, но изпълними. Моето разбиране е, че амбициозната, но реалистична цел е предпоставка за стабилно развитие на всеки бизнес. Така в отговор на непрекъснато променящия се фармацевтичен сектор, ние се развиваме отвъд търговията на едро и представяме себе си като интегриран доставчик на здравни услуги.

Това е нашето изключително all-in-one предложение, което работи в няколко направления – по-добри бизнес отношения с нашите клиенти и партньори, високо ниво на предлаганите от нас услуги и възможност да подпомогнем процесите във фармацевтичния сектор. Друг приоритет е екипът.

Хората са най-важната ценност на всяка компания. Развитието на екипа в професионален и личен план е от изключително значение. Това е предпоставка за развитието на компанията.

A в личния живот?

Безспорно в личен план най-важно за мен е семейството ми. Обичам всяко свободно време, което имам, да изкарвам с любимите си хора. Непрекъснато опитвам нови неща. Това е моят начин да се предизвикам и да изляза от зоната си на комфорт. Така се зареждам с положителна енергия.

Как се промени и израсна ФЬОНИКС Фарма от 2017 г., когато Вие поехте управлението на компанията?

През годините работихме в посока увеличаване на дистрибуционните ни центрове, складовата ни площ и подобряване на качеството на обслужване и доставки. Разширихме обхвата на работа, стартирахме нови бизнеси, разкрихме нови работни места. Не спираме дотук. С гордост добавям и навлизането в нови пазарни ниши, както и генерирането на нови цели за растеж.

Крачим уверено и все повече се приближаваме към една от нашите цели – да наложим бизнес модел, превръщайки се в най-добрия интегриран доставчик на здравни услуги. Тази цел доведе до налагането на разнородни бизнеси под шапката на ФЬОНИКС Фарма България, което превърна компанията в желан бранд и предпочитан партньор за работа на амбициозни таланти.

Развитието ни доведе до мултикултурна работна среда – постепенно и целенасочено се превръщаме в желана компания за млади хора – току-що завършили чуждестранни и български университети или работещи в такива.

От началото на тази година управлявате и две компании в Румъния, част от PHOENIX Group. По какво си приличаме и по какво се различаваме в начина си на работа и общуване с нашите северни съседи?

Бях изключително топло, приятелски и радушно приет и подкрепен от екип от 4000 човека. Представих пред хората амбициозните цели за развитието на бизнеса и структурите там. Целта е ясна – до 5 години да бъдем лидер и в Румъния. По много неща си приличаме и различаваме.

Тук, в България, знаем много малко за Румъния и румънците, докато те знаят повече за нас. Те редовно посещават нашата държава и често избират за своята лятна почивка нашето Черноморие. Своята отпуска също изкарвам в България, като съвсем скоро посетих място в родината си, което ми беше горещо препоръчано от моите румънски колеги.

Как участието в партньорската програма BETTY подкрепя фармацевтите и техните аптеки?

Развитието на Партньорската програма за лоялност BETTY е приоритет за ФЬОНИКС Фарма. Предизвикателствата във фармацевтичния бранш са много, пандемията от Ковид 19 допълнително увеличи натиска върху всички участници в него. Създадохме структура, която дава множество предимства на нашите BETTY партньори.

Осигуряваме ежедневни доставки, атрактивни за аптеките и пациентите търговски и маркетингови активности, специализиран аптечен софтуер и модерен Контакт център. Всички наши действия са с ясна крайна цел – в тясно сътрудничество и партньорство с аптеките, за да осигурим най-високо ниво на обслужване на българските пациенти.

Колко са днес аптеките BETTY в България?

Нашите партньори аптеки BETTY в момента наброяват почти 450 в цялата страна. Целта ни е да задържим, затвърдим и развием програмата чрез услуги както за самите аптеки, така и за техните клиенти. Само така „Ние доставяме здраве“ ще достигне да всеки, който се нуждае от здраве. Желанието ни е да растем и да се развиваме заедно и преодолявайки рамо до рамо предизвикателствата, ще успеем.

Ние търсим точно тези партньори, които имат желание да растат заедно с нас. Именно към тях насочваме усилията си, а другото ще оставим на времето и действията, с които ще го запълним – само така в живота се доказва кое е важно за теб, кое има значение и до кого ще застанеш, когато трябва.

Аптеки BETTY неизменно се свързват с едноименното здравно и лайфстайл списание, което хората свикнаха да търсят, четат и събират заради полезната информация. Какво друго предлага BETTY на своите клиенти?

Стремим се да предоставяме на пациентите полезна и интересна информация. Считам, че се справяме успешно. Доказателство за добре свършена работа е превръщането на списанието в едно от изданията с най–висок тираж на печатния пазар. Запознаваме читателите с качествата и ефектите на различни продукти, опитваме да сме полезни с насоки за подобряване качеството на живот на потребителите в аптеките. Стартирахме нова инициатива, чрез която, посредством промо ваучери, предоставяме атрактивни отстъпки.

В списанието може да се открие информация и за други наши инициативи, текущи и предстоящи. Квалифицираният и мотивиран екип, грижещ се за списанието, гарантира още по–добро развитие и налагането му като ценен помощник в грижата за здравето на пациентите.

Каквото е и нашето мото – да доставяме здраве всеки ден.

Вашето пожелание към читателите на сп. BETTY Mоята аптека?

Бъдете здрави! Използвайте всеки момент да изкарате повече време със семейството и близките хора. Бъдете винаги търсещи и в резултат – винаги намиращи. Радвайте се на малките неща в живота и не спирайте да се смеете, защото смехът е здраве!

Списание BETTY, септември 2022