cover_march2021

Ахмед Хамед

В България ме доведе любовта

Брой 82, март 2021

В месеца от годината, през който настъпва пролетта и природата отново дава живот на хиляди цветове и аромати, а жените по цял свят празнуват своя празник, избрахме да ви срещнем с един мъж, който донася мистиката на Изтока в Европа чрез своята верига парфюмерии. За ароматите той казва, че са енергия – енергия, от която имаме особено голяма нужда в трудни времена.

Психофизиологичното ú влияние върху хората е известно отдавна и все повече намира място в медицинската и козметичната индустрия.

Автор: Олга Георгиева
Фотография: личен архив

Ахмед Хамед невинаги се е занимавал с парфюми. Роден в семейството на потомствени египетски предприемачи от Кайро, първоначално следва пътя на петрола, който е попрището на неговия баща.

Завършва международно право, работи за GTC – Gulf Tankers Company, маркетинг консултант е на Kuwait Motor Sports Club и е един от основателите на E.G.C.C.I. (Egyptian Gulf Consultants for Commerce and Industry). И тогава, през 2017 г., новаторският му дух го насочва по нов път – този на парфюмите.

Основава компанията AL-AMAR, която става официален регионален представител на седем водещи производители в индустрията в Близкия изток и Африка, включително две от супермарките на Дубай – Swiss Arabian Perfume Group и Nabeel Perfumes Group, както и египетската Mutawaeh Perfume Group.

Заедно със своята съпруга започва от България и за съвсем кратко време създава мрежа и в Гърция, Румъния и Унгария, а планът му за разширяване включва Франция, Италия и Германия.

Ахмед, роден си в Кайро, учил си в чужбина, живял си в Кувейт. Как съдбата те доведе в България?

Да, роден съм и съм израснал в Кайро, живял съм в Кувейт и съм учил в САЩ и Англия. В България ме доведе любовта. Съпругата ми е българка. Срещнах я в Кувейт и това беше любов от пръв поглед. Оттогава живея в България.

Твоят дядо и твоят баща са известни бизнесмени в Египет. Какво научи от тях?

Благодарен съм, че съм част от тази кръвна линия. Те ме научиха на тайните на бизнеса и предприемачеството. Върху тези уроци изградих моята собствена бизнес философия. От тях научих да бъда отдаден на работата си, да бъда честен, да уважавам себе си и екипа си, винаги да вярвам на интуицията си, да виждам във всеки нов хоризонт възможност за успех, да бъда адаптивен и да работя всеки ден, без да отлагам за утре.

Как се роди идеята за откриване на магазини в Европа с парфюми от Близкия изток и Африка?

Идеята за създаване и инвестиция във веригата парфюмерии от този вид се роди благодарение на любовта на семейството ми към ориенталските парфюми. Аз и съпругата ми се влюбихме в тези аромати доста преди да създадем бизнеса.

По време на посещение в парфюмерийна къща на приятел в Кайро искрата на тази идея се зароди и ние решихме да представим магията на ориенталските аромати в тази часта на света. Започнахме да работим по концепцията и реализиране на идеята.

Така стъпка по стъпка изградихме най-голямата мрежа от парфюмерии в източна Европа, специализирани в предлагането на най-добрите парфюмерийни брандове от Близкия Изток и Африка.

Добре ли бяха приети тези екзотични парфюми от европейците?

Да, европейците харесват мистиката на Близкия изток и имат добър вкус за аромати, изграден в продължение на хилядолетия и подкрепен от красивата им природа. Благодарение на популярните пътувания в последните години до дестинации като Дубай, Египет, Бахрейн и други страни от тази част на света, европеецът е запознат с екзотичните аромати.

В Европа те му напомнят отново за вълнуващите пътувания. Неслучайно напоследък много от световните и европейските марки също създадоха някои парфюми, вдъхновени от Изтока.

Може ли енергията на ароматите да ни даде сила в трудни времена?

Тази тема става много интересна, животът е свързан с енергията – и нашата собствена енергия като души, и различните енергии около нас, на които се излагаме ежедневно. Това е едно единно енергийно поле, което трябва да бъде в оптимална хармония през цялото време, за да можем да живеем по-щастлив и успешен живот.

След като човекът се научи как да овладее собствената си енергия, качеството на живот ще се издигне на съвсем ново ниво. Нека ви кажа няколко научни факта. Молекулите на аромата се насочват към мозъка, където се обработват чувствата, настроенията, емоциите, сексуалното поведение и паметта, така че със силата да влияе на нашето настроение, емоции, чувства и чувственост ароматът може буквално да транспортира потребителя до друго пространство и време.

Миризмите са изключително мощни и задействат специфични спомени. Използват се в терапията, за да помогнат за възстановяване на изгубените спомени. Както изследванията все повече показват, ароматите могат да повлияят на почти всичко от мечтите и емоциите, шофирането, стреса и риска до болката, концентрацията, паметта и романтиката.

Кои аромати би препоръчал за пространството на дома, което днес обитаваме много повече време, отколкото преди Covid-19?

Ароматите на цветя, пръскани около спалнята преди сън, водят до повече положителни сънища, отколкото неприятни миризми или никакви миризми изобщо.

Понастоящем има научни доказателства, че ароматерапията с лавандула може да успокои нервната система, да подобри качеството на съня, да насърчи релаксацията и да повдигне настроението. Миризмата на кафе също може да доведе до успокояващ ефект, както и ароматът на ванилия.

Проучване в Тайланд показа, че ароматът на рози понижава скоростта на дишане и кръвното налягане. Аромати за облекчаване на гнева са ароматът на лайка, жасмин, пачули, роза и иланг-иланг.

Аромати за облекчаване на безпокойството: бергамот, кедрово дърво, кипарис, тамян, исоп, лавандула, майорана, смирна, нероли, портокал, праскова, роза, здравец и виолетови листа.

Намираш ли прилики между египетската и българската култура, между хората?

Има голяма доза прилика между египетската и българската култура и хора. и двeте имат дълбоки корени във времето и историята, и в двете страни обичаме земята си в патриотична степен, почитаме възрастните хора и винаги се връщаме към тях, посещаваме ги и се грижим за тях, семейството е най-важното в ума на двете нации и за протокола – най-старата дипломатическа и търговска връзка между двата свята е между Египет и България, които наскоро отбелязаха 90-годишнината на своите взаимоотношения.

Кои са любимите ти ястия от двете кухни?

Много обичам добрата храна, любимите ми от египетската кухня са фета и кошари, а от българската –  пилешка кайма, таратор и ориз. Трябва да ви кажа, че и в двете кухни имаме подобни ястия като бамя, суджук, мусака и сарми, въпреки разликата в имената.

Как се грижиш за здравето си и се поддържаш във форма?

Решително съм посветил един час от живота си на фитнес всеки ден, без значение какъв вид упражнение е. Може да е разходка в парка или разходка с колело, когато времето е хубаво, може да бъде каране на ски през зимата, но да е час всеки ден.

Древните египтяни са били признати за знанията си в много области, включително медицината и фармацията. Разкажи ни повече за новата си идея за специална линия аромати в аптеките.

Истина е, че преди 3500 години древната египетска цивилизация е имала най-модерните методи за здравословен начин на живот, красота и чар. Те включвали много естествени съставки, които сме наследили и все още използваме ежедневно.

С модерните технологии и индустриалния капацитет днес тези продукти се предлагат масово и нашето желание е да ги представим в аптеките и други индустрии, свързани със здравето.

Светът все още се прекланя пред красотата, ума и великолепието на Клеопатра, безсмъртния символ на съвършената жена. Може би традицията за производство на парфюми и козметика датира от нейното време, а може би дори преди това?

Клеопатра е една от световните икони за красота, тя е поддържала традициите на древните египетски жени в грижата им за красота и здраве. Тя е от късните династии, имало е около 34 династии преди нейното време. Наскоро беше направено голямо откритие в Египет.

Нашите археолози успяха да намерят контейнерите, в които са били нейните парфюми, и след анализи потвърдиха съставките им. Сред тях е известното цвете лотос и египетският жасмин.

Твоето пожелание към българските жени по случай Международния ден на жената?

Пожелавам на българките да бъдат все така красиви, тъй като знаем, че българската дама е една от най-красивите жени на земята. Да бъдат позитивни, да се грижат за красотата и здравето си, винаги да поддържат енергията си силна и да водят просперитета на българската нация!

app_cover_march2021