cover_oct_2018

Антон Хекимян

Истинската журналистика е все по-нужна

Брой 53, октомври 2018

Започва кариерата си още като студент по журналистика в първи курс – през 2004 г. става стажант-репортер на предаването „Тази сутрин“ на bTV. Девет години по-късно вече е водещ на съботно-неделния сутрешен блок на медията, а след година – на делничния. Днес милиони български зрители пият сутрешното си кафе с Антон Хекимян.

Автор: Олга Георгиева
Фотография: bTV

Aнтон е роден на 22 май 1984 г. в град Стара Загора. Там завършва езиковата гимназия „Ромен Ролан“ с немски и английски език, по-късно получава бакалавърска степен по „Журналистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистърска по „Електронни медии“ във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Освен като водещ на „Тази сутрин“ Хекимян е познат и като водещ на специалните издания на bTV Новините „Попитай…“, в които пред него застават най-важните обществени фигури на деня – министър председателят и президентът, за да отговорят на въпросите, които вълнуват обществото. Отговорите, които успява да провокира, предизвикват вълна от реакции, както и важни решения в обществено-политическия живот на страната. Пред неговия микрофон сядат и най-популярните кандидати в специалните предизборни студиа на bTV Новините.

След наводненията в Аспарухово през 2015 г. Хекимян е удостоен с награда за активна доброволческа дейност от в. „24 часа“. През 2016 г. получава годишната награда на Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч – за стремеж към постоянно отразяване на езиковата проблематика. Същата година печели още две награди: на Българската търговско-промишлена палата за обективно отразяване на нейните позиции по актуални стопански теми и отличието „БГ Модна икона“ на Академията за мода на българските лайфстайл журналисти.

Екипът на сп. „BETTY Моята аптека“ избра Антон Хекимян за свой гост този октомври. Ето какво сподели той специално за нашите читатели.

Антон, как се насочи към професията журналист и съжалявал ли си някога за своя избор?
Дори не подозирах какво ме очаква, когато в 12-и клас реших, че искам да кандидатствам журналистика. Направих го, приеха ме и до този момент не съм съжалил за избора си нито за момент. Намирах журналистическата професия за изключително престижна и това не се е променило до днес. Не смятам, че професията е загубила репутацията си. Дори напротив – на фона на шума в социалните мрежи и лошите практики в някои медии истинската журналистика става все по-нужна и важна за обществото.

Кое е по-интересно за теб – работата в сутрешния блок, репортерството или важните големи интервюта с политиците?
Надявам се, че зрителите виждат, че във всяка една от тези насоки върша работата си с жар. Получавам обратна връзка от тях и това ми дава стимул да продължавам със страст – независимо дали става въпрос за репортаж от някое българско село или интервю с топ политик – и двете са еднакво значими за мен.

От самото начало, когато започнах в bTV, съм в „Тази сутрин“. Сутрешният блок ми даде възможност да се развия в много посоки и да натрупам опит в различни роли. Това е изключително важно за всеки в професията. В последните години направихме много промени и нововъведения, които промениха начина, по който се прави сутрешен блок като цяло в България. Удовлетворението от положителните резултати и доверието, което все повече зрители ни гласуват – няма по-голяма награда за вложените труд и страст.

Как се подготвяш за интервю?
Сядам и чета. Дори темата да е продължение от предишния ден, дори въпросите да са ясни в главата ми. Винаги може да откриеш нов детайл или нещо, което си пропуснал и което може да се окаже важно за конкретната тема. Винаги с колегите обсъждаме възможните посоки, които може да поеме един разговор, и така всеки е дал частица от себе си. Общата работа постига добрия резултат.

На коя известна личност или политик ти беше най-трудно да зададеш неудобни въпроси?
Ако си журналист – няма неудобни въпроси. За мен това е клише. Има актуални, важни, неотложни въпроси – те са с предимство. Не приемам да съм в ролята на съдник или каращ се на госта си, но няма наболял въпрос, който да съм спестил на човек, който в този момент носи отговорност за решаването на проблем, свързан с много хора или съдбата на България.

Има ли теми, които никога не би обсъждал с госта си и въпроси, които не би задал?
Ако въпросът е в графа „жълти“ – нещо, с което бих накърнил достойнството на човека срещу себе си – не бих го направил. Никога обаче не бих пропуснал въпрос, който засяга обществото в посока на злоупотреби, корупция и носене на персонална отговорност за съдбата на хората.

Има ли журналист или друга личност, който е бил вдъхновение за теб?
Има много хора, които са вдъхновение. Те са около мен непрекъснато. Невинаги са хора, към които е насочен прожекторът. Това са героите до нас, които понякога не виждаме. В „Тази сутрин“ се опитваме да ги показваме – каним в студиото и правим репортажи за хора, които спасяват човешки животи или пък се борят за спасяване на българския дух и култура. Това са моите вдъхновители.

Кого би искал да видиш в студиото на „Тази сутрин“?
В студиото очаквам да видя всеки, който трябва да отговаря на горещите въпроси от деня. Понякога събитията се развиват толкова бързо, че дадена тема става голяма и важна за броени часове, и то късно през деня. В такива извънредни ситуации ми се случва да си легна вечерта с планове за определени гости в студиото и да се наложи посред нощ да стана и заедно с екипа да пренаредим програмата, за да включим нови гости за следващия ден.

Какво да очакваме в следващата „Седмица на духа“?
Радвам се, че с колегите наложихме „Седмица на духа“ около всички големи български празници и това стана запазена марка за сутрешния блок на bTV. Често чувам упреци към медиите, че нямат време за положителни истории, за доброто, за духа. Е, ние имаме. Не само в Седмицата. Всеки ден след 9 сутринта показваме на зрителите български и международни творци в сферата на театъра, киното, музиката и литературата. В „Седмицата на духа“ обаче правим акцент по време на големите празници и дати и доказахме, че това е нещо, което стига до сърцата на хората.

Как се грижиш за своето духовно и физическо здраве?
Старая се да бъда положително настроен към света около себе си и да се стремя преди всичко да подобря себе си. Не оставям да ме владеят злоба и гняв и знам, че всяка трудност може да се реши с добро. Това е пречистване през цялото време. Не смятам, че прекарването на ден в планината или на море може да бъде пречистване. Не. Пречистването може и трябва да става всекидневно – дори в магазина – да бъдеш усмихнат и да очакваш от хората около теб същото. Предаването на добра енергия между хората е пречистване.

Как протича един твой работен ден?
Първата аларма е в 4 и 30. Ставам в 5 – душ, кафе и работа – почти цял ден съм в телевизията с колегите. Ние сме истинско семейство – особено с хората от „Тази сутрин“, с които понякога дори нямаме нужда от думи, за да се разберем. Всеки знае какво трябва да бъде направено и това е много важно за извънредните ситуации, които изискват бързи реакции. Възпитали сме това в нас извън и по време на ефир. Затова и работата върви леко, защото знам, че имам най-добрите зад гърба си!

А един почивен?
Пак ставам рано. (Смее се.) Обичам да пътувам. Разходка в Пловдив или до друго любимо място – не си спестявам подобни удоволствия. Пътят е нещото, което изчиства съзнанието ми, помага ми да разпусна и да се възстановя. Обичам също да прекарвам време сред природата и да слушам музика.

Кои са най-важните традиции на Хекимян?
Тези, които са се предали в семейството ми – големите празници са времето да бъдем заедно. Превърнахме в традиция поне за седмица да сме заедно и на почивка през лятото. Виждаме се рядко, защото те живеят в Стара Загора. Използваме ваканцията, за да бъдем повече време близо един до друг. Това искам да предам – уважението и почитта към семейството.

Кое е най-голямото ти разочарование?
Опитвам се да не трупам разочарованията. Те са плод на момент и не бива да тежат. Ако са мои грешки – старая се да не ги повтарям.

А най-голямото удовлетворение?
Когато сме успели да помогнем на хора в беда. И когато чрез телевизията други добри хора са видели нуждата и са подали ръка.

Какво ти предстои до края на годината?
Вече успяхме да направим много от планираните неща. За първа година имахме не едно, а цели две едноседмични турнета с изнесени студиа из цяла България. Тъй като съм човек, който обича да пътува и познавам добре България, винаги съм смятал, че трябва да я покажем на зрителите именно по този начин. Радвам се, че го направихме – пътувахме с много професионален екип от хора, с които внимателно подбирахме локациите и снимахме така, че всеки зрител да се наслади на това, което вижда. Получихме страхотни отзиви от зрителите и ще търсим още начини и поводи да правим такива пътувания. Имам също така идеи за много нови истории, които смятам, че ще бъдат интересни и значими за зрителите. Само да има здраве и време.

Твоето пожелание към читателите на сп. „BETTY Моята аптека“?
Пожелавам здраве на всички читатели, да не губят духа си и да знаят, че това, което волята им може да постигне, е повече от това, което са си представяли!

app_cover_oct_2018