Милица Алексич

Слънцето има редица позитивни ефекти върху човешкия организъм – стимулира производството на витамин Д, подпомага обмяната на веществата и циркулацията. Въпреки това, неговите UVA и UVB лъчи могат да предизвикат сериозни увреждания на кожата, дерматологични проблеми, и дори тежки болести, така че трябва да бъдем внимателни.

Слънцезащитни продукти: UVA лъчите преминават през облаците, следователно дори да не сме изложени на пряка слънчева светлина, трябва да предпазим кожата със слънцезащитен крем, а най-вече детската. На пазара се предлагат голям брой продукти със защитен фактор 50+ SPF (sun protection factor), а има и такива с по-нисък (6, 8 или 10), среден (15, 20, 25), по-висок (30,50) и споменатия много висок фактор (50+ SPF). Всички те се нанасят около половин час преди излагане на слънце, а независимо дали са водоустойчиви, се мажат отново след всяко къпане.

Мазна кожа: Има различни типове кожа, а при склонната към омазняване, податлива на акне, кожа се препоръват продукти с матиращ ефект и мека текстура, които не запушват порите. Това са геловете от 30 до 50 SPF, филтриращи УВ лъчите.

Суха хожа: От слънцето и вятъра сухата кожа става още по-суха. За този тип се препоръчват специални препарати, които освен слънцезащитно действие, имат и хидратиращ ефект.

Третирана кожа: След пилинг, лазерни процедури или такива с хиалуронова киселина, както и при други, кожата е много по-чувствителна и податлива на раздразнения. Пазете се на сянка и ползвайте продукти с най-високите УВ фактори.

Чувствителна кожа: Същото важи за всички със свръхчувствиетелна кожа. Имайте предвид, че продуктите за тен не ни предпазват. За бебешката кожа и най-уязвимите части на тялото (устните, носът и бузите) се препоръчва да се ползват минерални кремове с висок слънцезащитен фактор. Натуралните масла като сусамовото, конопеното и кокосовото не са достатъчна защита за хората с чувствителна кожа и е препоръчително да се ползват само в ранните часове, до 8 ч. сутринта.