Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

СПА в прегръдката на три планини – Баня

Текст: Лора Симеонова
04.04.23
BETTY брой 107

Благата вода. Така местните наричат най-лековития извор в Баня. А той е само едно от 75-те „съкровища“, скрити в недрата на разложкото селце, полегнало в сянката на три планини – Рила, Пирин и Родопите.

Благата вода. Така местните наричат най-лековития извор в Баня. А той е само едно от 75-те „съкровища“, скрити в недрата на разложкото селце, полегнало в сянката на три планини – Рила, Пирин и Родопите.

И ако преди две хилядолетия привилегията да се радват на целебните му води са имали само Александър Македонски и изнурените от битки римски легионери, то днес в курорта са добре дошли безброй туристи – от близо и далеч. Хотели, къщи за гости и СПА комплекси „никнат като гъби“. Вода, слънце и радост има за всички.

Вечен огън гори под нозете на хората в Баня и подгрява живата вода, която блика с близо 58 градуса температура. Това поетично обяснение за термалните извори в селото дава Антон Страшимиров, чийто джинс тръгва от селцето, застанало на 5 км от Банско и Разлог. Химиците са далеч по-прозаични – магия няма, само изобилие от извори (1/3 от всички в Югозападна България). При това – богати на аниони (флуор, сулфат, хлор, хидрофосфат, карбонат и хидрокарбонат), катиони (магнезий, калий, желязо, калций, натрий и метасилициева киселина) и безчет полезни микроелементи.

Лекува от ишиас до акне

Не е чудно тогава, че минералната вода в Баня буквално лекува „от глава до пети“. Ако трябва да сме по-конкретни, балнеотерапията е ефективна при:

  • Заболявания на опорно-двигателния апарат: гръбначни изкривявания, лумбаго, ишиас, дископатия, вродени луксации на тазобедрената става, рехабилитация след травми и ортопедични операции и др.
  • Заболявания на периферната нервна система: неврити, радикулити, парези и парализи, увреждания на периферните нерви и др.
  • Заболявания на дихателната система: бронхити и бронхиална астма, фарингити, ринити, синузити, пневмонии, ХОББ и др.
  • Заболявания на кожата – акне, псориазис и др.

Благата вода сбъдва мечтата за бебе

Местните се кълнат, че най-известният извор – „Благата вода“, в края на селото, край Турската баня, помага и при стерилитет. Водата не само изцерява – а и подмладява. Така че – няма нужда да имате неприятна диагноза, за да се отдадете на почивка в „прегръдката“ на трите планини.

Освен за бани и процедури водата е чудесна и за пиене – още повече че няма мирис и е приятна на вкус. Питейното лечение дава ефект при стомашно-чревни, бъбречно-урологични, метаболитни и ендокринни заболявания. Предпазва дори от остеопороза и пародонтит, обясняват специалистите по рехабилитационна медицина.

Релакс за бедни и богати

Баня се нарежда в Топ 3 на СПА курортите в последните години – като отстъпва единствено на класическите дестинации Велинград и Хисаря по брой туристи. Басейните в селцето са над 20 – от градския минерален плаж през модерните аквакомплекси до базите на луксозните 5-звездни хотели и на по-скромните къщи за гости. Не е пресилено да се каже – курортът е „по мярка“ за всеки – оферти има както за най-богатите, така и за пенсионерите. На СПА глезотии пък се отдават не само гостите на Баня, а и туристите от Банско, Добринище и Разлог, които отскачат до селото за „доза релакс“.

Между безкрая на Пирин и „Исус в ракета“

Незаменимо предимство на СПА курорта е, че ако в басейна или сауната ви доскучае, развлеченията са буквално „на една ръка разстояние“. Селцето се гордее с трите си храма – „Свети Георги“, „Успение Богородично“ и евангелската църква. Задължителна спирка е и Турската баня, построена до митичната „Блага вода“. Банско е на 5 минути – с калдъръмените си улички, кръчмите, музея на Никола Вапцаров, пистите, Бъндеришка поляна и безкрая на Пирин.

На същото разстояние е и китният Разлог. На няколко минутки повече е Добринище с живописния лифт до хижа „Безбог“. Както и вълшебното Добърско, отново сгушено в „пазвата“ на трите планини. Само там, в малкия храм „Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат“, можете да видите уникалния стенопис на „Преображение Господне“, известен като „Исус в ракета“. И пак само там – да се дивите пред ореолите на рекордния брой изографисани в българска църква светици – цели 30. Магичен край е това… И ви очаква.

cross