Cover_feb2015_web

Наталия Кобилкина

Всички отговори са в теб

Брой 9, февруари 2015

Рускиня. Особено чаровна. Сексолог. Говори без заобикалки за секса и любовните отношения. Пряма. Понякога противоречива. Не се смущава от неудобни въпроси и дава интересни отговори. Оптимист с бликаща енергия. Психоложката Наталия Кобилкина вече е явление у нас. Ще окажат ли влияние нейните съвети върху нагласите и поведението на българките?

Олга Георгиева

Родена в Русия, в Ростов на Дон, в семейство на потомствени лекари, Наталия Кобилкина завършва гимназия на 15 години, а на 21 – два университета (Научноизследователския институт по семейна системна психотерапия и медицинска психология в Русия). На 22 е вече директор „Човешки ресурси” в Cosmopolitan – Казахстан. Има диплома по психология на бизнеса, практикува като НЛП коуч и специалист по Ериксонова хипноза. От 11 години е щастливo омъжена за българин, заедно с когото идва в България и за рекордно кратко време става известна. Автор е на книгите „69 съвета за секс”, „69 съвета за щастливи отношения” и „Пътят на щастливата жена”. Наталия дава индивидуални консултации, изнася лекции по сексология и провежда тренинги за личностно развитие у нас и в чужбина. През 2011 г. основава Академия „Щастлива жена” − образователен център по семейна психотерапия и сексология. Привлича вниманието на медиите и печели симпатиите на младите дами с шеметна скорост. На път е да демонстрира, че приложната психология може да се превърне в печеливш бизнес модел.

Наталия, как реши да се занимаваш със семейна психотерапия и сексология?
Това винаги ме е привличало. По базовото си образование съм бизнес треньор и много години бях луда на тема бизнес. Обаче през последните 6 − 7 години преосмислих много от своите ценности и видях много успешни жени, които обаче не са щастливи. И ми се искаше да направя нещо за жените. От една страна да си възвърнат женствеността – което не означава, че трябва да имат партньори. Ти можеш да бъдеш щастлива и със самата себе си, което е прекрасно. Както можеш да имаш деца и без мъж, ако искаш да ги имаш. Моята работа сега е да помогна на жената да върне своето щастие и да бъде това, за което е дошла.

Защо според теб в съвременното общество става все по-трудно да се създаде и запази щастливо семейство?
Аз мисля, че това е донякъде нормално. Преди стереотипът за жената беше, че тя само трябва да готви, да ражда деца и да си стои вкъщи, но има жени, които изобщо не са създадени за семейство (както и мъже). Има жени, които не трябва да се събират в съпружество – да речем Майка Тереза, тя е създадена да помага на хората. Много актриси са създадени да бъдат преди всичко актриси. Много жени са уникални мениджъри, но изобщо не стават за отношения. Така че сега те имат пълно право на това, докато преди години това беше някак си осъждано и невъзможно. Днес жената наистина може да бъде това, което иска. И аз пак твърдя, че не всеки човек трябва да има брак и деца.

Но много често, не по собствен избор, успели и красиви жени остават сами и са нещастни в личния си живот. Защо?
Защото те са умни, но не са МЪДРИ. Каква е разликата между умната и мъдрата жена? Умната жена живее при своето его и казва „Аз съм най-умната. Виж колко съм велика. И това съм постигнала. Ти за нищо не ставаш. Всичко аз ще направя, ще платя, ще уредя.” Мъдрата жена живее през ума и интуицията си. Тя кара мъжа до нея да се чувства умен. Не тя да е умна, а той до нея да бъде умен. Той да може да каже: „Боже, аз съм велик!” и с нея да го осъзнава. Ако мъжът до вас не се чувства Бог, не се чувства най-умният, най-гениалният, вие не сте мъдра жена. Умните жени са обречени на самота. Всичко е много справедливо. Мъдрите жени винаги, винаги имат избор от качествени партньори до себе си, от мъже, които искат да се оженят за тях, да бъдат с тях. Така че тук е въпрос на избор.

Кои са най-честите проблеми във взаимоотношенията, с които се сблъскваш?
Много често хората се карат и не се разбират. И реално това, за което се карат, не е истината. Да речем, той се кара: „Ти не си измила чашката!”, но реално той ѝ се кара заради това, че тя вътрешно не му благодари и не му казва колко му се възхищава и намира като повод мръсната чашка. Което няма нищо общо с реалността. И затова работата на терапевта винаги е да влезе под килима, да разбере в какво се крие реалният проблем и да работи с реалния проблем, а не с неизмитата чашка. Може би тези хора не са създадени един за друг. Може би тези хора са се събрали само на ниво секс, което не е достатъчно, за да имаш връзка. Може би тези хора на ментално ниво си казват, че са подходящи за брак, но не и със сърце. Наистина е много важно да си с подходящ партньор. Сега, в момента не сме готови да бъдем с някой на всяка цена. Това е било възможно преди 50 години, когато хората просто са се събирали, за да оцелеят, и жената без мъж не би могла да оцелее. Сега жената иска да бъде с точния партньор, с мъж, който я кара да се чувства щастлива, който приема и уважава нейните избори. И за това цялата тази промяна води до това, че в момента още нещата не са ясни, т.е. ние вече не искаме да живеем, както живяха нашите майки, но още не знаем как да живеем по нов начин. И това води до тези драми и неразбиране.

Какво означава да „слушаш сърцето си”? Ако сърцето те тласка към връзка, за която разумът е сигурен, че няма да ти донесе щастие, тогава какво?
Разумът и душата трябва да бъдат в синхрон. Тогава всичко се случва. Ако ти с разума се „буташ”, казваш си: „Трябва да получа второ висше образование”, или: „Трябва да се оженя най-накрая, че вече съм стара мома”, но душата ти казва: „Не искам второ образование, не искам да бъде омъжена сега”, то нещата не се получават. И обратно − ако душата иска нещо, но разумът е против – няма как да стане. Така че важното е да намерим вариант, а винаги има избор, когато може разумът и душата да са в синхрон. Но наистина тук важното е да се научиш да слушаш своята душа и да бъдеш в контакт с разума си. Възможно ли е да намериш най-подходящия за теб човек, ако си във връзка, която сам определяш като временна и безперспективна? Възможно е. Има четири типа връзки. Първата е сексуална, при която хората се събират заедно само на ниво секс. Втората е ментална − подходящи сме, време е, той е от добро семейство, аз съм от добро семейство, да се съберем и да имаме деца. Хората се събират и имат деца и след 20 години, когато децата пораснат, те се разделят и си търсят истинската любов. Третият вариант е транзитната връзка. Това са преходни връзки, които помагат да те „издигнат” на някакво ниво. Да речем, той може би е женен, но заедно с него научаваш много нужни неща и точно той те прави жена. Подготвя те за правилния човек в твоя живот. Така че ако има транзитна връзка, често с женен мъж или с несвободна жена, тя също много ни обучава. Четвъртият вариант е духовната връзка, в която ги има и менталното, и сексуалното, и емоционалното. Това са най-духовните връзки, те вече са осъзнати и ти искаш партньорът да бъде щастлив, дори ако не е с теб. Не винаги тези хора се събират заедно, понякога тяхната мисия е да се обичат, но да не бъдат заедно. Това също е възможно.

Как да запазим страстта в една вече установена дълга връзка?
Като хвърляш в нея дърва. Ако имаш огън и ако спреш да хвърляш дърва, той угасва.

Какво прави една жена добра любовница?
Любовта към собственото ти тяло. И любовта към мъжете. Трябва да
обожаваш тялото си, да го познаваш, да знаеш какво точно ти доставя удоволствие, какво точно не ти доставя удоволствие. Как да го поискаш, как да го обясниш на мъжа до себе си. И да познаваш много добре мъжкото тяло.

В новата си книга „Пътят на щастливата жена” цитираш друга руска психоложка − Лариса Ренар. Има ли някои нейни теории, с които не си съгласна?
Аз много обичам Лариса, ние се познаваме добре. Бях при нея на обучение със съпруга си. Лично на мен ми допада това, което тя прави.

Възможно ли е една и съща жена да бъде и кралица, и любовница, и момиче, и домакиня?
Да, възможно е. Ние имаме различни архетипи, нещо което присъства в нас. Ние се раждаме с два водещи архетипа, другите два архетипа се развиват. Така че въпросът е да можем да ги сменяме и да бъдем и четирите. Но естествено, ако в нас това е заложено, колкото и да се мъчим, това е положението. Точно на такъв архетип се появяват правилните мъже − на жена момиченце, се появяват силни мъже, а на жена кралица – слаби мъже, които обаче я подкрепят и я смекчават.

По какъв начин жената се зарежда с енергия?
Всеки архетип се зарежда по своя си начин. Ако това е жена момиченце, мила, сладка, невинна, тя обожава романтичните разходки в планината, разговорите с приятелки, пиенето на кафе, гледането на кафе, танците, събирането на компании, клюките, телевизията – тези неща я зареждат. Ако жената е любовница, нея я зареждат масажите, спа, сексът естествено, различни сексуални филми и провокации, да бъде красива, да се наконти, да си направи прическа, маникюр. Ако жената е кралица, тя се зарежда от успеха си, от властта, от парите, от лукса, от карането на ски, от адреналина, от бързото каране на кола, от провокативни мъже, от опасни случки – всичко, в което има опасност, много я блазни. И ако това е майка-домакиня, тя се зарежда от къщата, да направи сладкиш, да събере приятелки, да наготви, от аюрведично хранене, йога, спокойствие, медитации. Така че всяка жена се зарежда по коренно различен начин. И това, което за една жена е зареждащо, за друга е натоварващо.

Как поддържаш пламъка на любовта в твоето семейство?
Ние рядко се виждаме (смее се). Мъжът ми много пътува в командировки, аз също, така че в редките моменти, в които се виждаме, понеже си наваксваме за всички дни, винаги има пламък. Трябва да има въздух във връзката, лично за мен.

А как се поддържаш в добра физическа и психическа форма?
Чрез храната. Мъжът ми е суровоядец, аз от много години избягвам захарта и сладките неща, не ям месо, много рядко консумирам риба, храня се с много плодове, много зеленчуци, не вечерям. На вечеря само плодове и зеленчуци. Последното ми ядене обикновено е в 2 часа. Свиква се, нямаш нужда. Да речем, ако ни поканят на вечеря, ям, но след това не се чувствам добре. Никакви майонези, нищо пакетирано. Например тази сутрин закусвах плод, на обяд задушено зеле и сега ще вечерям авокадо с домат. Напълно достатъчно е.

От „69 съвета за секс” кой е твоят любим?
69-тият – не ми вярвайте, проверете го. Ако вие не го направите, всичко това е безполезно и си остава в моята глава.

Какво мислиш за католическия празник „Св. Валентин”, който и ние вече празнуваме традиционно от години?
Мисля, че това е много хубав празник. Хубаво е да има такъв празник всеки ден. Да се сещаме за романтиката не само на 14-ти февруари. Да си останем романтични в своята душа.

Какви нови проекти планираш за 2015?
Стартираме онлайн предаване всеки петък. Правим го заедно с Магдалена Ангелова, една моя колежка психоложка. Излезе четвъртата ми книга за изобилието, подготвям пета. Развиваме семинари всеки месец в Англия, както и в Бразилия, Мексико, Корфу и Франция. Отворихме и академия за треньори. Подготвихме много нови треньори, които работят в нашата академия във всички градове на България. До две години планирам да отворим такава академия и в Англия за англоговорящи хора.

Какво е твоето пожелание към читателите на сп. Betty Моята аптека?
Да си сменят убеждението, че трябва да оцеляват. И да сложат като свое убеждение: „Аз съм родена за красота, за любов, за глезотии. Аз съм принцеса и аз творя моята реалност”. Свързвайте се с вашата душа и сърце и усещайте какво е правилно за вас. Откажете се от всички стереотипи. Ние търсим отговорите навсякъде извън себе си. Всички отговори са в нас.

App_cover_feb_2015