маг. фарм. Душан Голич

Препоръката на Вашия фармацевт е да посрещнете горещите летни дни и жаркото слънце добре подготвени – бъдете усмихнати, носете слънчеви очила и светли памучни дрехи и разбира се, ползвайте слънцезащитни продукти, както и такива за след слънчево излагане.

Слънцезащитни продукти: Дългото излагане на слънчева светлина може да предизвика промени по кожата: зачервяване, мехури, алергични реакции, а може да доведе и до сериозни токсични и имунни заболявания.

UV лъчите са част от спектъра на слънчевата светлина. До повърхността на земята достигат UVA и UVB лъчите. UVB лъчите имат по-къса дължина на вълната и причиняват промени по повърхността на кожата. UVA лъчите проникват по-дълбоко в дермата (същинската кожа) и могат да доведат до сериозни последствия след прекомерно излагане на слънце.

Съставките на слънцезащитните препарати са голямо предизвикателство за фармацевтичната индустрия. Те съдържат компоненти, които оптимално поглъщат или отблъскват лъчението. UVB лъчите носят по-малко светлинна енергия, така че защитата от тях е по-лесна, ако се ползват компоненти, които я поглъщат. От друга страна, UVA лъчите се абсорбират по-трудно. За тази цел се ползват съединения от фини частици цинк и титан, които са хомогенизирани с останалите съставки на продукта. Те образуват бял (млечен) слой по кожата, отразяващ UVA лъчението.

Референтната стойност, която описва този вид продукти се нарича SPF (слънцезащитен фактор). Най-общо, тя дава информация за това колко по-устойчива е кожата след правилно използвано слънцезащитно средство, от тази, която не е защитена. SPF стойностите между 12 и 30 представляват умерена степен на защита, докато стойностите над 30 спадат към високите степени на защита. Важно е да се припомни и че SPF предпазва най-вече от UVB лъчите. Дори и препаратът да е с висока степен на защита, това не значи, че сме напълно защитени от вредните лъчи. На упътването на конкретния продукт потърсете информация за това, дали и до каква степен предпазва от UVA лъчите.

Слънцезащитните продукти са по-мазни, а следователно и по-трайни и по-трудно се отмиват. Обикновено съдържат масла от авокадо, жожоба или кокос, които допринасят за еластичността и устойчивостта на кожата. Зехтинът е особено полезен, защото едновременно я предпазва, подхранва и ѝ придава привлекателно бронзов загар.

Продукти от този тип ще намерим под формата на крем, подходящ за нанасяне на лицето и раменете. Емулсиите и лосионите са по-течни, нанасят се по-лесно и са по-подходящи за грижа за цялото тяло.

При слънчеви алергии се препоръчва да се ползват продукти със специални противоалергични съставки. За податлива към зачервяване и раздразнения кожа има препарати на базата на термална вода или на растителна основа, гарантиращи минимум дразнение от останалите компоненти на козметичния продукт. При точковидни промени по кожата допълнителен естетичен ефект може да се постигне и с тониращи кремове, които я предпазват, но същевременно прикриват неравномерния тен и му придават слънчев загар.

Продукти за след излагане на слънце: Специалните лосиони и емулсии за грижа за кожата ще й осигурят необходимата й след излагането на слънце хидратация. Обикновено съдържат пантенол, витамини A, C, E масла с регенериращо действие, каквито например са бадемовото масло и зехтинът, маслата от кантарион и невен.