Cover_may2015_web

Ивет Лалова

Да върнеш доброто

Брой 12, май 2015

Всички сме я гледали със затаен дъх на състезанията в спринта на 60, 100 и 200 метра. Нашето момиче, най-бързото и с най-лъчезарната усмивка! Неслучайно точно нея избират за рекламно лице Nike и Queen’s. А екипът на списание „Betty Моята аптека”, като специален поздрав за рождения ѝ ден, избра Ивет Лалова, eдна от най-бързите лекоатлетки на Европа, за лице на корицата през май.

Олга Георгиева

Родена е в София на 18 май 1984 г. Дъщеря е на спортистите Мирослав Лалов и Лилия Желева. Баща ѝ е спринтьор с лични постижения от 10,4 сек на 100 м и 21,9 на 200 м, майка ѝ – състезателка по многобой и настоящ личен кинезитерапевт. (А сестра ѝ Анна, не по-малко чаровна и енергична, сега е неин мениджър.)

Като малка Ивет се занимава с плуване и гимнастика. През 1996 г. се пренасочва към леката атлетика и започва да тренира при Константин Миланов, с когото се разделят през 2011 г. В момента неин личен треньор е Роберто Бономи. На 21 септември 2013 г. Ивет се омъжва в Риети, Италия, за италианския спринтьор Симоне Колио (с когото са заедно от 2009 г.).

Ивет Лалова е 4-та на 200 м от Световното младежко първенство през 2001 г. в Дебрецен, Унгария. През 2003 г. на Европейското първенство за юноши и девойки до 19 години в Тампере, Финландия печели титлите на 100 м и 200 м. Междувременно завършва средното си образование със специалност „Издателски дейности и масови комуникации“. На 19 юни 2004 г. на състезание за Купа „Европа“ в Пловдив Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 сек – нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона. С това постижение тогава се изравнява с Ирина Привалова на 6-то място във вечната световна и на 2-то място във вечната европейска ранглиста. На Олимпийските игри 2004 в Атина Ивет остава 4-та на 100 м и 5-та на 200 м с резултати 11,00 сек и 22,56 сек.

Следващата 2005 година започва успешно за нея. През зимата в Мадрид става европейска шампионка на 200 м в зала с 22,91 сек – нов национален рекорд. В началото на летния сезон печели турнира „Златният шпайк“ в Острава с време от 11,03 сек, с които излиза на 2-ро място в годишната ранглиста, но седмица по-късно, преди старт от веригата „Супер гран при“ в Атина, чупи бедрената кост на десния си крак след сблъскване с друг лекоатлет по време на загрявката.

Този инцидент я изважда от пистата за почти 2 години…

На 29 май 2007 г., след дългата пауза, Ивет Лалова се завръща на пистата на състезание в Белград. Тя печели спринта на 100 метра с време 11,26 секунди, с което още на първото си състезание покрива норматив „А“ за Световното първенство 2007 в Осака и за Олимпийските игри 2008 в Пекин. Това обаче остава нейният най-силен резултат за следващите две години. В Осака отпада след четвъртфиналите на бягането на 100 метра с време от 11,33 сек. На Олимпийските игри 2008 в Пекин успява да влезе на полуфиналите в бягането на 100 метра, където завършва на 7-о място в първата полуфинална серия с резултат 11,51 секунди. В бягането на 200 метра отпада на четвъртфиналите. На европейското първенство в Хелзинки през 2012 г. Ивет Лалова е първа на спринта от 100 метра с 11 секунди и 28 стотни. Постижението ѝ е първата титла в късия спринт в историята на българската лека атлетика! На Олимпийските игри 2012 в Лондон се класира на 6-та позиция в бягането на 200 метра с резултат от 22,98 секунди – слизането под 23 секунди в дисциплина, различна от основната ѝ, е много добър личен резултат.

През 2012 г. Ивет печели отличието „Атлет на България“ за рекорден четвърти път. Същата година открива собствен спортен клуб в София – Ivet Lalova Sprint Academy (ivetlalovateam.com). През 2014 година попада на 4-то място в състезанието на 100 м в 34-тото издание на турнира IAAF World Challenge с 10,70 сек.

Какво е усещането да си най-бързата жена в Европа?
Това е доста разтегливо понятие, защото атлетиката и в частност спринтът е един изключително динамичен спорт. Титли или най-добри резултати се сменят според сезоните, но все пак аз притежавам второто най-силно време на 100 м в европейската ранглиста за всички времена. Това е отговорност и чест.

Как реши да смениш плуването и гимнастиката с леката атлетика?
Аз съм от поколение, за което имаше свободен и богат избор на спорт. Всички мои връстници също спортуваха. Атлетиката надделя, защото е спортът в моето семейство, нямаше как да избягам от съдбата си.

Предишните спортове изиграха ли роля за големите ти постижения?
Плуването и спортната гимнастика са спортове, които развиват чудесно редица качества в един млад организъм. Със сигурност са поставили основа на моята бъдеща кариера.

Какво ти дава професионалният спорт и какво ти взима?
Професионалният спорт е много труден избор. Чест, слава и пътувания по цял свят вече не са толкова недостъпни, както преди 20 години. Като дете спортът ми е дал възпитание и ме е научил на дисциплина и професионализъм. Като по-голяма вече отнемането… Отнема много. Време с любими хора, свобода, празници, забавления. Затова цената е голяма.

Как реши да създадеш Ivet Lalova Sprint Academy?
Sprint Academy е, както казват в САЩ, „give something back to the society” или, с други думи, да върнеш доброто и възможността, която е била предоставена на теб, когато си започнал да се занимаваш със спорт.

Кой може да се включи в клуба?
Абсолютно всеки. Една от основните идеи на клуба е да помогне на хора от всякакви възрасти и във всякакво положение, без никакви ограничения, да спортуват.

Къде се провеждат тренировките?
Основно на Националния стадион „Васил Левски”.

В сайта на клуба твоето послание е: „Предлагам Ви добра сделка. Здраве срещу спорт”. С какво е полезна леката атлетика за здравето?
Леката атлетика е в основата на почти всички спортове. След като се научи да ходи, едно дете започва да бяга. Това е спорт с много естествени движения. Нашето тяло е „направено” да се движи с 5 км/ч, а ние можем да ускорим тази скорост до 10 м в секунда, каквато е скоростта в спринта. Това е невероятно изживяване.

Казват, че спортът се избира според темперамента и физическите способности на детето. За кои деца се препоръчва леката атлетика?
За всички. Преди всичко децата спортуват за здраве и правилно развитие. При младия организъм няма големи натоварвания, а в атлетиката има дисциплини за всеки характер, талант, тегло и дори възраст.

Ако един ден решиш да се откажеш от спорта, с какво друго би ти било интересно да се занимаваш?
Професионалният спорт е до време. Имам много интереси и се опитвам да развивам повечето от тях. Имам диплома по специалността „Международни отношения”, но винаги съм споделяла, че да продължа да работя за спорта би било страхотно.

Кое най-много ти харесва в Италия?
Храната, климата и начина, по който се пази природата.

Масовият спорт в Италия по-добре ли е развит от този у нас?
За съжаление в повечето европейски държави спортът изобщо е на друго ниво. У нас от държавна политика през 80-те се мина през пълна разруха през следващите 20 години и сега се изкачваме бавно, но сигурно нагоре.

Планираш ли да направиш клуб и в Риети?
В Риети няма дете, което да не се занимава със спорт. В един 50-хиляден град всеки ден на стадиона има поне 300 деца. Моят план е в една столица, като София, да има още повече деца на стадиона.

Къде си почиваш най-много и се зареждаш с енергия?
Навсякъде, където съм с любимите ми хора.

Какво е твоето пожелание към читателите на сп. „Betty Моята аптека”?
Бъдете здрави, хранете се добре и спортувайте! Дали ще тичате за здраве, или ще гоните високи постижения, е ваш избор. Аз вярвам, че спортът изгражда хората, изгражда приятелства и най-важното – дава самочувствие да се справяш по-добре с ежедневието. В училище, в бизнеса или във взаимоотношенията с околните. Сигурна съм, че апетитът идва с яденето. Само поискайте да тренирате!

App_cover_may_2015_1