Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

SOS в сезона на „женските инфекции“

Текст: Д-р Йорданка Кирова-Карева, акушер-гинеколог в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ и УМБАЛ Бургас
01.08.22
BETTY брой 99

Нека си признаем… Немалко от дамите отнасят у дома „скъп спомен“ от ваканцията под формата на неприятна „женска инфекция“. Къде се крият рисковете през отпуската? Как да се грижим за интимното си здраве, когато редуваме морето с басейна и хотелската вана? И защо е добре след ваканцията да се изследваме? Обяснява Д-р Йорданка Кирова-Карева, специалист акушер-гинеколог в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ и УМБАЛ-Бургас.

Нека си признаем… Немалко от дамите отнасят у дома „скъп спомен“ от ваканцията под формата на неприятна „женска инфекция“. Къде се крият рисковете през отпуската? Как да се грижим за интимното си здраве, когато редуваме морето с басейна и хотелската вана? И защо е добре след ваканцията да се изследваме? Обяснява Д-р Йорданка Кирова-Карева, специалист акушер-гинеколог в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ и УМБАЛ-Бургас.

Лятото категорично е критичен сезон по отношение на вагиналните инфекции, признава д-р Йорданка Кирова. „Броят на жените с оплаквания след почивка се увеличава, като няма значение дали са били на море или планина. Дори рисковете при ходене на басейни или в хотелски вани са по-големи, отколкото на плажа. Причината е, че колкото и добре да е почистена една баня, може да не е достатъчно – или да не се ползват правилните дезинфектанти.

Затова съветвам жените да не ползват ваните в хотелите, нито хигиенните материали там. Нека си вземат душ и да разчитат на личните си средства – сапуни, шампоани, гъби“, съветва гинеколожката от УМБАЛ-Бургас. Защото опитът ù сочи, че извор на гъбични и бактериални инфекции много често са именно ваните в хотелите, които се ползват от буквално хиляди хора.

При сърбеж и болка – на гинеколог

Най-разпространената инфекция през лятото е гъбичната – кандида, както и трихомони, обяснява д-р Кирова. Белег за такава са сърбежът и дискомфортът, които най-често се появяват в рамките на 7-10 дни след заразяването. Дори и да няма оплаквания обаче, АГ специалистката препоръчва на дамите да си направят микробиологично изследване след ваканцията – независимо дали са почивали на море или планина.

„То се поема от здравната каса с направление от личен лекар“, уточнява д-р Кирова. И напомня, че при изявени симптоми –  сърбеж, неприятни усещания в областта на влагалището, болезнен полов контакт, е задължително да посетят гинеколог.

Промивките помагат

Не е тайна, че гъбичните инфекции „предпочитат“ топлото време. „През зимния период кандида е по-рядко срещана – освен в семейства, в които не се поддържа добра интимна хигиена. През лятото става запарване. Особено след менструация се наблюдава едно кафеникаво цапане, което предразполага към бактериална инфекция. И е хубаво, когато започне, да се правят влагалищни промивки със смрадлика (тетра) или готови форми, които се продават в аптеката“, съветва д-р Кирова.

„Противно на онези, които отричат използването на дамските душове, аз препоръчвам такива при установена кандида, при ешерихия коли – промивка и след това намазване с лекарството, препоръчано от лекаря. Дори профилактично ги препоръчвам –  след менструация, след полов контакт, ако във влагалището е останала сперма, защото остатъците от нея също причиняват щипане, дискомфорт“, отбелязва гинеколожката от УМБАЛ-Бургас.

Басейнът е по-коварен от морето

Оправдан ли е страхът от мокрите бански, когато говорим за вагинални инфекции? „На плажа те не са рискови, защото е горещо и изсъхват бързо. Освен това водата в морето е по-солена и не позволява развитието на инфекции. Много по-рисков е басейнът – независимо дали е минерален, защото се ползва от много хора, а всеки от тях носи в себе си нещо и ние не знаем какво е то. Затова след къпане е добре бързо да си вземем душ“, подчертава АГ специалистката.

Бялото течение не е безобидно

Не всеки дискомфорт в интимната зона обаче е белег на гъбична инфекция. „Кандидата се доказва само микробиологично. Лекува се с различни медикаменти – кремчета, хапчета през устата. Много важно обаче е да се лекуват и двамата партньори – и жената, и мъжът“, категорична е д-р Кирова. Невинаги е достатъчно партньорът да „глътне“ антимикотичния препарат.

„Нужно е мъжът добре да измие пениса си, като обели главичката и подсуши със специална за целта кърпа, като след това се намаже с изписания крем“, обяснява д-р Кирова. И отбелязва, че поддържането на добра интимна хигиена и от двамата партньори е задача не само през отпуската. „Нужно е да сме отговорни към себе си. Много често в практиката си срещам хора, които с години влачат едно бяло течение и считат, че е нормално. Не, не е нормално!

Минават 2-3 лечения, докато премахнем това, което е открито, независимо дали е гъбично или бактериално“, споделя горчивия си опит гинеколожката.

Сапунът не е „враг“

На финала д-р Кирова дава и ценни препоръки за превенция на вагиналните инфекции – не само през отпуската. „Трябва да се избягва запарването, да се носи бельо от естествени материи, дамите да са с повишено внимание към басейни и вани, а епилация да се прави само при специалисти в проверени салони, които спазват високо ниво на хигиена, почистват си апаратурата, дезинфекцират след всеки клиент“, изрежда „златните правила“ гинеколожката.

„Важно е да се поддържа добра хигиена вкъщи – ежедневно измиване на влагалището с топла вода и щадящо миещо средство. Мит е, че не е нужно да се използва сапун. Това са стари разбирания от едно време. Има прекрасни „меки“ сапуни, интимни гелове – с ниска киселинност, без много химикали. Не може без сапун!“, категорична е д-р Йорданка Кирова.

cross