Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

СПА за душата в Нареченските бани

СПА за душата в Нареченските бани
Текст: Лора Симеонова
02.11.23
BETTY брой 114

Тялото е храм. И ако искате да запалите свещица пред неговия олтар, Нареченските бани са вашето място. Не само защото са се сгушили на двайсетина километра от Българския Йерусалим – Асеновград и Бачковския манастир, а сянка им „хвърля“ Кръстова гора. А тъй като водите в този родопски курорт имат незаменима сила, те лекуват и тялото, и душата

Радонът. Този радиоактивен елемент е една от тайните на живата вода, която блика от минералните извори. Бистра и сладка, тя е хипотермална и хидрокарбонатна. И климатът е вълшебен – мека зима, прохладно лято, дълга пролет и гостоприемна есен, която се точи чак до средата на ноември. Курортът се вие по поречието на р. Чая, сгушен между два зелени хълма на средния дял на Родопите, точно по средата между Пловдив и Пампорово.

„МЕХЛЕМ“ ЗА НЕРВИТЕ И МЕТАБОЛИЗМА
Най-голямата си слава Нареченските бани не дължат само на благотворния ефект, който имат върху „уморените“ сърца, износените стави и „разбъркания“ метаболизъм. А на факта, че лекуват най-крехкото в човека – ранената душа. От неврози и неврастении, та чак до стерилитет „на нервна почва“, както казват бабите ни. Кои диагнози се повлияват от балнеотерапията в Нареченските бани:
- Функционални разстройства на нервната система: неврози и неврастения; леки форми на психостения и хистерични разстройства; функционални нарушения в половата система от психо-невротично естество.
- Сърдечносъдови заболявания: хипертонична болест I и II стадий, хипотонична болест, ангионевротични състояния; леки форми на атеросклероза, миокардиодистрофии, кардиосклероза, атеросклероза на периферните артерии на крайниците, следтромбофлебитни състояния и др.
- Ендокринно-обменни заболявания: диабет; тиреотоксикоза, метаболитен синдром; подагра.
- Хронични невралгии и неврити, посттравматични увреждания на периферната нервна система.
- Функционални нарушения на стомаха и дебелото черво, дискинезии на жлъчните пътища и на жлъчния мехур.
- Рехабилитация на слединсултни състояния.
- Рехабилитация на заболявания на опорно-двигателен апарат.
- Рехабилитация на следфрактурни състояния, остеопороза.

АХ, ТОЗИ РАДОН!
Водата край Наречен е свята – вярвали местните от древни времена и дори не смеели да я пият или докоснат. Не са били далеч от истината. Радонът действа обезболяващо и успокояващо и влияе на електрическата активност на мозъка. Ваните с лековита вода засилват оздравителния процес на нервната тъкан – най-добре се поема през кожата във вода с температура до 37 °С. А една баня е равносилна на 40-минутна инхалация, обясняват специалистите. Ваните помагат и при ритъмни нарушения и доказано свалят високото кръвно налягане. Наред с това нормализират въглехидратната обмяна, затова и балнеолечението в Нареченските бани се препоръчва на всички диабетици. Минералната вода понижава и функциите на щитовидната жлеза и регулира тази на яйчниците. Не е за подценяване и ефектът върху кожата, както и върху кръвообращението.

СПА ДАЛЕЧ ОТ СУЕТАТА
Две са специализираните болници в курорта, където пациентите могат да се възползват от програмите на НОИ и НЗОК. Най-големият хотел в Нареченските бани също предлага подобни пакети, както и калолечение, хидро-, кинези- и физиотерапия. Наред със задължителните СПА глезотии, разбира се. Цените са повече от приемливи – на фона на по-прехвалените и лъскави балнеокурорти. Естествено има и изобилие от семейни хотелчета и къщи за гости, които остават бюджетна алтернатива. И спестеното от нощувка може да се инвестира в оздравителни процедури. Както и в задължителните удоволствия – угощения с родопски гозби и екскурзии до близките църкви, манастири и природни феномени, които буквално са безчет. Така че – не подценявайте Наречен! Подарете си бягство от шума и суетата – миговете на притихване и съзерцание винаги се отплащат.

cross