cover_february2020

Прея

Музиката е саундтракът на живота

Брой 69, февруари 2020

Прея-Ейрин-Комфорт Рекс Осасей. Колоритна като името си, тя печели публиката с неоспоримия си талант едва на 16-годишна възраст в телевизионния формат X Factor България през 2011 г. От миналата година Прея се продуцира сама, води сутрешния блок на БНР Радио София заедно с Мартен Роберто и подготвя втория си студиен албум.

Автор: Олга Георгиева

Смехът ú е толкова заразителен, а от нея струи такава жизнерадост, че имам чувството, че действа като чаша шумящи мултивитамини. Такова е и усещането от нейната музика. Прея е родена в София, майка ú е българка, а баща ú– нигериец. Когато е едва 11-месечна той напуска този свят, отглеждат я майка ú и баба ú. Като малка пее в училищната вокална група, но не се занимава с музика. Участията ú в X Factor и Музикална академия са тези, които предопределят нейния път. В началото на 2014 г. сключва договор с „Монте Мюзик“ и през април излиза дебютният ú сингъл „Малките неща“ – най-ротираната българска песен в родния ефир същата година. Прея печели наградата за дебютен изпълнител на 359 Hip Hop Awards през 2015 г., последвана от две номинации от наградите на БГ Радио за „Дебют“ през 2015 г. и „Най-добър дует/трио“ през 2016 г. Три пъти е била номинирана за „Жена на годината“ в категория „Музика“ – през 2014-а, 2016-а и през 2019 г., когато заслужено печели приза. През пролетта на 2019 г. излиза дебютният ú албум, в който тя и екипът ú експериментират с новаторски музикални и звукозаписни техники. В момента завършва образованието си по реклама в Нов български университет, учи се да свири на китара и вярва, че за да бъдеш щастлив, трябва всеки ден да правиш неща, които обичаш.

Каква искаше да станеш като малка?
Като малка, може би на 4, имах грандиозния план сутрин да съм акушер-гинеколог (много исках да помагам да идват бебенца на този свят), на обяд да карам такси и вечер да съм певица.

Кои са малките неща, които са най-важни за теб?
О, толкова са много! Малки, но много на брой. На първо място са слънцето и хубавото време, които ме вдъхновяват. Много обичам, когато мога да спя до късно. Когато мога да седна да вечерям с приятели или да играем настолна игра, въобще да прекараме време на едно място, без да вършим работа. Защото повечето си професионални ангажименти ги върша с приятели, но все по-малко време ни остава ей така просто да си почиваме заедно.

Опиши перфектния ден за теб.
Ставам, когато се събудя, нямам аларма, не ми се налага да нося обувки, защото излизам и съм на плажа. Цял ден свирим, готвим си на брега на морето и носим минимално количество дрехи върху себе си с моите приятели!

Ако можеше да избираш от всички хора на света, кого би поканила на вечеря
Ако може да не е от тези, които са вече на този свят – баща си, защото не съм имала шанс да си комуникирам с него. Макар че не знам дали една вечеря ще стигне…

Коя е най-голямата трудност, с която си се сблъсквала досега?
Може би най-трудно ми беше и в същото време изключително полезно, два пъти се случи това, когато се разделих с майка си за по-дълъг период от време. Първия път бях втори клас и мама замина за една година, а аз живеех при баба ми, която ме обгрижваше много, но просто не беше майка ми. Следващият път тя замина за много по-дълго време, аз останах да живея сама като тийнейджър. И двата пъти ми беше трудно, беше преломен момент, но той инспирира голям прогрес.

На кого си най-благодарна?
На мама и на баба, защото са ме изградили. Баба ми наистина много се е грижила за мен. Тя има четири деца, но според мен се е грижила за мен повече, отколкото за всички тях. А пък майка ми имаше достатъчно доверие в мен, че да ме контролира, колкото е нужно, и да ме остави на „самотек“, доколкото това ще ми е полезно, и сега наистина имам самочувствието, че мога да се справям сама.

Какво е за теб музиката?
Музиката е саундракът на живота. Музиката е начинът, по който звучат чувствата, и аз въобще не си представям този живот без нея. Тя ми помага да си формулирам мислите и емоциите.

Би ли променила нещо в начина, по който си възпитана?
Аз хем вярвам, че първите седем години на човек са доста важни и фундаментални, хем съм абсолютно склонна да допусна, че човек може да се промени из основи, стига да иска. В момента полагам доста усилия да се превъзпитавам за някои неща. Например моето семейство не вярва, че могат да бъдат номер едно в нещо, че са достатъчно достойни или късметлии. Вярват, че успехът е за една определена група хора, към която те не принадлежат. Аз ги разбирам, осъзнавам това откъде идва, но не съм съгласна. Те винаги са вярвали в мен, но не и в себе си.

Какво взе от характера на майка си?
Много неща! И в същото време си мисля, че това, че живяхме разделени в много сюблимен за мен момент, формиращ ме, всъщност беше полезно. Защото успях да се отделя като отделна личност, защото съм попила адски много черти от нея. Майка ми е запазила детето в себе си в най-добрия смисъл и мисля, че съм го наследила от нея. В същото време лек мързел долавям и у двете ни (Смее се).

Какво ти дават африканските корени?
Нямам представа! Имам нужда да разбера толкова много повече за африканските си корени. Честно казано, малко ме е страх да отида в Африка, защото всички хора, дори нямащи връзка с този континент, твърдят, че се връщат променени. А аз имам и това е половината от моята личност, която не познавам, и ще ми е много различно, като се върна оттам. Така че събирам смелост и сили. И се вълнувам много!

Има ли нещо, което си мечтала да направиш и още не си направила?
Много неща и това ме държи будна и мотивирана. Чудя се на хората, които казват, че им е скучно. Аз нямам никакво време да ми доскучае, просто искам с толкова много неща да се занимавам! Имам супер много идеи, миналата седмица започнах да свиря на китара, така че сега това ми е новото хоби и моят приятел твърди, че „задобрявам“ доста бързо.

Кое е най-голямото ти удовлетворение досега?
2019-а ме направи много щастлива и удовлетворена, заради това че най-после издадох дебютния си албум. Много време имах нужда това да ми се случи. Това означава, че съм вдъхновена, достатъчно мотивирана и организирана за първи път в живота си. Освен това бях наградена с приз „Жена на годината“ в категория „Музика“ миналата година, което е много удовлетворяващо!

Какво е най-важно в приятелството?
Уважение и доверие. Съответно не толерирам лъжата и егоизма и не вярвам, че силни връзки могат да се уповават на тях.

А в любовта?
Същото! Аз вярвам, че човекът до теб трябва да ти е приятел, ама най-добрият!

Кое качество оценяваш най-много у един мъж?
Пак ще кажа – честността!

Кое за теб е твърде сериозно, за да се шегуваш с него?
Опитвам се да няма такива неща! Аз вярвам, че хуморът е много интересен начин хората да възприемат сложни концепции, които по принцип не искат да възприемат, така че е хубаво с всичко да се шегуваме.

Колко е важна за теб любовта?
Много! Тя е двигател на целия живот според мен.

А сексът?
Не толкова, колкото хората му отдават значение. Важен е, готин е, наистина обаче не разбирам защо е чак на такъв пиедестал.

Има ли нещо, заради което би нарекла партньора си „уникален“?
Аз наистина не познавам друга личност, дори близка до него. Той е толкова уникален микс между супер стабилен и супер вятърничав човек, много е сладък заради това. Аз не познавам човек, който да не го харесва. Много е добър, няма една злобна жила в себе си. Евден е от Монтана. Решил е в 10-ти клас, че иска да свири на бас. Сега свири с едни от най-успешните активни музиканти на сцената, всички го търсят постоянно. Супер работлив, просто ми е вдъхновение за много неща.

И името му е много оригинално.
Години наред имаше дилема и ние не можехме да разберем, оказва се, че идва от турски в крайна сметка, но никой не е съвсем сигурен за етимологията.

Как се грижиш за здравето и добрата си форма?
Трудно, и то не защото самите действия са трудни, а защото понякога ми липсва мотивация, макар че може би не изглежда така отстрани. Ходя на фитнес, гледам да се движа, да пия много вода, да избягвам пакетирани неща и въглехидрати, което ми е най-трудният момент.

А за гласа си?
Най-главното, което му трябва на гласа, е сън и вода. И гледам да не пия твърд алкохол и да не го изморявам твърде много. Вече се опитвам да следя къде му е лимитът, просто млъквам.

Какво най-много обичаш да готвиш?
Много неща! Много се забавлявам да готвя мексиканска кухня. Сега специализирам в печива без брашно, с ядкови брашна и алтернативни неща и много обичам да експериментирам да правя сосове.

Твоята рецепта за щастие?
Себеуважение на първо място, приятели и всеки ден да правим това, което обичаме!

Какви проекти планираш за 2020 г.?
Смятам да издам втори албум с всички научени уроци от издаването на първия и с нови свежи идеи. Много ми се иска тази година да пообиколим малко повече фестивали с моята група и съм отворена за нови приключения!

Пожеланието ти към читателите на сп. BETTY?
Да намерят възможността да правят всеки ден това, което обичат, защото за мен това е разковничето към щастието. Убедена съм, че сега през 2020 г. живеем в момент, в който това е по-възможно от всякога. Затова пожелавам на хората смелост и вдъхновение!

app_cover_february2020