betty_margarita-fidanova-cover_september-2020

Маргарита Фиданова

Не сме продавачи на лекарства

Брой 76, септември 2020

Няколко години Маги беше фармацевт в една от аптеките на моята улица. Всички много харесвахме слънчевата ѝ усмивка, това, че подробно дава указания и е готова винаги да отговаря на най-различни въпроси относно лекарства, добавки, мазила. Днес Маргарита Фиданова, или както всички ѝ казват, Маги, има собствена аптека в центъра на София. Eдна от най-успешните „BETTY Моята аптека“.

Автор: Олга Георгиева
Фотография: Дени Кирилова и Артисифо (Artisipho)
Грим: Ивайло Андреев

В малките аптеки се създава една безценна атмосфера на доверие и по-близък човешки контакт. Маги знаеше за всичките ми неволи, свързани със здравето, и не се колебаех да искам съвети от нея. В същото време тя умееше да запазва професионална дистанция и да не прекрачва граници. Сега седя с нея в малкия офис зад щанда и страшно се вълнувам да бъда от „другата“ страна. Ето какво сподели тя за нея.

Маги, от колко години си фармацевт? Това ли е твоето призвание?

През 2009 г. завърших като магистър-фармацевт Медицинския университет в София. Родом съм от Димитровград. Дойдох да уча в София и останах след това да живея тук, защото се омъжих. В университета учихме много неща – от производството на лекарства до работата в аптека. Аз избрах работа в аптека. Мога да кажа, че с течение на времето фармацията стана мое призвание. Много е интересно!

Призванието се появява с опита, с компетентността. Първоначално исках да стана лекар и се подготвях за лекар. Когато кандидатствахме, изпитите бяха много трудни, влизаше се само с шестици и по стечение на обстоятелствата ме приеха фармация, не медицина. Съдбата си каза думата. В училище ми вървяха биология и химия, имах интерес към природните науки. Майка ми е учителка по биология и химия и вкъщи се говореше изцяло по тази тема. И стана съвсем естествено.

Ръководиш аптека BETTY в центъра на столицата и ежедневно се срещаш с хора с различни диагнози. Как приемаш болката на хората?

Болката е навсякъде около нас.  Докато сме здрави, не си даваме сметка колко сме щастливи. В двете болници наблизо до нас има хора със сериозни диагнози, някои дори и фатални. Ние, фармацевтите, сме едно много хубаво и полезно свързващо звено между лекари и пациенти.

Много често идва пациент при мен, който е от квартала и се познаваме, споделя своя проблем и търси съвет. Аз знам при кой доктор да го изпратя, пациентът отива, консултира се с доктора, много е доволен, връща се, изпълняваме рецепти. Много често при мен идват с изследванията, да ги изкоментираме още веднъж. Гледаме стойностите на холестерол, кръвна захар, триглицериди, пикочна киселина и т.н. Казвам например тук не е добре, консултирай се с такъв специалист, или този специалист го има в Четвърта градска болница, потърси там.

Ние сме звено информация, първоначален контролен център. Не изземаме функциите на лекарите, ние по-скоро консултираме и препращаме.

Как се чувстваш в голямото семейство на BETTY?

ФЬОНИКС ми подадоха ръка, когато отворихме аптеката през 2014 г. Тази аптека я отворих просто с много желание, не толкова с много финансови средства.

В същата година стартира проектът BETTY и ние се включихме още от самото начало. И това много ни помага. Някои от лекарствата са на по-ниска цена и ние ставаме конкурентоспособни с по-големите вериги. Проблемът в България е тази неравнопоставеност – вериги и малки аптеки. Нормално е човек да отиде да си купи по-евтиното, всеки би го направил.

А ФЬОНИКС Фарма с този проект ни помогна да сме равнопоставени, колкото може. Хората идват при нас заради мнението, заради консултацията. И търсят списание „BETTY Моята аптека“ – в рамките на една седмица то свършва!

Как според теб се развива фармацевтиката, има ли промяна от началото на кариерата ти досега и в каква посока?

С много бързи темпове, има много фирми, много хранителни добавки, много ОТС продукти. Вече всяко лекарство има по няколко аналога, едно генерично наименование се предлага от няколко фирми. Ето затова е и работата на фармацевта, ние трябва да се ориентираме.

Това бързо развитие на фармацията е в полза на пациента. Много малко станаха болестите, за които не можем да помогнем. Тъй като има много голяма конкуренция на самите лекарства, те са с високо качество. Пациентът в България в момента има избор и на хранителни добавки, и на лекарства, изписвани по рецепта. Дори някое лекарство да изчезне от пазара, има още две, които са абсолютно същите, и го заместват.

Но има прекалено много информация в интернет за лекарствата и болестите, много често пациентите намират нещо и искат да го вземат, а то не е за тях. Интернет не може да замести консултацията първо с фармацевт и задължително с лекар.

Все повече хора се отказват от лекарствата и залагат на холистичната медицина. Приемаш ли това за правилно?

Холистичната медицина разглежда човека като едно цяло, съставено от три основни нива: физическо, емоционално и духовно. При нарушаване на баланса между тези нива се проявява болестта. Аз мисля, че болестите се проявяват, когато прекалим с неправилния начин на живот – неправилно и обилно хранене, липса на двигателна активност, т.е спорт, какъвто обичаме, и най-вече стрес, който срива имунната ни система.

В аптеката, след като дадем лекарствата на пациента, винаги го консултираме за правилен начин на хранене в зависимост от заболяването му, възможността за включване на хомеопатия, витамини и минерали, билкови продукти и не на последно място – промяна в начина на живот с повече движение в природата.

Така че, изхождайки от принципите на холистичната медицина, ние в аптеката я прилагаме всекидневно.

Избрала си благородна професия. Обичаш ли да помагаш на хората и какво ти носи това?

Да, много обичам, това ми е работата! Не ми е работата да изземам функциите на лекарите, те си поставят диагнозите. Функцията ми е да намеря лекарството, да консултирам пациента за дозата, за взаимодействията, за това колко дълго да го пие. Какво ми носи? Удовлетворение, на мястото съм си. По Коледа и по празници тук всичко се отрупва с бонбони, с благодарствени картички, много е хубаво!

Имало ли е моменти, в които си искала да се откажеш от всичко?

Най-често ми се е искало да се откажа, защото хората в България не разбират, че малките аптеки невинаги могат да предложат цените на големите вериги. Защо толкова скъпи ги продавате тези лекарства, се е случвало да питат. Ние не ги повишаваме нарочно, лекарствата идват с повишени цени. Става ми малко мъчно, че го обръщаме на търговия. А то не е търговия, не трябва да е търговия.

Важен е контактът с хората. И вчера ходих до близката болница да нося лекарства, които бяха поръчали за техен пациент. Заедно с лекарите обсъждаме и се вълнуваме от нашите пациенти. Може би затова ми харесва толкова много, в такъв тип аптеки правим истинска фармация.

Кое е това нещо, което те буди сутрин и изпълва със смисъл деня ти?

Аптеката ме вдъхновява  и амбицира, но семейството ми придава смисъл на всичко, което правя – имам две прекрасни момченца. Едното е на две годинки, другото е на девет. С едното вечер учим по „Човек и общество“, с другото вкъщи е лудница постоянно.

Дойда ли тук в аптеката обаче, изключвам. Започна ли  работа, съм само фармацевт. Децата, мъжът ми, аптеката – те ми осмислят живота. Мъжът ми е до мен и ме подкрепя през цялото време. Той не е фармацевт. Имаше периоди, когато отсъствах от вкъщи много, нямаше празници или ваканции, аз бях все на работа и събота, и неделя. Това продължи доста време и съм му много благодарна за разбирането. Както в семейството, така и в аптеката сме отбор, сама не мога нищо да направя.

В аптеката, ако го нямаше колегата ми Еди, той вече повече от пет години е до мен, нямаше да бъде същото. Той ме научи как да бъда лоялна и отговорна към всеки един пациент.

Как се отрази пандемията с COVID-19 на твоето ежедневие?

Аз лично не промених ежедневието си много – всеки ден съм на работа, само защитата е по-висока: носим маски, ръкавици, през 4 часа дезинфекцираме. След работа съм с децата навън, само не ходим по молове и затворени помещения.

Продажбите на кои лекарства и продукти се увеличиха осезаемо?

Рязко се увеличи продажбата на имуностимулантите – това са продукти, съдържащи прополис, ехинацея, витамини, селен, цинк, витамин D. Също така хранителни добавки с котешки нокът, бета глюкани, чесън, спрей за гърло и нос със сребърни йони. Продажбата на дезинфектанти и маски стана ежедневие. Имаше период, когато едва намирахме спирт и ръкавици, защото нямаше по складовете, а търсенето беше огромно.

Какво се промени с COVID-19? Негативи и позитиви?

Негативите от пандемията според мен са в изобилие. Хората са уплашени и не ходят при личните си лекари от страх да не се разболеят. Има такива, които от началото на годината не са си пускали изследвания, а са с хронични заболявания. Отменени са плановите операции в болниците. Животът се промени коренно.

Постоянният страх от заразяване води до нервни разстройства и повишена тревожност. Продукти с валериана, пасифлора, маточина – такива за успокоение –  се търсят все по-често. Дерматитите от ръкавиците и дезинфектантите са вече факт, а лечението им е дълго.

Позитивно е само едно: започнахме да свикваме с новото положение. Научихме се да се пазим повече от хигиенна гледна точка. Благодарение на маските и социалната дистанция хората са по-здрави и устойчиви като цяло спрямо другите съществуващи вируси. Въпреки ситуацията животът си тече и ние научаваме все повече за вируса, надявам се скоро да го преборим.

Какво е твоето пожелание към читателите на сп. „BETTY Моята аптека“?

Моето пожелание е, освен да бъдат много здрави, да бъдат отговорни към здравето си! Да ходят на лекар. Да си пускат изследвания. Нещо има ли, дори и малко, да му обърнат внимание. Здравето не го оценяваме, когато го имаме.

Когато се чувстваме добре, и ядем неправилно, и пушим, и пием, и изобщо за лекари не се сещаме. Да правят профилактични прегледи на шест месеца, година. И да имат доверие на избрания от тях лекар. И към нас. Ние не сме продавачи на лекарства. Ние сме учили пет години, за да сме от тази страна, нека ни се доверяват!

appbetty_margarita-fidanova-cover_september-2020