Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Софийското балнео бижу – Банкя

Текст: Лора Симеонова
02.03.23

Б като „благослов“, Б като „благодат“, Б като „благоденствие“, Б – като „Банкя“. Но най-вече – Б като „балнео бижу“, само на няколко спирки с автобуса от суетата на двумилионната, забързана столица. Градчето, сгушено в сянката на Люлин планина, всъщност е един от 24-те района на София. Но се отличава с неповторим микроклимат, лековита минерална вода и е рай за сърцето – и буквално, и преносно.

Б като „благослов“, Б като „благодат“, Б като „благоденствие“, Б – като „Банкя“. Но най-вече – Б като „балнео бижу“, само на няколко спирки с автобуса от суетата на двумилионната, забързана столица. Градчето, сгушено в сянката на Люлин планина, всъщност е един от 24-те района на София. Но се отличава с неповторим микроклимат, лековита минерална вода и е рай за сърцето – и буквално, и преносно.

В Банкя се диша другояче. Нищо че е само на 17 км от заклещената под похлупака на смога София. „Магията“, реално, е във въздуха, щедро зареден с озон и фитонциди. И във водата, разбира се, която блика от над 700 м дълбочина. Хипотермална – с телесна температура, с ниска минерализация и твърдост, както и с чудесен вкус, тя е се отличава с тонизиращо, болкоуспокояващо, противовъзпалително и трофично действие. Или – казано просто – идеална е както за питейно, така и за балнео лечение. А местните се хвалят, че освен да цери, може и да подмладява.

Водата помага при хипертония и Паркинсон

Банкя спечелва славата си на първо място като център за кардиологична рехабилитация. В санаториумите и балнео центровете в курорта обаче успешно се повлияват и редица други заболявания:

  • Сърдечносъдови заболявания: артериална хипертония; исхемична болест на сърцето; неусложнени форми след сърдечни операции; периферни съдови заболявания – атеросклероза, болест на Бюргер, болест на Рейно и др.
  • Заболявания на опорно-двигателния апарат: коксартроза, гонартроза, спондилоартроза, генерализирана деформираща артроза и др.; моно- и полиартрити, периартрити, бурсити, инсерционити и др.; състояния след травми, фрактури и операции; вродени костно-мускулни деформации; луксация на тазобедрената става, сколиоза и др., дископатии, дискови хернии; ставни синдроми при системни заболявания на съединителната тъкан и др.
  • Заболявания на централната нервна система: парези и парализи; детска церебрална парализа; Паркинсонов синдром; неврози, неврастении, мигрена и др.
  • Заболявания на периферната нервна система: неврити, радикулити, плексити, полиневропатии и др.

Царската баня „възкръсва от пепелта“

Наред с филиалите на Националната кардиологична болница, Военномедицинска академия, Специализираните болници за рехабилитация (СБР-НК) и други санаториуми с десетилетни традиции, възстановителни терапии предлагат и част от СПА хотелите в Банкя. След години на забвение и разруха към нов живот се завърна и Голямата балнеолечебница, известна като Царската баня. Построена по Фердинандово време и открита през 1911 г., тя е символ на курорта. А днес, повече от 20 г. след затварянето си, отново краси парка в сърцето на града и посреща гости след 5-годишна реновация.

Идеална за плаж и разходка с деца

Магнит през лятото – както за столичани, така и за туристите от цяла България, е и градският минерален плаж. С олимпийския си басейн, детския басейн и външното джакузи, комплексът предлага пълен релакс на разумни цени в сенчестия градски парк. Чарът на Банкя обаче не се изчерпва само с лековитата вода. Обновеният зелен център е идеален за разходка – особено с деца, благодарение на реновираната пешеходна зона, модерните площадки за игра, романтичните ресторанти и кафенета и чудесните местенца за вкусна бързо приготвена храна.

По „Пътеката на здравето“

От Банкя тръгва и любимата на столичани „Пътека на здравето“, която без проблем може да бъде „покорена“ и с малчугани. Сенчестият лек маршрут разкрива красотата на кв. „Градоман“ и може да ви отведе до рибарниците на яз. „Михайлово“, където да хапнете прясна риба. Задължителна спирка за туристите са още Клисурският манастир „Света Петка“, както и дивотинският „Св. Троица“. Курортът предлага забавления и за спортните натури – например любителите на ездата и на тениса. Ето защо напълно оправдава мотото си: „Банкя – благослов, благодат, благоденствие!“.

cross