Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

СПА „за напреднали“ в Розовата долина

Текст: Лора Симеонова
10.05.23
BETTY брой 108

Кътче, откъснато от Рая. Така в Павел баня наричат родния си край – и май не преувеличават. Курортното градче насред Розовата долина наистина си има всичко. От север му пази сянка Балканът с най-високия си връх Ботев. От юг се носи прохладата на зелената Средна гора.

Кътче, откъснато от Рая. Така в Павел баня наричат родния си край – и май не преувеличават. Курортното градче насред Розовата долина наистина си има всичко. От север му пази сянка Балканът с най-високия си връх Ботев. От юг се носи прохладата на зелената Средна гора.

„На стража“ край Павел баня са гробниците на тракийските царе. А безкрайната шир на яз. „Копринка“ е само на 2 км И за да е блаженството пълно, 9 лековити извора бликат от недрата на тази благословена земя.

Ако си мечтаете за СПА ваканция в Павел баня, не отлагайте – стегнете куфарите сега! През май и юни там наистина е като в Рая – сред омаята на 5000 дка разцъфнали рози. Вълшебното ухание във въздуха ще прогони дори болката и напрежението, което изключителната вода на Павел баня може да изцери. А изворите наистина са без аналог – заради рекордното си съдържание на флуор (само в Овощник концентрацията му е по-голяма) и заради радиоактивния радон в 7 от тях.

Ето защо с водата в курорта „шега не бива“ – балнео и уелнес процедурите е добре да се правят под опеката на специалистите. Препоръчителният престой за най-малките до 7 години в минералните басейни е около 15 минути – с малки прекъсвания, а за по-големите – до 30 минути, отново с паузи между къпанията.

Лековита е след травми и ендопротезиране

За кои диагнози се препоръчва балнеолечението в Павел баня?

  • Заболявания на опорно-двигателния апарат: вертеброгенни заболявания; дегенеративни, ставни и периставни възпалителни заболявания; състояния след травматични и ортопедични заболявания; състояния след ендопротезиране.
  • Заболявания на периферната нервна система: дискова болест, моно- и полиневрити, радикулити, състояния след периферно нервни и гръбначномозъчни травми, функционални нервни заболявания.
  • Заболявания на централна нервна система: контузии или прекъсване на гръбначния мозък, съдови миелопатии.

 

Между лукса и традициите

За разлика от големите курорти като Велинград, Хисаря или Сандански, Павел баня все още не е превзет от хотели мастодонти. Двата санаториума – макар да не предлагат лукс, се ползват с доверието на пациентите заради традициите си в балнеолечението и са достъпни по програмите на НЗОК и НОИ. Няколкото модерни СПА хотела в градчето пък предлагат рехабилитация, релакс и забавления на достъпни цени. Още по-бюджетни са къщите за гости – предпочитани от туристите, които залагат на комбинацията от СПА, културен и алтернативен туризъм, но не са готови да похарчат твърде много.

За риба на „Копринка“, на гюлова ракия в Скобелево

Едно е сигурно за Павел баня – отидете ли на почивка там, няма начин да скучаете! На не повече от половин час път ви очакват куп приключения. Езда, лов, риболов, даже полети с парапланер и тур из ферма за щрауси, които са „на една ръка разстояние“ в околностите на курорта. Комплексът „Дамасцена“ в близкото Скобелево също е повече от впечатляващ. А ако приказно красивият комплекс, приютил първата частна розоварна, ви се струва твърде комерсиален – в тайните на извличането на розовото масло могат да ви посветят в Търничене (розоварна „Еньо Бончев“), където дестилерията работи от далечната 1909 г.

Пътешествие из Долината на царете

Долината на розите е и Долина на тракийските царе, затова посещението на Казанлъшката гробница, „Голямата косматка“ и „Светицата“ са просто задължителни. Регионът обаче предлага и бърз скок във времето – от Одриското царство до Възраждането. Светотатство е да не запалите свещ в златния храм на село Шипка „Рождество Христово“. Винаги можете да се разходите и до родните къщи на Христо Ботев, Иван Вазов и Васил Левски, защото Калофер, Сопот и Карлово са наблизо. А  при късмет СПА ваканцията ви като нищо ще съвпадне с ежегодния Празник на розата и минералната вода в Павел баня през юни и ще присъствате на коронацията на Царя и Царицата на долината. Аве!

cross