cover_april2021

Дестини Квартет

Любов без граници

Брой 83, април 2021

Тези четири момичета вярват в съдбата, но също така вярват, че ние самите сме отговорни за щастието си и за изборите, които правим. Не се предават, въпреки немалкото трудности. Може би затова и тяхната музика, завладяваща комбинация от романтиката на миналото и ритъма на съвремието, носи оптимизъм и вяра в бъдещето.

Автор: Олга Георгиева
Фотография: Floor5Studio

Destiny Quartet е най-популярният кросоувър струнен квартет в България – имат милиони гледания в YouTube, международно признание и много отличия. Те са неизменна част от най-престижните светски и корпоративни събития. Те са създателките на първия в света шоколадов музикален албум.

Запазената им марка са модерните интерпретации на класическа музика, филмови шедьоври и етномотиви. Някои от най-силните им са El Choclo, Libertango, Legend of Asturias, Besame Mucho, Destiny (a Fifth of Beethoven), „Усещане за жена“, хитовият римейк на “Rather Be” и други. А този февруари квартетът зарадва публиката с невероятна нова интерпретация на „Йовано, Йованке“ – „Jovano, Jovanke – Love without Frontiers“, „Любовен паспорт“ заедно с македонските певци Дац и Александар.

Песента и клипът (заснет в музея „Земята и хората” в София) са като цветен екстаз след цяла година, прекарана с много граници, с копнеж за любов, свобода и нормален човешки живот. Щастливи сме в този брой да ви срещнем с квартета, от чието име отговарят Гергана Алексиева и Звезделина Халтъкова.

Трябва да ви призная: вашата „Йовано, Йованке“ ме удари право в сърцето на премиерата през февруари. Това е не само любимата ми песен, във вашето изпълнение тя има нов заряд и нови послания. Как съдбата ви срещна с Дац и Александар? Как се роди идеята да я направите заедно?

Гери: С Дестини квартет през годините сме имали много събития и концерти в Македония. Дори имахме честта да работим с техния именит музикант Влатко Стефановски. Покрай Мая, нашата челистка от Скопската филхармония, зачестиха и посещенията ни в Македония. При последното ни гостуване през декември общ приятел много държеше да ме запознае с тях.

И така на 6-тата минута от нашия разговор темата беше музика, а на 9-тата им показахме един любим инструментален вариант на „Йовано, Йованке“. Те запяха и просто знаехме, че това трябва да се случи. На раздяла Дац каза: „Договорено! Правиме го!“.

Дац и Александар изпратиха послание за разбирателство и добросъседски взаимоотношения до българския министър-председател, а вие – до македонския премиер Зоран Заев. Вярвате ли, че музиката може да влияе на политиката и да „хвърля“ мостове?

Звезди: Музиката и изкуството ни правят по-добри. Чрез тях откриваме красотата на света. А музикалният език е универсален. Ние го владеем и се изразяваме чрез него. Но щом музиката лекува, променя вибрациите, пренася в „други светове” и политиката няма да ú се опре!

Македонските ви колеги са прословути с жизнеутвърждаващите си мелодии. „Корона, чао“ се пее от всички. Колко е хубаво, че тази тяхна версия ни усмихна в толкова тъжен момент. С какво повлияха те на вашето творчество?

Звезди: Първото, което се усеща, разбира се, е вливането на малко мъжка, балканска енергия в нашия „женски свят”! (Смее се.) Това в кръга на шегата. Определено техният дух и позитивна нагласа към живота се усетиха и по време на работата ни. Въпреки трудностите около записите на клипа нещата се случиха с лекота. Намерихме се в правилния момент – съдба!

Като квартет имате дългогодишно партньорство с Македония, правили сте там много концерти и събития. Как създадохте тези прекрасни връзки?

Гери: Разбира се, отново чрез езика на музиката. Но чрез същия този универсален език вече успяхме да посетим Франция, Англия, Белгия, Сърбия, Украйна, Италия и много други държави. Знаете ли, че когато си в света на музиката, приятелството се случва много по-бързо и силно? И когато си правил музика с някого, това оставя трайна и силна следа в сърцето и душата.

Как се отрази пандемията на творческия път на квартета? Как планирате да се развивате занапред?

Гери: Събрахме много творческа енергия и нови идеи. Търсим следващи музикални предизвикателства. Заедно с нашия музикален продуцент Маурицио Абени и тонрежисьора Марко Страчони работим усилено върху нов албум. Търсим цвета на балканската музика, на нашите характери и на темпераментните мелодии от цял свят. Надяваме се съвсем скоро да ви изненадаме с още нещо виртуозно и усмихващо, за да посрещнем лятото подобаващо.

Как се намерихте, как започнахте и кой беше първият ви проект?

Гери: Преди малко повече от 6 години приключих работата си с друг подобен състав и реших, че искам да продължа да правя това, но много по-добре! Имах подкрепата на целия италиански екип, който ми предостави всички музикални права.

И така поканих Лора, Ива и Звезди, които смятах, че имат правилната комбинация от качества. Един от първите ни и най-силни проекти беше El Choclo. Към днешна дата видеото в YouTube има близо 5 милиона гледания, а тази година това танго влезе и в световната холивудска продукция „Танго Шалом“ от продуцентите на „Моята голяма луда гръцка сватба“.

Какъв е екипът от професионалисти, който „стои зад вас“?

Гери: На първо място имаме изключителен композитор – Маурицио Абени, работил с имена като Андреа Бочели, Луис Бакалов и редица други. Когато изсвирим музиката, която той аранжира за нас, следва магията на Марко Страчони и неговия асистент Габриеле Конти. Всички те имат голям опит и много постижения във филмовата, класическата и поп музиката.

Награди и признания като наградите „Оскар“, „Златен глобус“, „Златен лъв“, Награда за цялостен принос в развитието на италианската музика и още много, много други. Режисьор на клиповете ни е Васил Стефанов, на концертния ни спектакъл „Усещане за жена“ провокативната фурия Касиел Ноа Ашер. А новият клип „Йовано, Йованке“ направи Тодор Чапкънов, с когото работихме за първи път и сме повече от щастливи, че творческите ни пътища се преплетоха.

Има някаква особена магия в енергията на четири жени заедно, напомнят за четирите природни стихии. Вие самите също се оприличавате на тях: Гергана – вода, Звезделина – огън, Мая – въздух и Лора – земя. Това свързано ли е с вашите зодиакални знаци или е по-скоро въпрос на личен темперамент?

Гери: Да, доскоро се оприличавахме на различните стихии според характерите ни, но някак с течение на времето и особено през последната „корона“ година осъзнахме силата на промяната и това, че трябва да се адаптираме с всякакви ситуации. Нашите стихии се обединиха в нещо много по-силно и магично, което не знаем как да назовем – може би Destiny.

Притеснявате ли се да бъдете предизвикателни, да бъдете секси, да прокарвате нови идеи или това ви се удава съвсем естествено? 

Звезди: По-скоро се стараем да покажем силата на женската красота и талант. Сексапилът е част от нашата природа и не го крием, но не е в основата на нашата популярност. Залагаме на комбинация от качества, които нашите почитатели оценяват.

Кои ограничаващи виждания на българското общество и манталитет ви дразнят особено много?

Звезди: За съжаление има доста такива и това са „тарикатлъкът”, „парвенющината”, нетолерантността… Това желание да прецакаш някого, да заобиколиш правилата, да се възползваш от „връзки”, за да постигнеш целите си. А най-тъжното е, че такива хора възпитават такива деца…

Как се грижите за здравето и добрата си форма?

Звезди: Много движение, плуване или СПА терапия, леки упражнения у дома или във фитнеса. Неизменна част са и здравословната храна (без крайности), витамини и хранителни добавки.

Споделете с читателите на сп. BETTY Моята аптека за по един провал и по една сбъдната мечта?

Звезди: Всеки провал в живота ми е бил повод да се отвори огромна „порта” на успеха пред мен. Дълбоко вярвам, че щастието е въпрос на избор, не случки и материални неща, които те заграждат. Когато визуализираш целите си, не говоря за болна амбиция, обречена от самото начало, а когато наистина вярваш, че нещо е ТОЧНО за теб, изпращаш силно послание към вселената…

И както е казал народът: „Господ забавя, но не забравя”. Вярваме, че всеки провал отваря портата на нова възможност. Вече от самия човек зависи дали ще я грабне или ще се остави на течението. Щастието е въпрос на избор и всеки е отговорен за своето. И в този ред на мисли, ако желаеш нещо силно и се бориш за него, със сигурност ще го постигнеш.

Гери: Бих добавила и моята любима сентенция, че успехът е да паднеш 9 пъти и да се изправиш 10.

Вашето пожелание за света, в който живеем, така объркан и сложен напоследък?

Звезди: Пожелаваме на целия свят да бъде по-спокоен, по-духовен, по-загрижен за природата и да има жажда за повече култура, защото тя извисява душата! Няма случайни наказания за човечеството. Важното е да се замислим за причината, да я признаем и да продължим напред, пречистени и по-добри!

Гери: Разбира се, и да слушаме повече хубава музика! Пожелаваме на читателите да се видим скоро в концертните зали. Ние ще ги очакваме на 12 април в Бургас и на 13 във Варна, на 10 май в Ловеч, а скоро и в други градове на страната.

app_cover_april2021