betty-mart-2015-miro

Миро

Иде Възкресение

Брой 10, март 2015

На 6 години започва да свири на пиано. На 14 пише първата си песен и открива в сърцето си вярата в Бог. На 19 става откритие за музикалния свят – на фестивал „Откритие” през 1995г. Съчетава дарбите на певец, композитор, автор на текстове, продуцент… Днес „момчето с кадифения глас”, както го нарича Ана Мария Тонкова, има зад гърба си повече от 50 награди, седем години с „Каризма” (албума „Еклисиаст” и серия от номер 1 сингли – „Рискувам да те имам“, „Колко ми липсваш“, „Ще избягам ли от теб“, „Минаваш през мен“ …) и още толкова години соло кариера, която стартира през 2008г. с албума „Омиротворен”.  А тази пролет, за Великден, очакваме „Възкресение”, втори „том” от втория му албум „Месия”.

Омиротворен 
Къщата в Княжево отново се готви за празник. Пъстрата Роза и цялото й потомство от пет кученца полудяват от аромата на домашни ястия, които се приготвят в кухнята. Двата котарака Мирко и Грибо се навъртат наоколо, като особено внимават за вазите с цветя и запалените свещи. В камината пращят дърва, долавя се тиха музика … По-късно Миро ще посвири на 200 годишния френски роял, седнал на красивия стол с бяла кожа. Роден в малък град, Миро запазва любовта си към живота в къща с градина и в София. А и така може да работи на спокойствие, без да пречи на съседите. Жива и особено силна е връзката му с неговото семейство – родителите му, любимата му сестра Деана, нейния съпруг, племенника Давид. Често ги събира в уютната си къща, пълна с книги и картини. Няма да видите Миро по много светски партита, а приятелите и близките му също обожават неговия дом. Може би посланието на „дуета” Миро и котката Мария от кампанията на фондация „Вземи ме вкъщи” е толкова въздействащо, защото е истинско –  всичките си любимци Миро е спасил от улицата.

Не сме тук случайно
Започва да пише сам песните си, както шеговито обяснява: „Никога не съм мислел, че имам дарба да създавам песни. Наложи ми се впоследствие, понеже нямах пари да ми направи някой песен, да си напиша аз песните, за да има от къде да тръгна.” Да, не е случайно! Ако сте слушали внимателно текстовете, вероятно сте усетили, че музиката на Миро не е само естетическа наслада – тя е истински лек за душата.

Пътят му е осветен от любовта към музиката, вярата, топлината на семейството и  подкрепата на добри хора, „в моя живот нещата са „Предай нататък”. Докато работи по първия си самостоятелен албум, участва в „Пей с мен“. Българската публика избира за победители Миро и 10-годишната Дивна Станчева. (Четири години по-късно той ще продуцира Дивна и дебютът й „И ти не можеш да ме спреш“ ще стане веднага номер 1 в чартовете.)

През септември на 2008г. излиза официалният сингъл на албума „Омиротворен” – „Губя контрол, когато“. И без никаква реклама, след броени часове, се превръща в абсолютен музикален лидер – за първи път българска песен е най-ротирана в радиостанциите и изпреварва дори утвърдените световни хитове. Песента носи на Миро отличия от всички представителни награди в България, получава и международен приз от MAD TV Гърция. Другите сингли от албума, дуетът с Анелия „Завинаги“, „Август е септември“ и кавъра върху „песента на мира“ на вечната Далида „В едно огледало/Salma Ya Salama“, също достигат до номер 1 в класациите.

През 2011, 2013 и 2014г. Миро е вокален треньор, най-толерантният и благият от всички, в телевизионното шоу „Гласът на България“. През 2013г. победител е участник от неговия отбор – незрящото момче с великолепен глас Ивайло Донков.

Някога преди
„Някога преди” е първият солов сингъл на Миро, след като Каризма се разделят с достойнство и всеки тръгва по своя път. Галя заминава в  Лондон, където живее и днес. „Някога преди” се превръща в първият самостоятелен успех на Миро. Верните фенове на прекрасния дует още дълго ще го наричат Миро от Каризма… Историята: през 1996г. по време на фестивала „Откритие“ година след като го печели се запознава с Галина Курдова. 3 години по-късно, заедно с Атанас Сребрев, Тони, Ненчо Балабанов и Орлин Павлов след кастинг Миро става част от спектакъла на емблематичния клуб „Опера“, и след препоръката на Митко Щерев предлага Галя за състава. Подкрепата на Митко Щерев не спира дотук, той им подава ръка и за кариера като дует – продуцирайки  тяхна обща песен. Миро написва „Рискувам да те имам“ и с аранжимента на Момчил Колев песента се превръща в хит сингъл номер 1 на България за 2001г. Галя и Миро стават творчески тандем, пишат хитове и за Тони, Сантра и Спенс, Мария Илиева, Руслан Мъйнов. Христина Ванчева се ангажира като техен личен мениджър и ги предлага на най-голямата музикална компания – БМК (собственост на Слави Трифонов, Георги Милчев-Годжи и Евгени Димитров-Маестрото). Включват се в турнето „Новите варвари“ през 2001г. и в неговия край  Каризма се превръщат в любимци на цяла България. В продължение на следващите 7 години пускат по един-единствен хит на година. Тази нетрадиционна стратегия превръща всяка тяхна песен в културно събитие.

В едно огледало
Винаги изненадващ и различен, аристократичен и в същото време непринуден, професионалист от класа, Миро привлича вниманието не само на музикалния свят. Италианският моден гигант EMPORIO ARMANI го избира за лице на марката за България, като преди това е лице за страната ни и на D&G ( Dolche&Gabbana) . Името му се нарежда сред тези на Виктория и Дейвид Бекъм, Риана, Рафаел Надал, Меган Фокс…  В първата класация за български знаменитости на списание Forbes Миро е номер 8. Проф. Любомир Стойков му връчва наградата „БГ МОДНА ИКОНА 2009“. Миналата година по идея на Andrew’s Fashion към авторитетния конкурс „Мъж на годината”, организиран от Дарик радио, се създава нова категория – „Най-елегантен мъж на годината”. Петте номинации в нея са: певецът Мирослав Костадинов, банкерът Левон Хампарцумян, предприемачът Кирил Домусчиев, водещият Юксел Кадриев и актьорът Николай Илиев.

Каквото е било, то е и сега, и каквото пак ще бъде …
Любопитните сини очи на малкото момче, което слушаше музика по радиото, са станали дълбоки и мистични очи на симпатичен мъж. Както сам казва за себе си, Миро е вярващ, но не религиозен. Вярата му в Бог откриваме във всичките му песни, някои от тях дори с препратки към Библията. Еклисиаст … Месия …  В едно свое интервю споделя: „Ние, хората, си мислим, че утрешният ден ни е обещан. Не е. Няма го в договора. Всеки ден ни е подарък… Благодаря на Господ, че имам храна, подслон. Благодарен съм за това, че живея по начин, по който се чувствам комфортно. Моят път вече е обърнат към небесните обещания.” През цялата си творческа кариера Миро се включва в социални и благотворителни кампании. Според негови приятели, Миро е човекът, на когото винаги са можели да разчитат.

Възкресение
Тази година на Възкресение Миро ще зарадва почитателите си с дългоочаквания албум „Месия”. „Възкресение” е всъщност втора част от „многотомния” албум, първата очакваме за Коледа 2015. Някои от песните в албума са вече познати и любими на българската публика – като „Сувенир”, „Скочи над мен” и „Върха на планината”. На 10-ти март ще излезе „Алелуя и Амен”, която също е част от албума, вдъхновен от посланието към Ефесяни в Новия завет. „Библията е забележителна книга. Тези, които не вярват, че тя е чистото Божие Слово, нека поне я възприемат като мъдрост от вековете. Библията ни учи как да сме здрави духовно. Защото както е важно да си здрав физически, така е важно духът ти да просперира. Трябва да знаеш къде е извора на благословение. А Божието слово е духовна конституция. Така мисля аз. ”

App_cover_mar_2015