Неотложна помощ в домашни условия

д-р Радмила Косич, педиатър

Колкото по-сериозно е състоянието на детето, толкова по-важна е първата помощ в домашни условия, особено при обстоятелствата, когато бързата реакция е жизненоважна за малчугана. Родителите трябва да овладеят техниките за оказване на първа помощ превантивно, но и да организират пространството, в което детето стои така, че да бъде максимално безопасно.

Развитието на съвременната медицина, технология и транспорт създават много по-добри условия за лечение на тежко болните или пострадалите деца. За съжаление са чести случаите, когато здравословното състояние на детето изисква неотложна помощ, а сте далеч от центровете за Спешна помощ и дори от общопрактикуващите лекари. Разбираемо е, че сложната диагностика и лечение трябва да бъдат оставени на специалистите, но има случаи, в които бързите действия ще спасят живота на вашето или друго дете. Имайте предвид, че ако някога попаднете в такава ситуация, тогава няма да имате време да четете ръководства за оказване на първа помощ, затова се постарайте да научите колкото се може повече навреме, за да бъдете подготвени, а ние ви пожелаваме, това знание никога да не ви потрябва.

Причините, които могат да доведат до сериозна заплаха за здравето и живота на детето, могат да бъдат последица от заболяване или нараняване. За щастие болестите са много по-рядка причина, а родителите могат да разпознаят влошаването на хроничните заболявания или болестни състояния (астма, алергия при ухапване от насекомо, ларингит и др.). За съжаление нараняванията с тежки последствия са по-чести при децата, отколкото при възрастните. . Нараняванията са в директна връзка със степента на психомоторното развитие на детето и затова предпазните мерки срещу вероятни инциденти трябва винаги да бъдат на първо място при организацията на пространството, в което детето стои и в начина, по който се държите с него.

ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА винаги предизвиква безпокойство и паника сред родителите. Някои деца изведнъж могат да получат гърч и треперене на крайниците, да имат втренчен поглед и да не реагират на стимулите от околната среда. Тези краткотрайни пристъпи се наричат фебрилен гърч или фебрилен припадък. Склонността към тях е наследствена и се срещат най-често до петата година. Въпреки че състоянието изглежда драматично, пристъпът отзвучава спонтанно и не оставя никакви последици за здравето. Преместете детето на една страна, не пробвайте да отваряте устата му насила, осигурете му достатъчно пространство, за да не си удари главата и да не се нарани от съседен предмет. Запазете спокойствие – пристъпът трае от няколко секунди до няколко минути, така че няма да стигнете до лекаря. Когато отшуми, измерете температурата, дайте подходяща доза парацетамол или ибупрофен сироп и потърсете лекарска помощ.

ИЗГАРЯНИЯТА при децата са чести, но е важно да имате предвид, че реакцията при изгаряне зависи изключително много от степента му. Ето защо най-доброто, което можете да направите на първо време е да дадете на детето една доза болкоуспокояващ и температуропонижаващ сироп и веднага да потърсите лекарска помощ. Не мажете засегнатото място с нищо, не пипайте мехурите и не налагайте с компреси, защото може да навредите. Слагането под течаща вода също може да навреди, ако изгарянето е в по-тежка степен, за това също не е препоръчително.

ТОКОВИЯТ УДАР може да предизвика изгаряния, но и спиране на сърцето. Имайте предвид, че детето се намира в електрическа верига и не може да му помогнете, докато не изключите захранването или не го отделите от нея с някакъв сух непроводник (дървена дръжка от метла, крак на стол или подобно). Задължително проверете дали е в съзнание, какви са пулсът и ритъмът на дишане, състоянието на изгарянията по кожата и повикайте специализирана помощ. Важно е да знаете, че дори краткотрайният контакт с електричество може да предизвика сериозни последици. Понякога мястото, на което е бил контактът, изглежда незначително, но през следващите няколко часа изгарянето може да придобие застрашителни размери.

КЪРВЕНЕТО може да бъде артериално или венозно. Артериалното кървене е в резултат на дълбоко нараняване, кръвта изтича бързо на струя и в ритъма на сърцето, докато венозното кървене е повърхностно със слаба загуба на кръв. Не вадете предметите от раната, не мийте и не слагайте нищо на засегнатото място. Притиснете директно раната с чиста кърпа или с пръстите си, докато не намерите компресирана или обикновена превръзка и потърсете помощ. При дълбоки рани се налага хирургичен преглед.

ОТРАВЯНИЯТА могат да настъпят при вдишване или поглъщане на отровни вещества. Предизвикването на повръщане не се препоръчва, много по-важно е да знаете какъв е причинителят на отравянето, за да могат в здравната институция да предоставят адекватна помощ. Проучете какъв е номерът на Националния токсикологичен информационен център, за да можете, в случай на нужда,  да питате дежурния лекар какво трябва да включва долекарската помощ, в случай че детето е погълнало някакво вещество.

ЧУЖДОТО ТЯЛО В ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА води до задушаване. Трябва да поставите по-малкото дете по корем с главата надолу на коленете си и да направете пет премерено силни удара с длан върху гърба между лопатките на детето. По-голямото дете може да стои наведено напред, като трябва да го насърчавате да кашля силно и да употребите същите премерено силни удари между лопатките. Съществуват най-различни тактики, които са описани в ръководствата за оказване на първа помощ. Трябва да усвоите една от тях, която да можете уверено да прилагате в тези относително чести спешни случаи в детска възраст.

АЛЕРГИЧНИТЕ РЕАКЦИИ към лекарства или ухапване от насекомо рядко са смъртоносни. Ако след консумация на някакви храни или прием на лекарство, лицето започне да се подува или се появи обрив от типа на копривната треска, съществува възможност да е алергична реакция. Дайте обичайната доза антихистамини, извадете жилото от кожата, сложете хладен компрес на мястото на ухапването. Не спирайте повръщането, ако има такова. То е начин, причинителят на алергията да бъде изхвърлен от тялото. Организирайте транспорт до лекаря или повикайте бърза помощ.

Невъзможно е да се опишат всички спешни случаи, с които може да се сблъскате в най-близкото си обкръжение. Хубаво е всички ние да научим основните техники за реанимиране в извънболнични условия, само така ще победим паниката, която ни обхваща, когато видим тежко болно или наранено дете. Преди да хукнете уплашено към лекаря, помислете дали в тези първи минути може да помогнете някак – колкото по-сериозно е състоянието на детето, толкова по-голямо значение е да се окаже първата помощ още в домашни условия.