Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Слънцето - болест и лекарство

BETTY - Слънцето - болест и лекарство
Текст: д-р Ася Николова, дерматолог в УМБАЛ „Александровска“
15.07.23
BETTY брой 110
BETTY - д-р Ася Николова, дерматолог в УМБАЛ „Александровска“

Слънцето е синоним на живот. Но лъчите му – както галят, така и разболяват и състаряват. Как да черпим сили от него, без да вредим на здравето си? Кои UV лъчи са най-опасни? И как да изберем най-адекватната защита през лятото? Попитахме д-р Ася Николова, дерматолог в УМБАЛ „Александровска“ в столицата.

Слънцето е извор на добро здраве, тонус и виталност, категорична е д-р Ася Николова. „Летният сезон е моментът, в който всеки иска да се отдаде максимално на удоволствието от въздействието на лъчите, да зареди тялото си с енергия и жизненост за цялата година. Освен положителните ефекти, които слънцето оказва върху физическата и емоционалната кондиция на човешкия организъм, то е и източник на редица вредни ефекти върху кожата, проявяващи се в по-къс или по-дълъг срок, особено след ексцесивно облъчване“, напомня дерматологът от „Александровска“.

И лекарства провокират алергии

„Моментите, прекарани под лъчите, се натрупват и оставят трайни следи върху кожата. Редовното и интензивно излагане на слънце води до изгаряния, преждевременно остаряване на кожата, потискане на имунните функции (имуносупресия) и рак на кожата, причинен както от увреждане на ДНК молекулата, така и от образуването на свободни радикали“, предупреждава кожният лекар. Алергиите също са чест проблем през лятото. „Кожата реагира незабавно. Заради лъчите все повече хора получават слънчеви алергии, фототоксични и фотоалергични реакции спрямо съставките на някои слънцезащитни препарати, на продукти за поддържане на кожата, както и на определени лекарства“, споделя опита си д-р Николова.

Кожата старее заради UVA

От светлинния спектър на слънцето най-важно значение за здравето ни имат ултравиолетовите А и В лъчи. „UVB проникват най-повърхностно – в епидермиса. Най-вече на тях се дължи изгарянето на кожата. UVA проникват по-дълбоко – в дермата. Те оказват по-далечно действие и са отговорни за фотостареенето и слънчевите алергии. Но и едните, и другите могат да причинят образуване на кожни карциноми при определени условия. Продължителното облъчване с UV лъчи води до остри и хронични увреждания и до все по-висок риск от развитие на рак“, не крие дерматологът.

Винаги изгарят, никога не почерняват

Въздействието на UV лъчите зависи от много фактори, обяснява кожният лекар. Това са типът кожа, сезонът, времето през деня, надморската височина. Д-р Николова степенува и най-уязвимите през лятото:

  • Най-чувствителни са I и II тип кожа – това са руси и синеоки хора. Те винаги изгарят и никога не почерняват.
  • Хората от III и IV тип са с кестеняви коси и кафяви очи – те рядко изгарят и лесно почерняват.
  • Тип V и VI тип са с тъмно мургава до черна кожа – те почти никога не изгарят.

Меланинът е естествената защита на кожата от вредното въздействие на UV лъчите. Най-големият ни орган има три механизма за естествена защита срещу слънцето, разкрива дерматологът:

  • потъмняване;
  • задебеляване на епидермиса;
  • регенеративен механизъм за отстраняване на увредените клетки.

„По-светлите хора имат по-несъвършен тип меланин в сравнение с по-тъмните. Това е причината, поради която се нуждаят от по-мощна фотопротекция. Естествената защита на кожата е програмирана с определен капацитет през човешкия живот. Поради това тя трябва да се щади и подпомага чрез ползването на фотозащитни препарати“, отбелязва д-р Николова.

Бременните получават пигментни петна

Особено чувствителни към UV лъчите са три категории – деца, бременни и пациенти с фотодерматози (заболявания, при които има повишена чувствителност към лъчението). „При децата защитната система е несъвършена до пубертета. Терморегулацията е недоразвита до 3-годишна възраст, което създава допълнителен риск в случаите с продължителна експозиция. Ракът на кожата почти не се среща при деца, но уврежданията, които могат да доведат до него, започват да се натрупват още в ранна възраст. Кожата има памет. Излагането на слънце по време на детството е значителен рисков фактор за последваща поява на кожни карциноми“, подчертава специалистът от „Александровска“.

Д-р Николова разяснява още, че при бременните хормоналните промени, в комбинация с облъчването, могат да доведат до хиперпигментации. При пациенти с фотодерматози пък се стига до влошаване на състоянието или до възникване на пристъп.

Дълбоки бръчки и отпусната кожа

„Докато биологичното стареене е генетично предопределено, преждевременното стареене се дължи в значителна степен на UVA лъчите“, не крие кожният лекар. Свободните радикали, породени от лъчението, причиняват непоправими вреди на дермата. „Този процес се нарича фотостареене или преждевременно стареене на кожата. Характеризира се с дълбоки бръчки и нееластична, отпусната кожа. Причиненото от слънцето преждевременно стареене не е само козметичен, но и медицински проблем, тъй като кожата губи бариерната си функция“, изтъква специалистът от „Александровска“.

SPF – що е то?

Криенето под чадъра на плажа не е достатъчна „застраховка“, напомня дерматологът. „Слънцезащитните продукти играят все по-голяма роля за предпазване на кожата от вредните лъчи. Фотопротекцията на повечето от тях се изразява чрез т.нар. SPF (Sun Protection Factor).

Австралийският стандарт се използва за оценка на защитата от UVA. Той изисква слънцезащитният продукт да абсорбира  поне 90% от тези лъчи, които са с дължина между 320 и 360 nm и се смятат за най-опасни“, обръща внимание д-р Николова.

Фотофилтри, екрани и антиоксиданти

„Съвременните фотозащитни продукти са формулирани на базата на фотофилтри – вещества, които абсорбират UV лъчите, и екрани (микропигменти) – вещества, които ги отблъскват. Освен това се прибавят антиоксиданти, които намаляват вредното действие на свободните радикали, а също и успокояващи овлажняващи съставки“, не пропуска да обясни дерматологът.

Изборът на фотопротектор се определя в зависимост от:

  • фототип (светъл тип – висок фактор);
  • интензивност на слънцето;
  • облъчвани участъци;
  • наличие на повишена фоточувствителност (деца, бременни, пациенти с фотодерматози).

Кожният лекар подчертава още, че наличието на бенки по кожата е „червен флаг“. Тези хора трябва да се пазят от лъчението и задължително да нанасят качествен защитен продукт. „Бих искала горещо да посъветвам всички да се консултират със специалист относно избора на фотопротектор, за да си спестят неприятните последствия от излагането на слънце“, казва на финала д-р Ася Николова.

cross