cover_apr_2018

Доцент Гриша Матеев и Доктор Валерия Матеева

Рамо до рамо

Брой 47, април 2018

В този брой ще ви срещнем с двама представители на две поколения български  дерматолози. За 30 години доц. Гриша Матеев е лекувал хиляди дерматологично болни, днес по неговите стъпки върви дъщеря му, д-р Валерия Матеева.

Текст: Олга Георгиева
Фотография: Костадин Кръстев-Коко
Стайлинг: Десислава Банова
Грим и коса: Веселина Спирова
Гардероб: Риза Armani Jeans, рокля Ted Baker от Collective

Доц. Гриша Матеев е роден на 20.10.1956 г. в гр. София. Завършва медицина през 1980 г. в Медицинска академия. През 1983 г. след спечелен конкурс започва работа в Научния институт по дерматология и венерология при Медицинската академия като научен сътрудник последователно от 3-та до 1-ва степен. От 1989 г. е главен асистент. През 2000 г. успешно защитава докторат на тема „Кожно-лигавична кандидоза“. От 2007 г. има втора магистърска степен в областта на здравния мениджмънт. През 2008 г. му е присъдено научното звание доцент. От 2010 г. е ръководител на 3-то кожно отделение в Клиниката по кожни и венерически болести на Александровска болница с профил обща дерматология, дерматоалергология, инфекциозни кожни болести и детски кожни болести.

Като лекар, занимаващ се с наука, доц. Матеев има над 150 научни публикации в престижни наши и чуждестранни списания. Над 30 от тях са на английски, немски и френски език. Автор и съавтор е на 10 учебника и монографии, сред които и издадени в Западна Европа и САЩ. Създател е на българското лекарство за лечение на акне „Акнерин“. Като дерматолог доц. Гриша Матеев е изнасял доклади и е посещавал научни конгреси в над 40 държави от Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Бил e член на организационните комитети на всички дерматологични форуми, провеждани у нас за периода 1985–2015 г., в това число и европейски.

Специализирал е в Мюнхен, Германия, Беерсе, Белгия, и Атина, Гърция. Председател е на Българското дерматологично дружество. В продължение на 5 години е бил секретар на CEEDVA – организацията на дерматолозите на Централна и Източна Европа.

Д-р Валерия Матеева е родена на 09.02.1986 г. в София. Завършва медицина в Медицинския университет – София, през 2011 г. с награда „Златен Хипократ“. През годините на следването си е активен представител на българските студенти по медицина в Световната асоциация на студентите медици, във връзка с което пътува до десетки страни на Европа, Азия, Америка и Австралия. Спечелва асистентски конкурс и започва работа в Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия – София. През 2015 г. защитава докторска дисертация на тема „Клинични, хистологични, имунохистохимични и терапевтични аспекти при микозис фунгоидес“. От 2015 г. е главен асистент, специалист по кожни и венерически болести.

Има над 60 публикации на английски и български език и многобройни участия в научни форуми в България и чужбина. Участва активно в организацията на дерматологичните събития у нас. Ангажира се със социално значими каузи като превенцията на рака на кожата и подкрепата на хората с автоимунни заболявания.

Във вашето семейство има много лекари, но само вие двамата сте дерматолози. Как избрахте дерматологията?

Гриша: Като всеки студент по медицина, в началото на следването си и аз бях напълно убеден, че искам да стана хирург и нищо друго. През годините на следване, а те са едни дълги 6 години, студентът медик вижда, че има и много други интересни медицински специалности. Дерматологията ми хареса с нейната пъстрота, необходимостта от много мислене при поставяне на диагнозата и огромния набор от диагнози, над 4000, в които трябва да се ориентираш. Няма друга медицинска специалност с такъв брой болести, които трябва да лекува.
Валерия: За мен изборът беше значително по-лесен, тъй като от малка в Кожната клиника се чувствах като у дома си. Може би несъзнателно съм попила любовта, с която баща ми практикува специалността си. Спомням си онази специфична миризма на болница, разглеждала съм с часове сбирката от восъчни модели на различни кожни заболявания. Тази сбирка ми беше много по-интересна от Музея на Мадам Тюсо в Лондон. С нетърпение дочаках петата година от следването, когато идваше „моята“ дисциплина.

Участвате в симпозиуми по целия свят. Какво е мнението ви за нивото на българската дерматология в сравнение с това в Европа?

Гриша: За разлика от много български институции българската дерматология винаги е била част от европейската дерматология, дори и в годините на социализма. И в онези години лекарите от Кожната клиника в София публикуваха свои научни статии в най-престижните световни списания. Българските дерматолози са изключителни клинични специалисти и в практическата си дейност не отстъпват на западните си колеги. За съжаление, модерната съвременна научноизследователска дейност изисква огромно финансиране.
Валерия: Считам, че с право трябва да имаме самочувствието на европейски лекари. Имала съм възможността да специализирам в известни клиники в Цюрих, Париж, Хайделберг, Тулуза и мога да кажа, че никога не съм изпитала комплекс по отношение на знанията си.

Защо избрахте да останете да работите в България?

Валерия: Винаги съм виждала реализацията си като лекар в България. Старая се да използвам обученията в чужбина като възможност за професионално усъвършенстване и придобиване на нови умения, които да прилагам в България. За съжаление, огромна част от младите лекари напускат страната и до пет години този проблем ще се усети много сериозно.
Гриша: Никога не съм си помислял да остана в чужбина, въпреки многобройните възможности, които съм имал. Тук се чувствам на мястото си. Съпругата ми Весела винаги ме е подкрепяла в моите решения.

Валерия, към кои области на дерматологията си се насочила в работата си?

Валерия: Към най-сложната – нарича се дерматохистопатология, дори терминът е сложен. Доброволно съм се обрекла на десетилетия учене. Сред дерматолозите е популярна репликата, че за да се научиш да поставяш ботокс, е необходим един ден, за филърите – малко повече, около месец, докато за хистологията не стигат и 10 години. Удовлетворението обаче е много голямо, защото редките и сложни диагнози обикновено се слагат под микроскопа. Безкрайно съм щастлива, че мой учител е знаменитата проф. Обрешкова, безспорно признат специалист от световна класа.

Съвсем скоро стана майка. Как се промени животът ти с появата на малкия Андрей?

Андрей е прекрасен! Усмивката му е уникална. Кара ме да се смея с глас. Животът ми се завъртя около него, посветих му се изцяло. Сега се уча да съчетавам майчинството с другите задължения и с Анди преоткривам живота си. Независимо че е още на 8 месеца, с него вече ходим на дерматологични срещи. По-скоро, точно защото още го кърмя, сме неразделни.

Валерия, твоят съпруг също е лекар. Помага ли ви, или ви пречи това, че сте в една и съща професионална област?

Убедена съм, че ни помага. Фактът, че много добре разбирам професията му (той е хирург), ме прави търпелива, когато Радо се прибира посред нощ след тежък ден, отсъства нощите или работи през почивните дни. От друга страна, ние, дерматолозите, имаме много професионални събития – конгреси, семинари, обучения в страната и в чужбина – и на мен понякога ми се налага няколко уикенда в месеца да отсъствам от къщи. Много ценим толерантността помежду ни, тя е ключ към разбирателството в нашето семейство.

Гриша, как се чувстваш като дядо? Имаш ли желание най-новият член на семейството да последва традицията и да стане лекар?

Усещането е страхотно. На шега казваме, че ние сме демократично семейство и той може да избере каквато поиска медицинска специалност. (Смее се.)

Работите в различни болници, но имате заедно кабинет.

Гриша: Гордея се, че през годините успях да утвърдя една практика, която има своето добро име.
Валерия: Голямо удоволствие е да работим заедно. Баща ми е невероятен учител и съм щастлива, че имам възможността да съм рамо до рамо с него и да черпя от неговия опит.

Какви са професионалните ви планове за 2018 г.?

Гриша: В процес сме на закупуване на нова апаратура и разширяване на обема на дейностите ни. Много трудно е в продължение на десетилетие да поддържаш доверието на пациентите и това изисква непрестанно развитие. Не можахме да устоим на всеобщото влечение на дерматолозите и включихме естетични процедури в портфолиото си. Но се гордеем, че сериозната дерматология е основата на нашата дейност.
Валерия: Иначе планираме посещение на няколко сериозни европейски дерматологични форума през годината.

Как си почивате най-добре?

Гриша: На чардака на селската ни къща с чаша червено вино.
Валерия: Най-добре си почивам, когато разпускам с приятелки по заведения. Ходенето по магазините също много ме зарежда.

Как се грижите за здравето и за добрата си форма?         

Гриша: Обръщам сериозно внимание на здравословното хранене. Обичам туризма и колоезденето, там съм особено добър. (Смее се.)
Валерия: Със съпруга ми Радо внимателно избираме какво да консумираме и не прекаляваме с храната. Ходенето е моят спорт – старая се да ходя възможно най-много пеш, защото е леснодостъпно и си отпочивам добре. Носенето на малкия Андрей също гори много калории. (Смее се.)

Ако можехте, какъв проблем в българското здравеопазване бихте решили?

Гриша: Липсата на медицински сестри. До няколко години това ще е изключително тежък проблем.
Валерия: Бягството на младите лекари в чужбина. Много кадърни мои приятели, за съжаление, избраха да се развиват извън страната.

Кой е най-важният съвет за грижата за кожата, който бихте дали на нашите читатели?

Валерия: Посещавайте редовно дерматолог – поне веднъж годишно. Профилактиката в дерматологията е също толкова важна, колкото лечението. Винаги се консултирайте с дерматолог относно козметичните грижи за кожата.

Гриша, съвсем скоро се върна от годишната среща на Американската академия по дерматология. Какви са впечатленията ти?

Гриша: Всяко пътуване обогатява, особено тези през океана. „Сверихме си часовниците“ с най-съвременните тенденции в дерматологията. В момента дерматологията е на прага на навлизане в терапията на голям брой нови изключително модерни молекули. След революционното откритие на биологичните средства за лечение на псориазис, сега е ред на биологични препарати за лечение на атопичен дерматит, уртикария и онкологични заболявания. Живеем в изключително интересен период от развитието на дерматологичната наука.

app_cover_apr_2018