Cover_nov_2015

Ал Бано Каризи

Винаги съм се стремял да гледам напред

Брой 18, ноември 2015

„Всеки ден благодаря на Бога за онова, което ми е дал и в добро, и в зло. Благодаря му също и за способността, която ми е дал, да нося тежестите на доброто и злото. Успехът, както и пораженията в живота, са огромно бреме и често не е лесно да го носиш, без то да те смачка. Но такъв е моят живот.“
Ал Бано

Олга Георгиева

Албано Каризи е роден на 20 май 1943 г. в Челино сан Марко, в региона Пулия („токчето“ на „Ботуша“). Музикалното си призвание открива още като малко момче, докато свири на китара с часове под сянката на дърветата в бащината си земя. Едва 16-годишен, решава да замине в Милано, следвайки стъпките на Доменико Модуньо: пример за всички, които мечтаят за кариера в музикалния свят. Но в Милано началото е тежко: в очакване на по-добри времена, работи какво ли не, за да се издържа. Университетът на живота, както обича да казва, му позволява да опознае хората, различните желания и интереси. Първите му стъпки в поп-музиката са в Клана на Адриано Челентано. Тогава избира артистичното си име и става известен като Ал Бано. След малко повече от две години подписва първия си важен договор със световния музикален гигант EMI.

Малко след това, през 1967 г., записва „В слънцето“ (Nel sole): един невероятен успех с рекорден брой от 1 300 000 продадени копия. В същата година участва в италианското турне на „Ролинг Стоунс“. Сам написва много песни (Io di notte, Nel sole, Pensando a te, Acqua di mare, Mezzanotte d’amore), по някои от тях са снимани филми с голям успех. През 1967 г. по време на снимките на филма Nel Sole среща Ромина…

Със своите албуми Ал Бано печели първите места в австрийските, френските, белгийските, швейцарските, немските, испанските и южноамериканските класации. Концертите му в цял свят – от Япония до Русия, от САЩ до Латинска Америка – са посещавани от милиони фенове. Ами в Италия? Дълги години е нарочно пренебрегван поради това, че не иска да служи на ничии интереси…

От 1974 г. Ал Бано Каризи и Ромина Пауър са музикален дует, който и до днес остава най-известният в света: „златната двойка“ на световната забавна музика. С хиляди концерти, многобройни награди и отличия, челни позиции за най-продавани хитове и най-вече, с огромната любов на публиката от цял свят. Включително от България.

Няма как и Италия да не възнагради този невероятен талант, толкова много труд и отдаденост към музиката и хората. „Размразяването“, както го нарича Ал Бано, започва през 1978 г., първо за Ромина. Следва феноменален успех и за двамата по италианската телевизия, множество награди от световно известния фестивал в Сан Ремо…

Само че, освен любовта към музиката, още една голяма любов съпътства Ал Бано: любовта към земята. Прочут, успял и известен не само в родината си, певецът, актьорът, авторът на песни и на няколко книги, решава да се върне в родното си място: Челино сан Марко. И да изгради свой свят в близката до него изоставена местност Куртипитрици или „Каменния двор“. Колосално начинание, като се има пред вид, че докато работи по него, не спира да пее, да записва, да пътува за концерти. И: да бъде грижовен син, добър баща и съпруг, верен приятел… В книгата си „Това е моят живот“ ( издадена на български през 2010 г. от изд. „Сиела“) Ал Бано споделя: „Имението, което строя, е дело, което ще трае цял живот. То отразява начина ми на мислене, моята житейска философия да бъда винаги близо до земята, стогодишните маслинови дървета, блатата. Аз създавам места дори за жабите и рибите, които са собственици на това място отпреди аз да се появя на бял свят… Днес моето стопанство се нарича „Имения Албано Каризи“ и е един хубав имот. Разпростира се върху сто и тридесет хектара земя. Включва едно село, земеделско стопанство и гора, която е един от най-големите бели дробове на Пулия.“

Освен че облагородява мястото, давайки работа на много хора, Ал Бано успява да привлече в „Имения Албано Каризи“ (Tenute Albano Carrisi) туристи и посетители от цял свят. Които могат да опитат произведените от него вина: Don Carmelo (по името на баща му, Кармело Каризи), Mediterraneo, Nostalgia, Salice salentino, Taras и др., наградени от множество конкурси и организации за изключително качество. През 2001 г. Ал Бано е номиниран за Посланик на добра воля на Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО).

Всички сме чели за трагичната загуба на първородната дъщеря на Ал Бано и Ромина –Иления, за тяхната раздяла като музикален дует и като семейна двойка. Толкова бяхме свикнали да произнасяме имената им като общо име, че това продължи през всичките 16 години от раздялата им (последната им съвместна поява е през 1997 г. в Бразилия, в Рио де Жанейро, на Estádio do Maracanã пред папа Йоан Павел II с песента Al mondo siamo noi). През октомври 2013 г. Ал Бано пее отново заедно с Ромина на три концерта в Москва, организирани от руския импресарио Андрей Агапов. Изпяват на живо седем песни от техния репертоар (Libertà, Ci sarà, Acqua di mare, Dialogo, Che angelo sei, Sharazan и Felicità). На концертите участват също и Тото Кутуньо, Пупо, „Матия Базар“, „Рики е Повери“, Рикардо Фоли, Джани Моранди и Умберто Тоци.

След Москва е организирано турне, наречено „Al Bano & Romina Power Reunion Tour 2014“, с два концерта в края на април 2014 г. в Атлантик Сити (САЩ) и други три концерта в Монреал и Ниагара Фолс (Канада) през май 2014 г. След това, през лятото, турнето с Ромина продължава в Херона (Испания), през ноември в Букурещ (Румъния), отново в Русия (Moсква и Санкт Петербург) и в Белорусия (Минск). И навсякъде: препълнени зали, рекорден брой публика…

На 10 февруари 2015 г. Ал Бано се завръща в театър „Аристон“ в Сан Ремо заедно с Ромина Пауър за пръв път след 24 години. На първата вечер на Фестивала Сан Ремо 2015 изпяват Cara terra mia, Felicità и Ci sarà, а сам Ал Бано изпълнява È la mia vita, достигайки пик от слушатели: 58,56%. Ал Бано и Ромина Пауър получават престижната награда и титла Посланици на фестивала Сан Ремо по света. Цялата 2015 г. е наситена с много концерти за Ал Бано – в Европа, Канада и САЩ. На общия концерт с Ромина в Арена ди Верона дуетът „взривява“ и публика, и медии. Поради големия интерес е излъчен от Rai Uno.

Знаменитата двойка пристига в София за концерт на 16 декември 2015 г. в зала „Арена Армеец“. Организатори на събитието са Joker Media и Moko Solution. От този ритъм откъснахме за мъничко Ал Бано за интервю специално за читатели- те на списание „Betty Моята аптека“.

Кои са ароматите и цветовете на Вашето детство?
Червеното на земята, зеленото на маслините и лозята, лазурното синьо на морето: нашата земя предлага всичко това.

Усещат ли се и във Вашата музика?
Със сигурност, корените ми проникват точно в моята музика. Не може да бъде другояче.

Коя песен Ви е най-близка на сърцето?
Песните са като децата: никоя не е по-важна от друга. Мога да кажа, че Nel Sole беше първият ми голям успех: да кажем, че е като… първородно дете.

В кой момент разбрахте, че „излитате“ към големия успех?
През 1967 г. записах „В слънцето“, но не бях сигурен дали съм стигнал. Винаги съм се стремял да гледам напред и така е и до днес.

Защо, според Вас, много талантливи артисти се отказват от мечтите си? Проблем на обществото, тяхна слабост или въпрос на късмет?
Да кажем, че в нашата професия е нужен талант, но също и късмет. Не трябва никога да се отказваме от мечтите си, а да се борим докрай, докато се осъществят. Но е необходима една голяма страст, която да имаме като основа.

Кое за Вас беше най-голямото предизвикателство?
Да напусна родната си земя много млад, без да знам какво ме очаква.

Какво Ви е давало сила в най- трудните моменти в живота?
Вярата, моето семейство, моите родители, моите деца, моята музика.

Умеете ли да прощавате?
Да, понякога е трудно. Но мога да прощавам. Така е правилно.

За Вас свободата е?
Една моя песен… (Libertà означава „свобода“ на италиански, бел. авт.) Но също и да се освободиш от условностите. Да бъде свободен е най-хубавото нещо, което може да се случи на човек.

А щастието?
Друга моя песен… (Felicità означава „щастие“ на италиански, бел. авт.) Шегите настрана, вярвам, че щастието се състои в това да си спокоен и да осъществиш мечтите си.

Кое Ваше постижение, награда или отличие считате за най-ценно?
Участието ми във Фестивала в Сан Ремо – като певец, но също да бъда
посланик на ООН в борбата с наркотиците – като човек.

Какво Ви накара да решите да се върнете да живеете в Пулия и да създадете в тази земя едно социално и културно чудо?
Бях обещал на баща ми, че ще се върна и ще произвеждам вино с неговото име. И после, повикът на корените винаги е бил силен. Днес в моите имения имам удоволствието да бъда домакин на много туристи от всички краища на света.

Как успявате да намирате време за всички тези дейности, пътувания и роли в живота?
Това е моят живот. Намирам време, за мен дните траят повече от 24 часа.

Заедно с Ромина бяхте два пъти почетни гости на фестивала „Златният Орфей“. Какво мислите за българската музика?
Чудесна музика, постоянно в развитие. Има наистина интересни артисти, а мелодиите са все по-професионални.

Да Ви очакваме ли с Ромина през декември в София?
С голямо удоволствие. България е земя, която обичам много.

Бихте ли дал съвет на читателите на сп. „Betty Моята аптека“ за спокоен и щастлив живот?
Да, елате в Челино на една хубава ваканция и опитайте божествения еликсир, който се произвежда в моите изби!

App_cover_nov_2015