cover_dec2020

Маг.-фарм. Илиан Марков

Ако духът е здрав, и тялото е здраво

Брой 79, декември 2020

Убеден съм, че красотата ще спаси света. Духовната красота. Днес девизът ми е: Не се страхувай! Няма по-голям вирус от страха, от липсата на надежда и от греха!

Автор: Олга Георгиева
Фотография: Александър Богдан Томпсън

В края на тази много различна, трудна, смутна година ви срещаме с още един от нашите BETTY фармацевти. Илиан Марков е на 35 години, от 12 години e управител на аптека „Аскол“ BETTY в Пловдив, близо до Гребната база. Роден е в село Градина.

През 2003 г. е приет в специалност „Фармация“ в първия випуск магистър-фармацевти на Медицински университет – Пловдив. Още преди да се дипломира, започва като стажант в аптеката, в която работи и сега. Завършва и здравен мениджмънт в Медицински университет – Пловдив. От една година е семеен, съпругата му също е фармацевт. Интересува се от византийска църковна музика, оперна музика, музиката на различните епохи и стилове.

Как избра фармацията за своя професия?

С този въпрос ме връщаш 20 години назад в село Градина. Моята учителка по химия, биология и музика Гинка Христова беше човекът, който извика в мен интерес към природните науки. Аз бях още в 6-и клас, когато започнах да уча формулите и химичните знаци за 7-и клас. Когато в 9-и клас започнах да уча Биохимия, в мен се роди идеята да изучавам как химичните съединения биха въздействали на организма. Е, именно това са лекарствените средства.

Най-голямо удовлетворение от следването в университета за мен беше да изучавам фармакологичната характеристика на лекарствата. От края на 3-ти курс до 6-ти курс, макар че бях още студент, преподавах фармакология на студентите по фармация и медицина. Проф. Иванка Костадинова, ръководител на Катедрата по фармакология и клинична фармакология, ми даде възможност да преподавам и да изуча в детайли някои аспекти на фармакологията.

Днес тези познания ежедневно прилагам на работното си място в аптеката, с което участвам заедно с другите медицински кадри в подобряване здравето на пациентите.

Как се чувстваш в голямото семейство на BETTY?

BETTY e концепция, която обединява отделните аптеки под един общ знаменател и постига своята цел – пациентите да знаят кое е тяхното „семейство“ аптеки. Има пациенти, които наричат тези аптеки не по регистрацията на фирмата или името на аптеката, а просто BETTY.

Всеки месец те с нетърпение очакват да излезе списанието, защото в него намират отговори, свързани с лечението и профилактиката на различни заболявания, актуалните акценти и новини от фармацевтичния и медицинския бранш, а също и продуктите, които имат месечна промоционална активност.

Как изглежда един твой работен ден?

Събуждам се най-късно в 7 часа сутринта. Между 7 и 30 и 8 без 15 съм в аптеката. Преди 8 часа съм включил компютрите, засякъл съм касата, попълнил съм температурните и дезинфекционните дневници, въвел съм стоката, която ще дойде с първия курс.

В 8 часа започвам работа с пациенти. По-късно идват и колегите на работа. Работата на фармацевта в аптека днес изисква много висока синкретичност: както професионална компетентност и адекватно фармацевтично и медицинско познание, така и много  други умения – административни, компютърни, технически, икономически, финансови, дори юридически.

По тази специфична особеност фармацевтичната професия няма аналог с никоя друга, особено в сектора здравеопазване. Но най-важното според мен е благодарността на пациента, това е смисълът на професията.

А един почивен ден?

Едно от моите хобита е да се разхождам и да почивам сред природата, най-вече предпочитам планината. Щастлив съм, че моята съпруга също много обича това. Обикаляме не само градове, но най-вече малко известни села из Родопите или някоя  друга планина, запознаваме се с местните жители. Разучаваме нашата родна земя. Имаме набелязани места и навън, но уви, в тази пандемия няма как да се случи.

Особено съм щастлив, когато почивният ден е празничен. Празниците са духовни тържества, които почитам. Още на 6-7-годишна възраст моята баба ме заведе в църквата и ми даде фундамента на живота – православната вяра.

Какви са плюсовете на една малка квартална аптека?

Това е много интересен въпрос. Кварталната аптека може да е малка, но може и да е голяма. Тя със сигурност няма да е огромна, но е по-адаптирана към пациентите и хората от квартала.

Не площта и мащабът са най-определящите, най-важно е удовлетворението на човека, че той ще бъде обслужен компетентно, адекватно и професионално в аптеката, която той чувства като своя. А той чувства като своя аптеката, която не само е в локация до него, но и която кореспондира с неговото битие, мироглед, даже обща култура.

Най-голямото предимство е, че аз като фармацевт, който работи с пациенти от квартала, знам заболяванията на почти всички, а на някои и лекарствата, които приемат. Така че се работи по-лесно от гледна точна на контрола на лекарствените взаимодействия и противопоказанията като цяло. Онзи ден една пациентка ми каза: „Илиане, да си взема ли гинко билоба за памет?“.

Ама като знам, че тя приема друго лекарство и има риск от кръвоизлив, предотвартих това взаимодействие. Ако не знаеш, трябва да питаш всеки път и има риск от пропуск.

Все още се очаква да бъде въведена електронна рецепта. Как би подобрила работата на здравната каса и как би облекчила дейността на фармацевта?

Ако погледнем на Запад, електронната рецепта и електронното здравеопазване са залегнали не само в основата на документацията, но и системите са така структурирани, че във всяка аптека фармацевтът може да получи информация за целия медицински статус на пациента: какви са нозологичните единици, какви са лекарствата, които приема, как и кога са предписани и отпуснати във времето назад и още прочие и прочие.

Държа да подчертая, че въвеждането на електронна рецепта трябва да означава абсолютно пълна дигитализация, особено на рецептите по здравна каса. Което означава изключването на хартиените рецептурни книжки като отчетни документи. В противен случай електронната рецепта не само че няма да подобри работата, но би я утежнила значително повече.

Как се отрази пандемията с COVID-19 на твоето ежедневие?

На мен лично в началото ми подейства доста потискащо тази обстановка на страх, несигурност, безпокойство – от факта, че целият свят се сблъска с този вирус.

Но после, разсъждавайки, разбрах, че всъщност страхът и паниката влошават ситуацията. И да ви призная – не се страхувам. В аптеката дезинфекцираме 4-5 пъти дневно, работим с предпазни средства. Вратата стои цял ден отворена, пациентите спазват дистанция. Важното е да спазваме всички предписания за намаляване на разпространението, но да не се страхуваме.

Повтарям, страхът е много по-опасен вирус!

Отпускането на кои лекарства и продукти се увеличи осезаемо?

Както при всички инфекциозни заболявания профилактиката се базира на повлияване на общия имунитет и локалния бронхо-пулмонален имунитет. По тази причина се повиши отпускането на имуномодулатори, съдържащи бета глюкани, ехинацея, котешки нокът, коластра, както и имуностимулатори като инозин.

Засилено търсене има и на поливитаминни комплекси, както и продукти, съдържащи микроелементите цинк и селен поради данните, че повишената концентрация на цинк в плазмата на инфектираните с коронавирус значително благоприятства изхода от заболяването.

Що се отнася до терапията на коронавирусната инфекция – при пациентите с леки до средно тежки симптоми освен имуностимулатори и симптоматично лечение се засили изписването и отпускането на макролидни антибиотици, основно Аzithromycin.

Искам да отбележа, че предписването на тази лекарствена молекула в една част от случаите в условията на пандемия касае профилактика от пневмонията, която би възникнала като усложнение от инфекцията. Но това със сигурност много скоро ще повиши значително резистентността към макролиди. A макролидите имат кръстосана резистентност с друг клас антимикробни средства – флуорираните хинолони. Така че изписването на антимикробни средства за профилактика съвсем скоро би ни поставило в безизходица при лечението на редица други инфекции.

Как коментират пациентите пандемията?

По-голямата част от пациентите са стресирани, уплашени. Пандемията накара някои да бъдат по-възпитани и адекватни, да изчакват, да спазват дистанция. Но има и такива, които са още по-нервни и напрегнати.

Какво е мнението ти за маските? Съгласен ли си с изявлението на небезизвестeн български професор, че предпазват колкото червен конец?

Няма 100% гаранция за никой – било то с маска, с шлем, с ръкавици или дезинфекциращ се през 5 минути, че няма да бъде инфектиран. Но носенето на маски в затворени пространства, особено при контакт с непознати, е контрол на скоростта на разпространение.

Според мен рискът от заразяване при контакт с лице с маска е около 30%, а ако и двамата са с маска е доста по-нисък. Така че маската забавя разпространението на вирусната инфекция. За да може да издържи системата, трябва да ги носим поне на закрито. Но рискът от заразяване зависи и от това, дали контактуваш с лице с PСR+ тест, което има симптоми, или лице с PCR + тест, което няма симптоми.

Как се грижиш за здравето си и се поддържаш във форма?

Сега се сещам за определението за здраве: наличие на пълно физическо, психическо и социално благополучие. В днешно време е все по-трудно да постигне човек тази дефиниция в пълнота… Но моето верую се основава на разбирането за това, че човек е духовно-телесна същност. Той се състои от дух, душа и тяло. И ние, и медиците се грижим за тялото на човека, но не без значение е дали е здрава душата. Ако духът е здрав, и тялото е здраво.

Кое е любимото ти място в Пловдив?

За мен Пловдив е най-красивият град на България! Едно от любимите ми места е Старият град, който носи в себе си духа на античния Филипопол, градa на древната катедра на свети апостол Ерм, покровител на Пловдив. Другото място е митрополитският храм „Св. Марина“.

На какво държиш в една връзка?

На уважението, честността и свободата. Разбира се, и на любовта. Свети апостол Павел ни казва, че и да владееш всички езици и всички науки и да имаш силна вяра, „щом любов нямаш – нищо не си“! Любовта е най-великата добродетел, тя е единствената вечна добродетел.

Всеки ден общуваш с хората от твоята аптека, но сега имаш възможност да кажеш нещо на всичките ни читатели, на хората, които посещават всички аптеки BETTY в цялата страна. Какво е твоето послание към тях?

Пожелавам им от цялото си сърце благоденствие, мир, здраве и успех във всяко добро начинание! Предстои ни празника на Христовото рождество, нека душите на всички ни се преобразят и мислено станат витлеемските ясли, в които да се роди Христос и да заживее в нас: в нашето сърце, в нашите семейства, в нашето общество.

За да бъдем всички труженици не само на здравето, но и на мира и любовта!

app_cover_november2020