cover_apr2017

МАРИЯ ЯНЕВА

Искам бебе

Брой 35, април 2017

Когато гледате тази прекрасна бъдеща майка едва ли подозирате колко тежък е бил пътят  ѝ до заветната бременност. Защото Мария Янева е една от жените, които са се преборили с проблема на нашето време – безплодието. Тя е едно от момичетата на фондация „Искам бебе“, днес – неин управител. И това е нейна кауза.

Олга Георгиева
Снимки: корица – Калина Арсова

През 2007 г. Радина Велчева, също като своя кауза, основава Фондация „Искам бебе“. За изминалите 10 години заедно с екипа си успява да помогне на повече от 1000 семейства да имат свое дете. Привличат към благородната идея държавата, дарители, доброволци, съмишленици, цялата общественост. Сега Радина е в отпуск по майчинство с второто си дете.

Мария Янева е юрист, председател на независима правораздавателна институция и международна асоциация за правосъдие и арбитраж. С Радина се запознават на благотворителен бал на фондацията. Това е една от тези редки магически срещи, в които всеки „разпознава“ другия. И Мария става част от „Искам бебе“.

Специално за списание „Betty Моята Аптека“ Мария позира в последните седмици на бременността си пред камерата на фотографката Калина Арсова и споделя с нас своята история. Ето я.

Моята тежка присъда ми беше прочетена преди единадесет години след перитонит. Чувах думите на специалистите: „Горкото момиче, толкова млада, а няма да може да има деца!“. Работех много, за да преодолея психическата травма от диагнозата, която ми беше поставена. Отказвах да я приема, но циничната действителност ми напомняше за себе си. Един прекрасен ден, обаче, срещнах Радина и животът ми се преобърна, вече имах надежда!

С нея се запознахме на един благотворителен бал, на който отидохме със съпруга ми да  помогнем на хората с репродуктивни проблеми. Тогава Ради разказа пред всички своята история. Направи ми много силно впечатление нейната откровеност. На края на бала организаторката, която е и мой добър приятел, реши да ме запознае с Ради и двете установихме, че не се запознаваме тогава… Говорихме си, сякаш сме се познавали винаги, просто не сме се виждали отдавна. Аз ѝ споделих моите проблеми и тя ми подаде ръка. Безкрайно съм ѝ благодарна. И до ден-днешен тя е един от най-близките ми хора.

Решението дали да приема председателското място в „Искам бебе“ беше най-трудното и едновременно най-лесното решение, което съм взимала. Трудно, защото отговорността е голяма и лесно, защото няма нищо по-прекрасно от това да дадеш своя принос за осъществяването на мечтата на всеки човек да бъде родител. Съпругът ми подкрепи моето решение.

Винаги насърчаваме хората да се опитат да говорят открито за своите проблеми, да ги споделят. Това е може би 50% от успеха на един човек с репродуктивен проблем. Психолозите твърдят, че емоционалната болка, страданието, което изпитва такъв човек, се равнява на това, което изпитва един онкоболен. Тоест, в голяма степен човекът с репродуктивни проблеми смята себе си за неизлечимо болен. А всъщност това не е така!

Ние (казвам ние, защото аз също съм, вече бивш пациент) имаме проблем, който медицината в 21-ви век вече е решила. Не можеш да седиш и да повтаряш като мантра: „Защо на мен се случи? Защо съм по-различна от другите?“ Не, не си по-различна! Просто имаме проблем, с който трябва да се справим. Никой не е застрахован от това, може да се случи на всеки, независимо от социалния му статус.

Момичетата, създали „Искам бебе“, днес вече са щастливи майки на отраснали деца и са пример за всички нас – хората, които сега вървим по трудния път на борбата с този огромен проблем на нашето време – безплодието. Преди 2007 г. е било изключително трудно да застанеш пред едно стигматизирано общество и да говориш открито за това, че не можеш да имаш деца по естествен начин. Хората, които не са се сблъсквали с това, не знаят колко голямо е страданието и безкрайни молитвите, преди да чуеш заветните думички: „Честито, бременна си, ще си имате дете”.

Може би най-голямата победа е това, че по наша инициатива и с помощта на държавата се създаде т.нар. Център за асистирана репродукция, или Фонда, както всички го знаем. Благодарение на този фонд се финансират хора с репродуктивни проблеми, тъй като инвитрото е една много скъпа процедура. Бяха създадени и общински фондове. За последните десет години има много неща, които са направени за хората с тези проблеми. Ние сме на едно от първите места в Европа по отделени от държавата средства за хората с репродуктивни проблеми. Всяка година провеждаме определен брой инициативи, с които набираме средства. Все повече дарители се обръщат сами към нас.

Но все още хората с проблеми не могат да разберат едно просто нещо – ако желаната бременност не се получава след година опити за бебе, е необходимо да се потърси помощ при специалистите по репродуктивна медицина. Основната пречка е несподеляне на проблема, протакане, очакване „да се случи чудо”, срам да си признаеш, недоверие… Ако двойката, желаеща да има дете, подходи към проблема си ясно и упорито – то решение бързо се намира. В България вече има изключително добри специалисти и центрове по репродуктивна медицина, т.е. достъпът е възможен. Просто се изисква желание, организация и действие. А колкото по-млада е жената, толкова по-бързо ще се случи желаното бебе.

В сайта на „Искам бебе“ има информация за работещите общински Фондове за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Те са над 45, бюджетите са от 10 хиляди до 200 хиляди лева в Община (Центърът финансира до 5000 лева). Необходимо е желаещите да се запознаят с критериите за получаване на финансиране или да се свържат с координаторите ни по места. Добре е да се знае, че има ограничение във възрастта – до 43-годишна възраст.

В някои от кампаниите дарителят иска да има публичност, но тук говорим за тази публичност – двойката да бъде изтеглена публично, даряването няма как да не е прозрачно. След което, след инвитро процедурата да дадат информация как е преминало, има ли бременност. Повечето хора това ги притеснява. В Центъра за асистирана репродукция и общинските фондове няма такива изисквания. Аз не се притеснявам да го споделя, но за хората, които се притесняват – уважавам тяхното мнение, зачитам личното им пространство.

Като пациент и като човек, който ежедневно се среща с мъката на хората, желаещи дете, мога да кажа, че причините много често се крият в начина ни на живот – все по-забързани и стресирани сме, бързото хранене и откъсването ни от природата, депресивните състояния, с които се опитваме да се борим сами, търсенето на вината извън нас и не поемането на отговорност. Всичко това е комплекс от общата ни визия за живота и света. А ние, жените, сме свръх интуитивни същества и всеки дисбаланс около и в нас самите нас може да засегне най-дълбокото ни желание – да имаме дете.

Още през 2008 г. стартира Програмата за психологическа подкрепа на „Искам бебе“. Имаме работещи психолози в големите градове на страната. Груповата терапия е безплатна за жените. Всяка група се състои от 10-12 жени, срещите са общо 12, а продължителността е 3-4 месеца. Все повече жени, а вече и двойки, търсят при нас информация и за индивидуална и семейна терапия, а това е голяма крачка напред към решаване на емоционалните конфликти, често съпътстващи лечението на безплодието.

Аз лично съм се докосвала и до куклената емоция на Жени Костадинова (племенница на Ванга) от арт къща „Куклите“ и съм участвала в срещите, които тя организира благотворително за нас, момичетата от „Искам бебе“. Заедно с нея правим кукли от стъкло, прежда и дърво. Самата изработка на куклата със собствени ръце, навиването на преждата и ръчното рисуване на образа на куклата втъкава в душата ѝ твоята собствена емоция и вяра. Жени ни разказва как Ванга е карала бездетните жени да ѝ донесат кукла, а след това, отивайки си у дома – сякаш чрез материализиране на собствената си вяра – те са се сдобивали с рожба. Жени Костадинова и нейната Арт къща „Куклите” са ставали често наш дом – благотворителни базари, творчески ателиета, а и първото издание на детския конкурс „Виж моя Ангел” беше посветено на семействата, мечтаещи за дете. Хиляди деца от цялата страна изпращаха ръчно правени ангели, които Жени Костадинова ни дари и съм сигурна, че тези детски ръчички са сбъднали много майчини молитви.

2017-та е много специална за „Искам бебе“ – празнуваме 10 годишен юбилей. През цялата година, в различни градове на страната, ще направим срещи с малки и пораснали деца, ще организираме благотворителни базари и информационни беседи с хората, които тепърва тръгват по трънливия път на борбата с безплодието. Имаме много изненади и съм сигурна, че ще донесем отново радост и вяра на семействата!

app_cover_arp2017