Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Снежна ваканция под Рилските езера – Паничище

BETTY - Паничище
Текст: Лора Симеонова
09.02.24
BETTY брой 117

Махарзи. Елбур. Балдер Дару. Ио Колнар. Махабур. Нел Онтри. Шемхаа. Какво ви говорят тези имена? Така Учителя Петър Дънов кръщава Седемте рилски езера. За Беинса Дуно и последователите му от „Бялото братство“ те са свещени. Рила и езерата ú са „строителна площадка на ангелите“, планинските върхове – божествени портали. Днес, буквално „налазени“ от хилядите туристи в топлото време, склоновете от Бъбрека до Сълзата по-често са сравнявани с „Витошка“, отколкото с „Вратата на живота“.  Когато живакът обаче падне под нулата, а снегът е до колене, магичните езера сякаш се доближават до времената на Сътворението.

По средата между Земята (врящите извори на Сапарева баня) и Небето (космическата красота на Рилските езера) лежи Паничище. Хубостта му е семпла – ако трябва да го сравняваме с изкушенията на СПА курорта или с величествената хубост на планинските склонове. Но точно в това е и чарът му, тъй като мнозина са готови да го подминат на път за Долната или за Горната земя. В топлото време сякаш е по-популярно – като „базов лагер“ или отправна точка към Рилските езера, двете хижи край тях (х. „Рилски езера“ и х. „Седемте езера“), водопада Скакавица и едноименната хижа, връх Кабул и куп други „спирки“ на планинарите из северозападния дял на Рила. Но и през зимата Паничище има какво да предложи - уединение, романтика, преспи и дори адреналин за почитателите на ските, сноуборда и шейните.

По пътя към Горната земя

10 км се вие стръмният път от Сапарева баня до Паничище, което за по-опитните и плахи шофьори си е изпитание. Иначе се поддържа и е проходим при зимни условия, но с повишено внимание. В центъра на курорта посреща и Посетителският информационен център, изграден по световен образец с европари, където освен макет и карта на високата планина има информация както за интересните маршрути, така и за уникалните флора, фауна и скали в Рила. Ако сте решили обаче да „гласувате доверие“ на Паничище за нещо повече от „междинна спирка“, няма да останете разочаровани.

СПА, но не в Сапарева баня

С лековитите си води, извиращи с рекордните 103 градуса, Сапарева баня наистина няма аналог. И в Паничище обаче могат да ви изкушат със СПА глезотии, съчетани с алпийска романтика. И то на цени, каквито няма да ви предложат други по-популярни зимни дестинации. По-луксозните хотели в Паничище са реше в стил „шалет“ – сякаш сте се скрили „вдън горите тилилейски“ на Алпите. Камини, ухание на дъб, билкови сауни, горещи джакузита, тежки мезета и люти питиета – такова е сезонното меню в курорта. Разбира се, има и по-бюджетни варианти, ако жертвате една-две „звезди“ в категорията на хотела и изберете някоя от ведомствените станции, които са отворени за всички туристи и предлагат добри условия и „първо, второ и трето“ на буквално народни цени.

Ските не са мираж

Паничище е алтернатива и за почитателите на ските, уморени от опашките на Банско или Боровец. „Аджера“ и „Бекяра“ са подходящи както за спускане на деца и начинаещи, така и за по-опитните в зимните спортове. Пистите край Езерата, които гарантират спираща дъха гледка по време на спускането, пък са достъпни тази година срещу 45 лв. (30 лв. за деца) еднодневна карта за лифта и 30 лв. (25 лв. за деца) за влека.

Първата БГ хижа и най-високият водопад

Зимата със сигурност не е идеалното време да покориш най-високия водопад в Рила – Скакавица, чиито води се „хвърлят в бездната“ от 70 м, както и едноименната хижа – първата построена у нас (през 1922 г., след едногодишна доброволна работа на дупнишките планинари). Подобно предизвикателство не е подходящо за неопитните планинари, които биха могли да го направят през пролетта или лятото, когато отнема около 2-3 часа, със спирка за вкусен обяд в хижата. Но пътеката е утъпкана дори през този сезон, а обагрената в бяло борова гора е незабравима.

Помислете, преди да се откажете – бихте могли да стигнете за около 1.5-2 часа (дори с деца) поне до хижата дори в преспите. Ако се престрашите и след това извървите няколко метра по пътеката към водопада, ще имате шанса да видите величествения му, вероятно леден в този сезон, профил. А в топлото време, живот и здраве, ще се върнете в Рила за още. Заслужава си!

cross