Cover_apr2016

Радка Чернева

Не се страхувайте да пробвате нови неща

Брой 23, април 2016

Здрав дух в здраво тяло. Тази прекрасна жена-мениджър е добър пример за това. Изобщо не ѝ се налага да убеждава когото и да било в ползата от спорта. Достатъчно е да видиш енергичната ѝ походка и светещия ѝ поглед, докато прекосява широкото фоайе на Orange Fitness, за да те посрещне. Да, тя тренира. И се радва на спорта не по-малко от клиентите си.

Олга Георгиева
Снимки: Васил Къркеланов
Място: Orange Fitness, София

Радка Чернева завършва две на пръв поглед странни като комбинация специалности: предучилищна педагогика и икономика. Спортува активно от дете. Животът подрежда пъзела – с любимата ѝ работа за първия Orange Fitness във Варна още от създаването му през 2007 г. И сега като мениджър на клуба в София. Радка е омъжена, майка e на две дъщери, Мария и Калина. Като много модерни хора, живее „между“ два града: София и Варна. Работата ѝ е основно в столицата, във Варна я връща семейството и любовта ѝ към морето. Поканихме Радка за априлския брой на списание „Betty Моята аптека“, защото здравето зависи от движението и спорта. А тя има какво да ни разкаже.

На каква възраст започна да спортуваш?
На седем години баща ми ме записа на плуване (аз обожавам водата и плуването). За съжаление тренировките започваха в час, за който винаги закъснявах, защото трябваше за много кратко време да измина пеш голямото разстояние от училище до плувния басейн. По онова време – края на седемдесетте години, ние, децата, сами се водехме и на училище, и на кръжоци, и на спорт – родителите не ни придружаваха навсякъде, както сега. Така след известно време стана ясно, че плуването няма да го бъде, но пък се появи възможност да започна да се занимавам с български танци. Те не са спорт, но са прекрасна форма на двигателна активност, която тренира сърдечносъдовата система, подобрява издръжливостта, координацията, формира правилна стойка. Освен че ми дадоха огромна любов към българския фолклор и към танцовото изкуство въобще, танците ме научиха на дисциплина, трудолюбие, стремеж към съвършенство, твърдост, отговорност пред екипа и ръководителя – качества, които се формират и в спорта и които винаги много са ми помагали.

Какво ти даде предучилищната педагогика?
Предучилищната педагогика ми даде, на първо място, разбирането, че детето не е умален възрастен, а същество, което има своите особености на физиката и психиката, своите потребности. Научи ме на уважение към децата. Даде ми доста разнообразни познания (по педагогика, психология, анатомия и физиология…), които са ми много полезни в работата ми – не само с децата, но и с възрастните.

Orange Fitness е най-големият фитнес клуб у нас. По какво се различава от останалите?
Orange Fitness не е просто най-големият клуб. Той е уникално място, където още с влизането те обгръща атмосфера на комфорт, дружелюбие и добро настроение. Оборудван е с много вкус и с мисъл за посетителите. Уникален е и с това, че предоставя изключително голямо разнообразие от форми за фитнес: забележителна тренажорна зала, над 20 вида групови занимания, скуош, невероятен басейн със солена вода, сауни, парна баня… Трудно ми е дори да изредя всичко. Не на последно място като отличителна черта и преимущество бих посочила нивото на квалификация на треньорите. Политика на компанията е то задължително да отговаря на международните стандарти. Колегите често преминават различни обучения, за да са в крак с най-новите методики в областта на фитнеса.

Какво предлагате за най-малките си членове?
За децата от 3 до 13 години работи детски клуб „Оранжево детство“. Най-често родителите записват децата си при нас заради прекрасните ни треньори по плуване и безупречните условия в басейна и защото знаят, че плуването е чудесен спорт. Искам обаче да обърна внимание на специализираните детски тренировки в зала, които не са толкова познати, защото не могат да се срещнат на друго място. Те се провеждат в няколко възрастови групи и протичат в игрова форма, което е много важно, защото играта е основна дейност в детска възраст. Тези тренировки развиват всички двигателни качества, профилактират гръбначните изкривявания, борят се с наднорменото тегло – въобще, поставят основите на правилно физическо развитие и карат децата да обичат спорта.

Твоите дъщери спортуват ли?
Спортуват, но като че ли не достатъчно. Както се казва: „В къщата на обущаря боси ходят“. Ще ми се да отделят още повече време за спорт, но – пубертетът си казва думата.

А танците? Успя ли да „привлечеш“ и тях?
Голямата ми дъщеря – Мария, е по-лирична натура. Обича танците, преди години ходеше и на балет. Малката – Калина, според мен е по-добра в плуването.

Много хора не спортуват, просто защото не могат да открият „своя“ спорт. Какво би ги посъветвала?
Нека да не се страхуват да пробват нови неща. Няма как да открият своята тренировка, преди да опитат. Нека да се освободят от притеснението, че не са достатъчно подготвени, че няма да се справят. Ще се изненадат от себе си. А дори да се окаже, че им е трудно в началото, нека да бъдат сигурни, че никой в залата няма да ги оценява или критикува. Нека да преодолеят неувереността си и да се радват на новите знания и умения, които получават. Ако посещават тренировките редовно, скоро ще забележат колко много са напреднали във физическо (а и не само) отношение. Дано да имат до себе си някой, който да ги подкрепи, защото първата крачка е най-трудна.

За кого е подходящ и за кого не фитнесът?
Категорично – фитнесът е подходящ за всеки! Бързам да направя уточнението, че фитнесът – това не е непременно работата с уреди или тежести в тренажорна зала; той не е равносилен на бодибилдинга. Фитнес е всяка онази двигателна активност, която ни дава възможност да бъдем във форма – енергични, тонизирани, добре изглеждащи. Плуването е фитнес, аеробиката, танците, бягането в парка – също. Дори когато имаме травма или здравословен проблем (високо кръвно, болки в гърба, херния и др.), това не е причина да се откажем от фитнеса. Просто трябва заедно с компетентен треньор да подберем тази форма на физическа активност, която не само няма да ни навреди, но, обратно, ще ни позволи да подобрим здравословното си състояние.

Какво е твоето мнение за т.нар. „спортни“ хранителни добавки?
Боя се, че не съм много компетентна в тази област. Нашите треньори постигат с клиентите си резултати благодарение на методиките, които прилагат, а не на хранителни добавки.

Как се разви през последните десет години фитнес „индустрията“ в България и по света?
В световен мащаб това е много динамично развиваща се индустрия и се радвам, че като част от международна верига българските клубове Orange Fitness могат лесно да черпят международен опит. Опитваме се да бъдем проводник на този опит и за останалите колеги в България –  всеки път каним най-добрите международни презентьори на Международния фитнес фестивал, който, колкото и да ни е трудно, продължаваме да организираме всяка година. За съжаление България изостава много и то най-вече по броя на хората, които се занимават с фитнес. Но тенденцията е ясна – животът става все по-забързан и напрегнат от една страна и все по-заседнал и електронизиран – от друга. Така неизбежно все повече хора разбират ползата от фитнеса и намират в него спасение от стреса, добро настроение и задължителната за здравето доза движение.

Има ли някаква статистика, повече мъже или повече жени ходят на фитнес?
Аз не разполагам с представително проучване. Не мисля, че има общовалидни цифри. Според мен процентът е приблизително равен.

Orange Fitness се намира в един от най-популярните молове в София. Плюс ли е това за членовете на клуба?
Това че клубът е разположен в търговски център, в повечето случаи е доста удобно. Предимство е, че разполагаме със закрит паркинг, че преди или след тренировка човек може да хапне, да отиде на кино, да напазарува. Но също така може да бъде много оживено, а това не винаги е докрай приятно.

Какъв е твоят хранителен режим и как се поддържаш във форма?
Залагам на правилното съотношение между трите вида хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати и мазнини. Опитвам се да не прекалявам с количеството храна, като се храня сравнително често, но в малки количества. Вслушвам се в това, което иска организмът (с изключение на случаите, когато прекалява с желанието за тесто и сладко). Това по отношение на храненето. Иначе – не се залъгвам, че добра форма може да се постигне и поддържа само чрез храненето, колкото и правилно и балансирано да е то. Освен тренировките по български танци, които водя, редовно посещавам и тренажорна зала.

Какво би посъветвала читателите на сп. „Betty Моята аптека“, за да бъдат здрави?
Спортувайте и се радвайте на усещанията, които ви носи спортът, а и животът въобще!

App_cover_apr_2016