cover_march2022

Сандро Константинов

Barber shop – възраждането на една традиция

Брой 94, март 2022

Със сигурност сте виждали из вашия град червено-бяло-синия въртящ се знак пред салони с надпис Barber Shop. Но може и да не знаете, че това е новото лице на една хилядолетна професия и бизнес, насочен само към мъжете – бръснарниците. На какво се дължи възраждането им и с какво се различават от тези в миналото, споделя младият специалист по мъжко подстригване Сандро Константинов.

Автор: Олга Георгиева
Фотография: Мартин Кирилов

Александър (Сандро) Константинов е роден и израсъл в София в голямо семейство, в което са живи старите български традиции и ценности. Баща му е военен химик, полковник и дългогодишен преподавател във Военна академия в София, майка му е уважаван невролог в Александровска болница.

Той обаче не наследява никоя от двете професии и тръгва по свой собствен път, воден от артистичните си заложби. Като малък свири на цигулка, завършва Италианското училище, а след това актьорско майсторство в класа на проф. Васил Димитров и проф. Цветана Манева в Нов български университет. Снима се в няколко музикални клипа и късометражни филмови продукции, но след това съдбата решава друго и той открива своята страст към мъжкото фризьорство.

През лятото на 2021 г. отваря своя Sandro’s Barber Shop точно до университета, който преди години е завършил. „В България бръснарниците бяха почти изчезнали и доскоро мъжете посещаваха “смесените” салони, където обикновено не бяха любими клиенти. Днес те отново имат своя неприкосновена територия, където ходят не само за бръснарските услуги, но и за да общуват и да прекарат приятно времето си.

Това са салони като моя, т.нар. Barber Shop, които се грижат за модерните прически и бради. Въпреки че в страни като Италия, Испания, Великобритания и Русия този бизнес никога не е липсвал, новата тенденция салони само за мъже се появи в началото на 20-те години на нашия век“, разказва Сандро.

Сандро, имаш необичаен професионален път. Как се роди интересът ти към мъжкото фризьорство?

Първоначално се опитвах да си поддържам брадата сам. След много неуспехи най-накрая се научих как да боравя с бръснача и не след дълго реших да се запиша на бръснарски курс.

На какво се дължи новата тенденция Barber Shop?

Самата мода и влиянието, идващо от чужбина, наложиха възраждането на бръснарниците и интереса към типичните прически, които се правят само там, а не във фризьорските салони.

Какво е новото в „новите“ бръснарници?

Новото са модерните визии и техники, но както и преди това е запазена мъжка територия, място за мъжки разговори и клюки. Едно време мъжете са ходели на бръснар всяка седмица и дори всеки ден, там се срещали, разговаряли, пиели заедно кафе или ракия, обсъждали важни теми от обществения и личния живот.

По какво се различават новите инструменти и техники за подстригване?

През последните години техниката напредна много във всички области, включително в нашата. Например, машинките вече не са с кабели, а са безжични с акумулаторни батерии. Вече се използват и керамични ножчета, които са по-прецизни и издържат повече време. Що се отнася до техниките на подстригване, те непрекъснато се променят.

Виждам на стената ти много стари бръсначки. Каква е тяхната история?

Тези машинки са наследство от дядо ми, който аматьорски, но добре подстригваше всички мъже в семейството.

Какво означава трицветният въртящ се знак пред всеки Barber Shop?

Това е т.нар. бръснарски полюс. На много места може да се види само в червено и бяло. Червеното символизира кръвта, бялото – превръзка, а синьото – вена. Историята на тази професия датира от древен Египет, където бръснари са били много уважавани хора, свещеници и лекари. През Средновековието бръснарите са имали право да извършват някои хирургически процедури като вадене на зъби, кръвопускане и др.

Според легендите след такава процедура един клиент излязъл от бръснарницата с превръзка, вятърът я развял, а по нея имало кръв. Така било решено това да е символът на бръснарниците.

Кои са трудностите на предприемачеството в този сектор?

Има голяма конкуренция именно защото е тенденция. Но не мисля, че ще отмине, мъжете станаха по-суетни от жените в поддържането на външния си вид, прическата, брадата. И няма да искат да се откажат от чисто мъжкото си пространство, без значение какви нови стилове ще има в бъдеще.

Брадите продължават ли да са на мода?

О да, те вече взеха връх в мъжката мода.

Какви са най-новите тенденции в мъжкото подстригване?

Фейт прическите с избледняване на преливките до нула.

Ще издадеш ли кои са най-честите теми за разговор по мъжки в бръснарницата?

Най-актуални си остават темите, които се обсъждат по мъжки и в кръчмата: жени, коли, политика.

Това, че си завършил актьорско майсторство, помага ли ти в работата с клиентите?

Да, защото и в двете професии и на актьор, и на бръснар, е необходимо богато въображение и креативност. И в двете е необходимо познаване на човешката природа и психология, както и умение да водиш разговор и да си артистичен.

Трудно ли ти беше все пак да си промениш професията?

Определено. Не успях да се реализирам в актьорската професия и я заместих с тази точно заради общото между тях.

Обичаш да свириш на гайда с приятелите си, тази музика често се чува и в салона. С какво те привлече гайдата?

Да, много често правим български вечери в Sandro’s Barber Shop с мои клиенти и приятели. Гайдата ме привлече със своя дълбок и завладяващ звук. Не мислех да се развивам професионално в тази посока, но този мой интерес ме запозна с едни от най-добрите гайдари в България, от които научих много.

На какво те научиха старите гайдари?

На забравените ценности и традиции като възраждането на силата на семейството, на празниците и обичаите, на вярата.

Има ли възраждане и на интереса към българската народна музика?

Има, все по-силно. Доказателство за това са Фестивалът на носията в Жеравна и надсвирванията на гайдари в родопското с. Гела.

Откъде черпиш вдъхновение? Например откъде дойде идеята за този мустак, с който си сега?

Специално моят мустак си е типично войводски, носили са го хайдутите още през XVIII-XIX век. По някакъв начин го свързвам и с народните носии и свиренето на гайда.

С какво твоята бръснарница се различава от другите?

Всеки Barber Shop зависи много от личността на бръснаря, който създава своя aтмосфера и привлича съответните клиенти.

Ще споделиш ли с нашите читатели някои съвети за поддържане на добра хигиена при носенето на брада?

Много хора не знаят и затова често ги съветвам да подсушават много добре брадите си след измиване. В противен случай от самата влага по нея могат да се образуват лишеи и бактерии. За поддържането й може да се използва специално олио за брада и най-различни видове кремове. Носенето на маски заради пандемията изисква и по-честото ú сресване.

Какво е важно да се знае за здравето на мъжката коса?

Едно от най-важните неща е да не се прекалява с честото миене на косата с шампоан. Оптимално е миенето да става на два дни.

Barber Shop “забранена” територия ли е за жените?

Това е типично мъжко място, но много често се случва да ми се обаждат жени и да запазват часове за мъжете, приятелите или синовете си. Понякога дори присъстват с тях и даже налагат своето мнение за прическата.

Какво е твоето пожелание към читателите на сп. BETTY Моята аптека?

Да бъдат здрави най-вече. Да се обичат, да не забравят кои сме и да пазят живи традициите в сърцата си.

app_cover_march2022