cover_may_2019

Теодосий Спасов & Иван Шопов

Музика отвъд догмите

Брой 60, май 2019

Кавалджията на света – така наричат нашия виртуозен изпълнител на кавал Теодосий Спасов. Известен е далеч извън пределите на България със своето майсторство и с оригиналните си идеи, за които събира музиканти от различни националности и от различни жанрове. Преди четиринадесет години професионалният му път го среща с талантливия млад художник и композитор Иван Шопов, познат на световната сцена като Cooh и Balkansky. Двамата заедно създават прекрасни музикални проекти, които „удрят право в сърцето“, хвърляйки мостове между минало, настояще и бъдеще.  

Автор: Олга Георгиева
Фотография: Цветан Игнатовски

Tеодосий е роден на 4 март 1961 г. в Исперих. Завършва в Котел Средното музикално училище „Филип Кутев“ и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Той е първият, който свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му творби и на неговия уникален стил на свирене. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави. През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа.
Теодосий Спасов свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които музикалните състави на Българското национално радио, хор „Мистерията на българските гласове“, ансамбъл „Филип Кутев“, Иво Папазов, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе и др. Три години свири в световноизвестното ирландско музикално-танцово шоу Riverdance. Заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич представят проекта „Балканска треска“ с Лондонския симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър Монако, MDR Orchestra Лайпциг, Симфоничния оркестър на БНР и Македонската филхармония.
Наред с концертните си изяви Теодосий композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Работи с имена като Енио Мориконе и Карло Селиото.

Носител е на много отличия и награди: наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997 и 2002), Статуетката на Аполон Токсофорос за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Награда за филмова музика на Националния филмов център (2007 и 2016).
Наградата за принос към българската култура „Добри Чинтулов“ (2009). През 2011 г. получава най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“ – за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор. През 2013 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ – първа степен с огърлие, за изключителния принос към българската култура. През 2014 г. получава почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, а през 2015 г. е признат за „Артист на ЮНЕСКО за мир“.

Иван е роден на 7 септември 1982 г. в Троян, там завършва художественото училище и след това Националната художествена академия в София. Започва да се занимава с електронна музика на 18-годишна възраст. Създава свой собствен стил, смесвайки български фолклор с електронна музика и джаз.

През 2009 г. Cooh участва като изпълнител на главната сцена на фестивала Spirit of Burgas в Бургас заедно с Ogonek. Представя своето изкуство в Европа, Южна Америка, САЩ, Азия, Русия, Австралия и Нова Зеландия и става популярно име на електронната музикална сцена. Публикува проекти в стиловете техно, drum & bass, idm, джаз, ambient и класическа музика за някои от най-големите международни музикални компании.

Заедно с Теодосий Спасов създава три албума и един заедно с народните певци от Авигея („Канатица“).

По негова идея българската марка „Везба“ създава лимитирана серия с бродирана канатица, обединявайки творческата сила на музиката и облеклото. Иван Шопов създава музиката за дванадесет изпълнения на Derrida Dance, едно от тях печели наградата ИКАР през 2017 г.

През 2018 г. е поканен от TED x Youth в София да говори на тема „Превод на традиции“, където изпълнява музика на сцената с Авигея. От 2015 г. свири на живо със своя модулен синтезатор и през 2017 г. започва серия от аудио-визуални изпълнения на живо заедно с визуалния артист Лора Шопова.

Има 8 самостоятелни изложби в България и чужбина, над 100 винилови плочи и общо над 300 издадени композиции, повече от 30 семинара и майсторски класове за Ableton Live и модулни синтезатори. Търсен е като композитор за съвременни танцови и театрални продукции, като композитор и звуков дизайнер за късометражни филми и интерактивни инсталации. От 2016 г. преподава аналогов и дигитален саунд дизайн в Националната художествена академия в София.

Заедно и поотделно, Теодосий и Иван творят и прославят българската музика по света. Ето какво споделиха специално за читателите на списание „BETTY Моята аптека“.

Теодосий, няма българско сърце, което да не трепне от звука на кавала. Но ти пръв свириш на кавал джаз, смесваш го с фолклор и с класическа музика. Как се роди този твой уникален стил?
Благодарение на срещата ми през 1982 година с моя състудент Дарин Бърнев. Първо изсвирихме и записахме две негови композиции  – „Бърнево хоро“ и „Хоро с кавал“. Създадохме наша студентска група заедно с китариста Веселин Койчев, басиста Дочо Панов и барабаниста Радул Начков „Джаз линия“, която доби много бързо популярност с присъствието на фолклорен инструмент кавал и със стила си на смесване на български и балкански фолклор с американски джаз.

По-късно, благодарение на обучението ми в Музикалната академия, започнах да композирам музика с различни по рода си състави и в различни жанрове. Така до днес продължавам да създавам музика, която кръстосва стилове, жанрове и различни национални култури.

Какво ви събра с Иван Шопов?
Може би ни събра огромната любов и почит към музиката, а и може би симпатията един към друг.

Миналата година създадохте един нов интернационален проект – InFusion, Вливане. Какво е основното му послание?
Вливане на приятелство, музикални стилове и култури. Музика отвъд догмите.

Как се преплитат в музиката минало, настояще и бъдеще?
Всеки от нас притежава знания, добити в процеса на личното си усъвършенстване, и благодарение на любознателната ни чувствителност искаме да споделим с нашите съвременници и техните наследници музикалното наше, лично откритие, до което сме се докоснали.

Тракийският лечител Орфей лекувал с музика. Може ли да лекува музиката днес?
Музиката лекува, учи на дисциплина и отговорност. Образова ни и поетично ни извисява над ежедневните и прозаични теми и проблеми.

В твоята музика личи голямата ти любов към българското. Каква сила ни дават корените?
Корените съдържат нашия уникален код, дават ни сигурна опора и идентичност. Самочувствие да бъдем различни и оригинални в музикалната си гледна точка пред световната музикална палитра.

С кое твое постижение най-много се гордееш?
Със сина си, но, разбира се, чрез участието на съпругата ми Бойка Велкова и Божията намеса.

Как се грижиш за здравето си?
Стремя се да живея умерено и разумно, спазвайки дозата на благоприличие. Природата и движението ме зареждат истински.

Какво ти предстои през тази година в личен и професионален план?
Всичко онова, което е заемало до този момент личното ми време, обществената ми обвързаност, музикалните ми занимания и професионалните ми срещи с други талантливи мои съвременници.

Иван, наричат те с много имена и носиш в себе си много дарби – на художник, на композитор, на диджей. Откъде започна всичко?
За мен всичко започна още в най-ранна възраст, израствайки в ателието на майка ми, заобиколен от красотата на родния ми град Троян. Учех в художественото училище и там имах рок група с приятели, а после, когато дойдох в София да следвам в Художествената академия, започнах по-сериозно да правя и електронна музика.

Каква е историята на първия ви съвместен проект с Теодосий?
Запознахме се на Варненския джаз фестивал през 2005 г. След година имахме първото си съвместно участие на Drum & Jazz, а след него се срещнахме в проекта Бalkansky, с който заедно с Иво Христов направихме два албума: „Кукер“ и „Оренда“.

Какво е InFusion?
InFusion е най-новият ни албум заедно, като в него ни гостуват редица изявени имена на световната джаз и електронна музика.

Как ще звучи според теб музиката в бъдещето?
Звукът ú ще се изчисти още повече, но и ще се разширява все повече в пространството, подобно на триизмерната филмова продукция. Музиката ще става все по-достъпна за бъдещото поколение и това би довело до нейното развитие в нови посоки.

Тракийският лечител Орфей лекувал с музика. Може ли да лекува музиката днес?
Може и винаги го е правила, стига да е в ръцете на добри лечители.

В твоята музика личи голямата ти любов към българското. Каква сила ти дават корените?
Те ми дават увереност, че имам основа, на която съм стъпил, и от нея мога смело да поема напред. Ако не знаех откъде идвам, нямаше да знам и накъде отивам.

Един друг твой проект с участието на Авигея и Теодосий Спасов се нарича „Канатица“. Имат ли влияние днес символите върху нас? Защо сме забравили толкова много важни неща от миналото?
Канатица е много древен и много силен символ, който ни даде крила да стигнем до сърцата на много хора. Символите имат влияние върху нас, но когато сме презатрупани с информация, не ни остава възможност да вникнем в тези, които са тук, за да ни помагат.

С кое твое постижение най-много се гордееш?
С това да не спирам да търся по-добрата си версия.

Как се грижиш за здравето си?
Обичам чистия въздух, правя упражнения всеки ден, медитирам.

Какво ти предстои през тази година в личен и професионален план?
Да стана баща за първи път и с това да се гмурна в следващото предизвикателство. Работя по няколко нови проекта и нова ремиксирана версия на албума „Канатица“.

Какво би пожелал на читателите на сп. „BETTY Моята аптека“?
Пожелавам им крепко здраве и прекрасна музика във всички моменти от живота!

app_cover_may2019