cover_april-2022

Vienna Tango Quintet

Музика с ритъма на сърцето

Брой 95, април 2022

Възможно ли е да се съчетае класическата музика на Виена с горещите ритми на Южна Америка? Да, и то чудесно! Доказва го един оригинален ансамбъл, „Виена танго квинтет“, който този февруари беше за първи път в България, заедно с изгряващия колумбийски тенор Хулиан Енао. С радост ви срещаме с него и с диригента на квинтета маестро Ронен Нисан.

Автор: Олга Георгиева
Фотография: HILFE, Vienna Tango Quintet

Виенският танго квинтет, създаден през 2014 г., обединява класически музиканти с обща страст към латиноамериканската музика и особено към аржентинското танго. Състои се от цигулка, бандонеон, пиано, контрабас и на китара Ронен Нисан, диригент, аранжор и китарист.

Квинтетът изпълнява съвременни версии на традиционните танга, южноамериканската музика, аржентинската народна музика и танга, първоначално написани на идиш, френски, немски и турски. Имал е концерти в Австрия, Германия, Испания, Швеция, Полша и Турция.

За квинтета от Виена това е първата среща с българската публика, но не и за Ронен Нисан и Джулиан Енао. Нисан вече е работил с оперите на Велико Търново и на Стара Загора, за които е представил две различни програми – Щраусовите валсове и холивудската филмова музика. Хулиан пък има опит с Опера Пловдив.

На 12 февруари 2022 г. квинтетът изпълни богата програма на сцената на пловдивската опера, по чиято покана беше у нас. На следващия ден въодушеви и столичната публика в Камерна зала „България“ заедно с танците на Раул Торес, Калина и Братан. Пред зажаднелите за музика на живо зрители квинтетът изпълни своите интерпретации на вечните Historia de un amor, Bésame mucho, El último Café, El Día Que Me Quieras, Lágrimas negras, Aquarela do Brasil и много други. Събитието в София се проведе под патронажа на посолството на Република Аржентина в България.

Ронен Нисан е роден в Тел Авив. Учи музика в Ню Йорк, работи в Германия, Полша, Чехия, Унгария, Италия, Испания, Израел, Китай и Аржентина. В продължение на 15 години е бил ръководител на хора и камерния оркестър „Св. Стефан“, както и диригент на хора на Главната синагога на Виена и асистент във Vienna Opera Theatre и New Opera Vienna.

Хулиан Енау е роден в Колумбия, където започва своето музикално образование. Завършва Университета за музика и сценични изкуства във Виена и започва като млад член на оперния ансамбъл на Theatre аn der Wien. Следват международни ангажименти, Хулиан пее на сцена заедно с Пласидо Доминго и Хосе Карерас и радва публиката с брилянтния си, висок и пъргав глас. Младият тенор е на път да покаже, че освен световноизвестната звезда Шакира Колумбия има още много прекрасни гласове.

Щастлива съм, че успях да се срещна на живо с маестро Нисан и с Хулиан Енао по време на краткия им престой в България, за което съм благодарна на организаторите на концерта в София Artwizard и Albena International. Ето какво разказаха двамата специално за читателите на сп. BETTY Моята аптека.

Кога усетихте за първи път страстта към музиката?

Ронен: Бил съм твърде малък, за да го помня, но майка ми винаги ми е казвала, че като дете съм прекарвал часове пред грамофона и съм слушал музика. Всъщност започнах да се занимавам с музикален инструмент (блокфлейта) на 6-годишна възраст, на 8-годишна възраст преминах на китара.

Хулиан: Аз взех това решение на 15 години. Но трябва да кажа, че за моето семейство пеенето е страст, пеем в църквата, на празници, затова имах този интерес още от по-рано.

Как беше създаден Виенският танго квинтет?

Ронен: Преди около 9 години ми предложиха да акомпанирам на китара танго певица, която беше пристигнала във Виена от Буенос Айрес. Последваха и други изпълнения, постепенно добавихме още танго и още музиканти и след година и половина се роди Vienna Tango Quintet.

С кои певци си сътрудничите?

Ронен: През последните години с ансамбъла свирят музиканти от Колумбия, Еквадор, Венецуела, Сърбия, Турция и Тайван. В момента си сътрудничим с Тимна Брауер, австрийско-израелска певица, известна в Австрия с изпълненията си на еврейска музика, кабаре и шансони. Друго сътрудничество, разбира се, е с изгряващата звезда тенор от Колумбия, Хулиан Енао. В миналото сме работили с различни аржентински певци.

Представихте и в България „Музикално пътешествие из Южна Америка”. Как се роди проектът и как беше приет от публиката?

Ронен: Проектът се роди от срещата на Хулиан Енао с Ронен Нисан: и двамата класически музиканти, и двамата споделящи страстта към музиката на Южна Америка. И от начина, по който беше приет, мога да ви кажа, че и публиката споделя тази страст!

Хулиан: Беше прекрасно и удовлетворяващо преживяване да видя как се приема латиноамериканската музика в България. Реакцията беше невероятна, като на рок концерт, толкова приятна изненада! А идеята се роди, когато на моите класически концерти ме викаха на „бис“ и аз изпълнявах една или друга южноамериканска песен, винаги приета с огромно удоволствие.

Точно заради това бях поканен да избера програмата и жанра на един утвърден фестивал в Австрия, за който ми дойде идеята да си сътрудничим с Виенския танго квинтет.

Кои са най-важните хора, които срещнахте в света на музиката и какво научихте от тях?

Ронен: Научих много директно от велики диригенти като Зубин Мета и сър Роджър Норингтън и още повече индиректно от всички многобройни велики артисти, които имах привилегията да срещна на живо на сцената.

Хулиан: Мога да кажа много имена, като маестро Пласидо Доминго или маестро Павел Балев, големия диригент на българския оркестър. Но във всички тях има нещо, което се откроява, и това са простотата и смирението в общуването, в работата в екип, страхотният хумор и неуморният перфекционизъм.

Как пандемията промени хората, музиката, нашите общества?

Ронен: Тъй като пандемията не е приключила, не мисля, че мога да отговоря наистина на този въпрос. През цялата история пандемиите са имали дълбоко въздействие върху цивилизацията, как тази сегашна ще ни промени само времето ще покаже. Едно нещо обаче не се е променило – жаждата и любовта на публиката към музиката на живо.

Хулиан: Светът просто спря за момент и осъзна, че изкуството е нещо съществено и незаменимо в нашия живот.

В какво се крие очарованието на южноамериканския континент?

Ронен: В съблазнителността на техните култури, музика, езици, храна, напитки и, разбира се – в самите хора!

Хулиан: Мисля, че важни фактори за очарованието на континента са топлият му климат, неговото ярко слънце и наситени цветове, голямото му биоразнообразие, храната, човешката топлина и хилядите му различни музикални ритми.

Според вас коя е магията на южноамериканската музика, която кара сърцата да бият по целия свят?

Ронен: Ритъмът!

Хулиан: Точно така! Неговата екзотика и разнообразието от ритми. Има един много интересен факт и той е, че много от тези ритми наподобяват биенето на сърцето, това кара слушателя веднага да се идентифицира с музиката… А за тези, които знаят езика, допълнителен фактор е неговият романтизъм.

Как се чувствате след хубав концерт?

Хулиан: Много гладен и щастлив!

Ронен: Изпитвам дълбоко чувство на удовлетворение и постижение, съчетано с физическо изтощение.

Кой е любимият ви начин да си починете и да се заредите с енергия?

Ронен: Да отида да поплувам хубаво!

Хулиан: Вкъщи и с приятели… След интензивен проект или оперна постановка си вземам няколко дни почивка, отивам на спа, гледам Netflix, виждам се с приятели на хубаво кафе и се опитвам да не правя много. Но често има интензивни периоди без паузи.

Да ви очакваме ли през лятото на 2023 г. в Амфитеатъра в Пловдив?

Хулиан: Наистина получихме страхотно предложение от Опера Пловдив и много ще се радваме да се върнем в България.

Ронен: Плановете ще бъдат обявени!

app_cover_april-2022