Cover_march2016

Лияна Мелик-Пашаева

Днес жените имат равен шанс

Брой 22, март 2016

Дъщеря на българка и на руски арменец, Лияна има особена, силна красота. Пием кафе в кабинета ѝ и говорим за предстоящите музикални събития. Те са истинската ѝ страст, както и работата ѝ за „Даунтаун“, един от най-приятните хотели в София, който притежава заедно с баща си. Очите ѝ обаче започват да блестят най-силно, когато започваме да говорим за едно малко момченце, родено със страшна диагноза.

Олга Георгиева
Снимки: Васил Къркеланов
Място: Хотел „Даунтаун“, София

Лияна Мелик-Пашаева е на 41, майка е на две момиченца – Ивана и Ирена. Завършва бакалавърска степен по мениджмънт и психология, след това прави магистратура по международен бизнес в американски университет в Швейцария. Работи заедно с баща си и съпруга си Георги.

Няколкомесечното бебе, за чийто живот се вълнува Лияна, е Валери, дете на семейство, което познава. Семейството не може да се възползва от единен дарителски номер, защото такъв не се издава за експериментално лечение. Но по идея на Лияна на различни места се поставят кутии за събиране на средства, за които се съобщава във Фейсбук страницата „Живот за малкия Валери“. Хиляди хора се отзовават и е събрана значителна сума. Зад благотворителната кампания застава „Жокер Медиа“.

Президент на фирмата е нейният баща, Ованес Мелик-Пашаев, известно име в средите на руския шоу бизнес като продуцент на популярни руски изпълнители не само в Русия, но и в САЩ, Испания и други страни. Вече 15 години „Жокер Медиа“ популяризира руската култура и музика в България: гала-концерт на солистите на балета на „Большой театр“, балетните спектакли „Лешникотрошачката“ и „Жизел“; театралните спектакли „Любов и зайци“ и „Игра на джин“ на театъра на Армен Джигарханян, Дни на руската култура в България, балетните спектакли на Кремълския балет: „Иван Грозни“, „Ромео и Жулиета“, великолепното ледено шоу и др. Разбира се, тяхна заслуга са и много други музикални събития, като концертът на Ал Бано и Ромина Пауър в края на миналата година.

Макар че обикновено стои „зад кадър“, избрахме Лияна Мелик-Пашаева за гост на списание „Betty Моята аптека“ в месеца на жените, март.

Лияна, каква искахте да станете като малка?
Космонавт. Космосът много ме привличаше.

Завършила сте в Швейцария, но от години сте в бизнеса в България. Образованието Ви по мениджмънт там как се вписва в нашата действителност?
Беше много различно, когато се върнах в България преди повече от 15 години. В началото образованието ми не се вписваше никак, защото още нямахме култура в областта на мениджмънта. Сега нещата се промениха и начинът, по който работим в България, повече прилича на това, което съм учила. Беше ясно, че и в България нещата ще започнат да се развиват, както навсякъде по света.

Преди 15 години създадохте „Жокер Медиа“, която днес е едно от водещите имена в шоу бизнеса и рекламата. Как избрахте тази дейност и това име?
Баща ми се занимаваше с това, когато живеехме в Москва. И вече след като се преместихме в България, най-близкият му приятел, пианистът Левон Оганезов, го попита дали може да му организира концерт в София, на него и на Аркадий Арканов. Подготвяйки концерта разбрахме, че много ни липсва тази дейност. И така се роди „Жокер Медиа”. Името „Жокер Медиа” някак си се появи от само себе си, случайно, както и логото се изписа.

Кое събитие е Ваша лична гордост?
В личен план, раждането на двете ми деца. А в професионален, всяко събитие, организирано от нас, ми носи удовлетворение. В последно време, концертът на Хосе Карерас, който беше част от прощалното му турне.

Вашата лична кауза?
Да помогна на бебе Валери. Това е едно детенце, което е с вродено заболяване и е на експериментално лечение в Италия. Валери е с тежко генетично заболяване – спинална мускулна атрофия. Българските професори даваха на семейството песимистична прогноза. Семейството разбира, че в гр. Генуа, Италия има клиника, в която се прилага експериментално лечение. Надежда има, но тя е отвъд границите на България. „Жокер Медиа“ застана зад благотворителната кампания за набиране на средства в помощ на семейството.

Какво предстои през пролетта?
Имаме планирани доста събития в календара за тази година. Повечето от тях са концерти на изпълнители, които за първи път ще дойдат в България. През месец март ще представим уникалното шоу на лед на Иля Авербух „Ледников период“. Българските зрители ще видят на леда олимпийски, световни и европейски шампиони по фигурно пързаляне. Те ще демонстрират своя професионализъм в едно наистина красиво и романтично шоу. В спектакъла ще вземат участие Албена Денкова и Максим Стависки. През април ще представим балетния спектакъл „Великият Гетсби“. Това е международен проект, в който взимат участие общо 28 артисти от Мариинския театър, балетната трупа Complexions и украински солисти. Този спектакъл съчетава в себе си най-силните страни от паралелно съществуващи видове изкуства: класически балет, съвременен танц и кинематография. Балетът е създаден по романа-шедьовър на Франсис Скот Фитцджералд. Също така предстоят концерти на рок иконите FOREIGNER и италианската звезда ZUCCHERO.

Какви подаръци обичате да получавате за 8-ми март?
Картички, изработени от децата ми и цвете от съпруга.

Според Вас жените в бизнеса в България имат ли равен шанс с мъжете?
В наше време всички имат равни шансове. Жените са много по-амбицирани и напористи от мъжете. Свидетели сме на красноречиви примери.

Как балансирате между времето за социални ангажименти и това за децата?
Децата са винаги с приоритет. Когато имам неотложни ангажименти, тогава цялото семейство се включва и помага.

Бихте ли искала един ден те да се включат във вашия бизнес?
Разбира се, да. Но повече бих искала те да следват своя път и да са щастливи, а не аз да им налагам какъв професионален път да изберат.

Има ли „рецепта“ за щастливо семейство?
„Всички щастливи семейства си приличат. Всяко нещастно семейство е нещастно по своему“.

Каква е Вашата лична формула за добро здраве и добра физическа форма?
Нямам формула. Важното е да се вслушваш в организма си и да не се прекалява с нищо.

До кои места обичате да пътувате?
До места, където ще виждам морето или океана. Особено обичам да ходя на места, където децата ми ще се забавляват.

Кой аромат Ви носи усещане за спокойствие?
Имам любими аромати от детството. Миризмата на прясно изпечената баница на баба ми, която ми създава чувството на спокойствие и уют.

На кой филм плакахте?
Емоционална съм. Случвало ми се е да плача на анимационни филми, които гледам с децата. Понякога плача на щастливия край на някой филм, който ме е разтърсил.

Какво ще пожелаете специално на читателките на сп. „Betty Моята аптека“?
Пожелавам на жените да бъдат обичани и обгрижвани от партньорите си, не само през март, но и през цялата година.
Бъдете щастливи!