Cover_feb_2017

РАДОСЛАВ ЯНКОВ

СНОУБОРДЪТ ЗА МЕН Е ВСИЧКО

Брой 33, февруари 2017

Това младо момче с блестящи черни очи спечели най-голямото признание за зимните спортове на България – Големия кристален глобус в сноуборд слалома. За първи път в историята на българските зимни спортове наш състезател взе в ръцете си световната купа на Международната федерация по ски. Случи се в края на миналия сезон, а този също започна с успехи за Радослав Янков. И за България.

Олга Георгиева

Роден е в Чепеларе, чудесно място за зимни спортове. Майка му и баща му са ски учители, но насочват Радослав към сноуборда. Като много малък кара ски в продължение на три-четири години, след това, на 8-годишна възраст, родителите му го записват в Чепеларския отбор по сноуборд. Състезава се в две дисциплини – паралелен гигантски слалом (PGS) и паралелен слалом (PSL). Негов личен треньор е Георги Атанасов.

През 2014 г. на Олимпийските игри в Сочи заема 21-ро място на паралелен слалом и 25-то място на паралелен гигантски слалом.

На 12 декември 2015 г. Радо печели старт в паралелния гигантски слалом от световната купа по сноуборд в италианския град Кареца и оставя зад себе си звезди като Андрей Соболев и Вик Уайлд.

На 8 януари 2016 г. печели и състезанието в Бад Гащайн и след като записва няколко класирания в топ 10, печели световната купа на FIS (Международна федерация по ски) в сноуборд слалома.

В разгара на ски сезона 2016/2017 г. Радослав Янков споделя с читателите на сп. „Betty Моята аптека“ своята истинска любов и невероятна отдаденост към сноуборда.

Кога се влюби в сноуборда?
Винаги съм го харесвал! Щом до сега не съм се отказал, през каквито и трудни моменти да съм преминавал, щом до сега съм „устискал“, мога да кажа, че съм успял да „тренирам психологично“ любовта си към спорта.

Кога точно беше моментът, когато реши да се занимаваш професионално със сноуборд?
Колкото и да звучи смешно, че толкова малък, но мисля, че беше, когато бях 13-годишен. Спечелих едно детско световно първенство, на което наистина много се ентусиазирах и си поставих амбиции, станах още по-постоянен и още повече се трудех, за да имам такива резултати, защото ми харесваше, когато съм на стълбичката и особено, когато печеля.

Коя е наградата, с която най-много се гордееш?
Големият кристален глобус – това ми е най-големият успех. Не съм си и мислил, не съм си мечтал, че мога да го спечеля. Мечтал съм за олимпийски медал, за медал от световно първенство, но за това не съм си и помислял и много се радвам, че успях да го постигна.

Ти си и единственият българин, който има такава награда?
Да, единственият българин за всички зимни спортове. Това беше през март 2016 г., на края на сезона.

А до края на този сезон какво предстои?
За този сезон, до края на март 2017 г., остават още 9 старта за световни купи и световното първенство. То се провежда през две години, тази година ще участвам и на него. Силни състезания, конкурентни. Ще се опитам да поддържам добра форма и да правя хубаво каране на състезанията.

Как се поддържаш във форма и как тренираш извън самите тренировки по сноуборд?
Фактически цяло лято се поддържам с физическа подготовка. Още от края на сезона имаме около десетина дни почивка, в зависимост колко съм изтощен от сезона, и веднага след това започваме всеки ден сухи тренировки, колоездене, във фитнеса – тежести, щанги, баланс, походи и т.н. Без физическа подготовка е абсурд, те вървят ръка за ръка. Не е нужно да се стои постоянно на сняг. Целогодишно никой не го прави това нещо, въпреки че има места, където може да се кара. Просто сезонът е дълъг и е натоварващ, големи вибрации има при карането и доста се амортизира самото тяло, така че след сезона следва физическата подготовка.

Сноубордът е свързан с травми, кои са най-неприятните контузии, които си имал?
Имал съм до сега една по-сериозна контузия, проблеми с кръста имах, но благодарение на физиотерапевта Мартин Еремиев, искам да му благодаря отново, успяхме да се справим заедно с този проблем. Мъчеше ме много, около 4-5 години имах проблеми с кръста и в крайна сметка сега, да чукам на дърво, съм здрав и нямам болежки. Може би това е най-сериозното. Разбира се, има и други дребни травми, които понякога пречат на подготовката.

А с какво е полезен за здравето сноубордът?
Не знам колко професионалният спорт е полезен за здравето, може би повече амортизира тялото, но при всички положения спортът като цяло е полезен. Поддръжка на организма, а тази физическа подготовка през лятото е доста добра и те кара да се чувстваш жив.

Ако трябва да дадеш съвет на любителите сноубордисти, кое е най-важното правило в сноуборда?
Технически не мога да кажа точно, но в спорта като цяло всеки се труди много, въпросът е в постоянството. Ако човек е постоянен, постига успехи. Просто не трябва да се отказва в по-трудни моменти, защото всеки има такива и всеки минава през такива моменти и в професионалния спорт. Така че, може би, като качество всеки трябва да се стреми да бъде постоянен.

Къде обичаш да прекарваш свободното си време?
Свободното си време прекарвам главно тук вкъщи, в Чепеларе, защото целогодишно почти тренираме физически, тук имам условия за тренировки през лятото. Ако има възможност, ако има и време, си позволявам да ида на море за няколко дни. Обичам да ходя в Гърция на диви места, на палатка и да се гмуркам с приятели.

Кой те подкрепя най-много преди състезания?
На първо място, семейството ми – майка ми и баща ми. И разбира се, моят треньор. Той е винаги с мен. За което също искам да му благодаря. Тъй като сме много малък екип, ни се налага да правим повече от това, което е като неписано правило, но повече от задълженията, които има един нормален състезател и един нормален треньор.

Кое е най-важното нещо, което си научил от него?
Не мога да определя, много неща съм научил от него. Ние сме и като приятели, имаме и такова отношение, тъй като разликата в годините ни не е много голяма. Смея да твърдя, че сме добър екип и се справяме добре щом има резултати, това е най-важното.

Според теб има ли у нас условия за подготовка на елитни спортисти?
Има добри условия, да. Има възможност да бъдат още по-добри и има възможност и трябва на професионалните спортисти на моето ниво, говоря за зимните спортове, да им се обърне по-голямо внимание. Да имат писти за тренировки, да им се затварят трасета, да няма достъп на туристи до самите трасета, да е безопасно и да се подготвят добре пистите.

Коя писта ти е любима, има ли такава?
Не бих казал, че имам любима. Тренирам и вкъщи, тренирам и на Банско, когато имам възможност, повечето време съм в чужбина. Но когато съм в България, по-голямата част от времето съм си вкъщи и карам тук.

Какво е за теб сноубордът?
Колкото и банално да звучи, сноубордът за мен е всичко. Всичко, което правя дори през свободното си време, е свързано със сноуборда. Всичко се съобразява спрямо подготовката, спрямо сноуборда, и съм се фокусирал целогодишно изцяло върху това. Не е всичко, което имам, но наистина съм му се отдал много.

Смяташ ли, че твоята приятелка трябва да обича сноуборда, зимните спортове или е достатъчно просто да те подкрепя?
Аз имам приятелка и за мен наистина човекът, който е до мен, който е до другите спортисти, приятелките, и момчета, и момичета, трябва, дори да не са спортисти, дори да не харесват, ако щеш, спорта, би трябвало и трябва да подкрепят човека до себе си. Тъй като това не е обикновена професия, без да омаловажавам другите професии, но това наистина не е обикновена професия. И човек трябва да се отдаде повече, отколкото е нормално, повече, отколкото трябва, и няма работно време. Затова наистина човекът до мен трябва да ме подкрепя във всяко едно отношение, тъй като има и трудни моменти след загуби, това е много важно.

Какво би пожелал на читателите на сп. „Betty Моята аптека“ за новата година?
Бих им пожелал и ги съветвам да спортуват повече за здраве, дори и да не е професионално. Да бъдат здрави, да се хранят здравословно и да се радват на живота!

App_cover_feb2017