cover_september2021

Младен Димитров

Един български зъботехник в Маями

Брой 88, септември 2021

Верни на обещанието да ви срещаме с млади специалисти, през септември поканихме за наш гост завеждащия лабораторията на клиниката по дентална имплантология One Solution Dental Implant Centers в Маями, Флорида – Младен Димитров.

С него говорим за пътя му от Медицинския колеж в София до един от най-големите центрове в Щатите, за зъботехниката у нас и там, за вируса, който промени живота навсякъде.

Автор: Олга Георгиева
Фотография: Мария Съботинова, личен архив

Младен Димитров завършва специалност „Зъботехника“ в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ в София. Придобива магистратура по „Здравен мениджмънт“ в Нов Български университет през 2011 г. Две години по-късно продължава професионалното си развитие в Ню Йорк, САЩ, където завършва няколко курса по специалността в най-големите компании отвъд океана.

През 2016 г. се установява със семейството си в Ню Йорк, САЩ, където започва работа в една от най-големите една от най-престижните лаборатории на източното крайбрежие. Скоро след това е избран за мениджър в дигиталния департамент на лабораторията.

Междувременно полага редица допълнителни изпити по специалността в това число към National Board for Certification in Dental Laboratory Technology, придобивайки титлата Certified Dental Technician. За поддържането ú бордът изисква ежегодно придобиване на различни следдипломни специализации по специалността.

През 2018 г. Младен продължава професионалното си развитие в Маями, където започва работа в един от най-големите центрове по дентална имплантология One Solution Dental Implant Centers и оглавява екипа на In house лабораторията на клиниката. Работи с едни от най-добрите простодонти в Маями върху големи и сложни клинични случаи, засягащи тотално обеззъбяване при пациенти.

Как избрахте зъботехниката като своя професия? Кое Ви насочи точно към нея?

Майка ми е дентален лекар и като дете прекарвах доста време в зъболекарския кабинет. Често посещавахме заедно зъботехническата лаборатория, за да оставим мерките за коронки или протези и така се запознах с професията зъботехник.

Хареса ми най-вече, защото дава възможност да твориш с ръцете си, като същевременно помагаш на хората, и макар малко скрит зад завесата, си основен фактор, за да се постигне качествен краен резултат.

С какво е от полза за Вашата практическа работа дипломата по здравен мениджмънт?

Здравният мениджмънт ми помогна да науча бизнес страната на професията и впоследствие да започна работа като главен мениджър в клиниката, в която работя.

Освен всички икономически курсове, които преминах, най-важният урок, който научих, е, че заемайки мениджърска позиция и вземайки важни решения, винаги ще има някой неудовлетворен. Това обаче не трябва да влияе на позицията, която защитаваш.

Как дойде решението да заминете за Америка?

През 2013 г. получих предложение за 6-месечно обучение, комбинирано с пълна работна седмица в лаборатория в Ню Йорк. По това време се запознах със съпругата си. Прекарахме известно време в България, а се установихме за постоянно в САЩ през 2016 г.

Как почувствахте нивото на своята професионална подготовка в България на фона на американските колеги?

В Америка чисто теоретично зъботехниците не са на нивото, на което аз очаквах. Преподавателите в България подготвят студентите ни на много по-високо ниво. Анатомия, морфология на зъбите, материалознание… все неща, които там не се учат в детайли.

Интересното е, че в Щатите можеш да работиш като зъботехник и без да притежаваш диплома. В един екип работихме с колеги, сертифицирани зъботехници с над 30 години опит, и в същото време с хора, които имаха бегла представа от професията.

С какви трудности се сблъскахте?

Проблемът при нашето поколение, завършило в България, идваше от материалната база, с която работихме тук. Когато започнах работа в Щатите, се сблъсках с високотехнологична дигитална стоматология, която тогава тепърва навлизаше в България и още нямах толкова опит с нея.

Сега мисля, че нещата са съвсем различни и зъботехниците в България са конкурентни, дори и превъзхождат много колеги по света.

Лесно ли Ви беше да се адаптирате към новата среда?

Мисля, че лесно успях да свикна с новата среда. Когато имаш прекрасната основа, дадена от опита и наученото в България, желанието да се развиваш в комбинация с новите технологии, магията се получава.

Реших да положа всички изпити и да придобия американска диплома за сертифициран зъботехник, което не беше особено лесно начинание. От над 70 колеги в лабораторията само четирима зъботехници бяхме сертифицирани от National Board for Certification in Dental Laboratory Technology.

Това ми отвори пътя към мениджърския отдел на дигиталния департамент, където получавахме дигитално отпечатъци директно от кабинета с интраорален скенер и правихме дизайн на зъбите на компютър.

През 2018 г. получих много интересно предложение от Маями. Един от най-големите имплантни центрове във Флорида откриваше своя лаборатория и ми предложиха да я оглавя. Не се колебах дълго, сформирах екип от зъботехници от цял свят и продължаваме да работим прекрасно.

Вашата дъщеричка е родена в САЩ, а майка ú отдавна живее там. Говорите ли си на български в семейството?

Майка й е българка, но живее от повече от 20 години в Щатите. В семейството си говорим само на български и дъщеричката ми разбира всичко. Естествено се опитва да хитрува и да отговаря на английски, понеже й е по-лесно.

Иначе всяко лято я изпращаме в България за няколко месеца да практикува българския в естествената му среда и да прекарва известно време с баба и дядо.

Лесно ли е в американското общество да се отглеждат деца?

Може би за всеки човек е различно. За мен американското общество е прекалено индивидуално и някак асоциално. В България хората са доста по-отворени един към друг и склонни да общуват повече. Дори дъщеря ми, която е на 7 години, го усеща и казва, че в България животът ú харесва повече.

Как се усети пандемията от Covid-19 в Маями? Възпрепятства ли работата в клиниката?

В началото на пандемията клиниката остана отворена само за спешни случаи с болка или фрактури, а по-голямата част от колегите в лабораторията бяха пуснати в неплатен отпуск. За щастие сравнително бързо възстановиха плановите операции и се върнахме на работа след месец.

Кои са най-новите постижения в денталната имплантология?

Всеки ден имаме интересни и предизвикателни случаи. Напоследък например забелязвам, че все повече пациенти, които страдат от значителна загуба на кост в горната челюст, се възползват от алтернативата да им бъдат поставени импланти в зигоматичната кост, които са доста по-дълги от стандартните зъбни импланти, а операцията е доста по-сложна.

Тоталното обеззъбяване само възрастни пациенти ли касае?

За жалост все по-млади пациенти стигат до тотално възстановяване с импланти. По ред причини зъбният статус на много млади хора не е в състоянието, в което трябва да бъде.

Превенцията, културата в семейството, високите цени на лечение на зъби в Щатите дори със застраховка, различни заболявания, употребата на наркотични вещества и други водят до сериозни проблеми в млада възраст.

Ще споделите ли някой интересен случай от практиката си?

Наскоро имахме известна хип-хоп звезда – пациент на 16 години, който искаше да му се препарират всички зъби и да му направим златни коронки. Беше довел майка си, за да даде официално съгласие, защото беше непълнолетен. Въпреки това зъболекарят отказа и от морална гледна точка беше напълно прав.

Мелания Тръмп също дойде за малка процедура. Естествено тя беше единственият пациент в клиниката в този момент и целият паркинг бешe пълен с агенти на „Сикрет сървис“. Медицинската сестра беше ужасно притеснена, но Мелания се оказа много мила и приветлива дама и всичко мина бързо и успешно.

И някоя мечта?

Имам много малки мечти, за които се боря всеки ден.

Как според Вас ще продължим да живеем с вируса и новите му мутации?

Дано по-скоро се върнем към стария си начин на живот. Освен многото изгубени животи, това, което пандемията причини на психиката на хората и най-вече на децата, ще ни влияе в продължение на дълги години и ще трябва да се борим, за да го преодолеем.

В България има много противоречиви мнения относно истинската полза от ваксините. Какво е Вашето мнение? Вие ваксинирахте ли се?

Ваксинацията е въпрос на личен избор и трябва да бъде уважавано решението на всеки. Работата ми изисква да контактувам ежедневно с много хора, затова избрах да се ваксинирам.

В Щатите обществото има доверие във ваксините. Дано експертите в световен мащаб се окажат прави и това да е ключът към разрешаването на проблема.

Вашето пожелание към колегите ви, които развиват денталните си практики в България?

Българските зъболекари и зъботехници са страхотни професионалисти, които са ценени и уважавани по цял свят. Можем да се гордеем с тях. Пожелавам им да са живи и здрави! И да продължават в същия дух!

app_cover_september2021