Текст: д-р Весел Кантарджиев, д.м., началник на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА)-София

Кога слънцето е приятел и кога – враг? Кои UV лъчи са по-опасни? Как да изберем подходящ слънцезащитен крем? Кога можем да заведем бебето си на плаж? И защо тийнейджърите с акне трябва да внимават със събирането на тен? Отговорите дава д-р Весел Кантарджиев, д.м., началник на Клиниката по дерматология във Военно-медицинска академия (ВМА)-София.

„Няма нищо по-полезно от солта и слънцето“, гласи една латинска сентенция. Но в днешно време лъчите могат да бъдат и коварен враг на кожата за хората от всички възрастови групи, признава д-р Весел Кантарджиев. „Безспорно слънцето е полезно за организма – и особено за костите, тъй като способства синтезата на витамин D, чийто дефицит води до редица заболявания на опорно-двигателния апарат (като остеопороза), на сърдечно-съдовата система, бъбреците и т.н.  Слънчевите бани също така повишават нивото на тестостерона, пазят от късогледство и лекуват депресии“, допълва дерматологът. Но лъчите имат и своята „тъмна страна“.

UV-лъчите предизвикват от бръчки до рак
Слънцето излъчва 3 вида ултравиолетови лъчи (А,В и С). Последните обикновено се блокират от озоновия слой и не достигат до земната повърхност. „UVA лъчите са по-опасни, защото имат по-голяма дължина, преминават през облаците и проникват по-дълбоко в дермата. UVB имат по-ниска прониквателна способност и по-къса дължина“, разкрива д-р Кантарджиев. При прекомерено излагане на слънце UV–А и B лъчите са отговорни за изгаряния, раздразнения, зачервявания, пигментации на кожата, за по-бързото състаряване и образуване на бръчки поради деструкцията на еластичните влакна. „Най-вече причиняват появата на преканцерози, доброкачествени и злокачествени образувания на кожата. Сред тях е и т.нар.меланом. За него е известно, че е едно от най-бързоразвиващите се и злокачествени образувания в човешкия организъм“, предупреждава началникът на Клиниката по дерматология във ВМА.

Кожата помни, най-опасни са изгарянията в детството
Продължителното излагане на слънце в т.нар. „вредни часове“ (между 11 и 15 ч.) причинява най-често базоцелуларен и спиноцелуларен карцином на кожата при хора в зряла възраст, обяснява д-р Кантарджиев. В същото време „епизоди“ на изгаряния с образуване на мехури под 18-годишна възраст са изключително опасни, защото често стават причина за меланом на по-късна възраст поради т.нар. памет на кожата, подчертава специалистът от ВМА. И препоръчва хората със светли очи и тен и руса коса да бъдат особено внимателни при излагането си на слънце заради по-ниското съдържание на меланин в кожата, което я прави много по-чувствителна към вредното действие на UV-лъчите.

Плажът крие рискове за бебетата
Кога да заведем бебето на море? Всички млади родители си задават този въпрос. „Бебетата до 6-месечна възраст е добре да се пазят от директна слънчева светлина, тъй като кожата им е много чувствителна“, категоричен е д-р Кантарджиев. Най-малките не бива да прекарват дълги часове на плажа, като е препоръчително това да е в интервала до 10 ч. сутринта и след 16 ч. следобед, когато лъчите не са толкова опасни. За децата до 4 годинки излагането на слънце във „вредните часове“ от 11 до 15 трябва да е табу. А малчуганите да ползват слънцезащитен крем с фактор най-малко 30, който предпазва както от UVA, така и от UVB. „Съветвам продуктите да се нанасят по кожата на откритите части – лице, ръце и рамене, между 15 до 30 минути преди излагане на слънце“, казва дерматологът. Наред с крема или лосиона е добре малките деца да са и със защитно облекло на плажа. Препоръчват се памучни светли дрехи, които отблъскват топлината на слънцето и поддържат тялото охладено –за разлика от тъмните цветове и изкуствените материи. „Слънцезащитният крем трябва да се нанася през около 2 часа, особено когато детето се къпе във водата или ако има фактори, които потенцират неговото отмиване от кожата“, подчертава специалистът от ВМА. Като напомня, че кожата трябва да бъде пазена от лъчите не само през лятната ваканция, а в периода от март до октомври.

Акнето може да се влоши
Особено внимателни с лъчите трябва да са и пациентите с акне. „Повечето хора смятат, че слънцето го лекува, тъй като намалява бактериите, отговорни за появата му, но всъщност под влиянието на UV-лъчите мастните жлези започват да продуцират повече себум в опитите си да намалят изсушаването на кожата, което слънцето ú причинява, нарушавайки нейната бариерна функция и увеличавайки водните загуби“, алармира д-р Кантарджиев. От друга страна, продуктите, които се използват при лечение на акне (азeлаинова киселина, бензоилпероксид, локални антибиотици) я правят още по-чувствителна и уязвима. „Не на последно място лъчите причиняват хиперпигментни петна в областта на зарастващи белези от пъпки и активни лезии. Затова е препоръчително да се избягва продължително излагане на слънце, ежедневно да се използват слънцезащитни кремове и кожата редовно да се почиства с подходящи продукти“, категоричен е дерматологът.

Студена вана и алое вера помагат, ако изгорим
Ако все пак станем жертва на болезненото слънчево изгаряне, как да помогнем на кожата си? Оказва се, че „бабините рецепти“ – като компресите с кисело мляко, остават на заден план при толкова широка гама с модерни продукти в аптеките. „Най-доброто лечение на слънчево изгаряне е превенцията, но стигне ли се до такова, е желателно да се спазят няколко основни стъпки. Първо – охладете кожата със студена или хладка вода под формата на душ, вана или студени компреси. Второ, желателно е нанасянето на локални средства, съдържащи хидрокортизон и алое вера, които едновременно имат противовъзпалителен и успокояващ ефект“, обяснява д-р Кантарджиев. Дерматологът предупреждава, че лидокаиновите кремове не са за предпочитане, тъй като могат да предизвикат алергични реакции. „При силна болка могат да се приемат нестероидни противовъзпалителни под формата на таблети. Не на последно място препоръчително е да се пие много вода, увредената кожа да бъде добре хидратирана и да се предпазва от слънцето усилено, докато оздравее“, уточнява началникът на Клиниката по дерматология във ВМА.

При много бенки мажете с висок фактор
Нанасянето на слънцезащитен крем от март до октомври д-р Весел Кантарджиев препоръчва на всички – не само на малките деца. На плажа мазането трябва да става през няколко часа, защото къпането, изпотяването и бърсането с хавлия допринасят за отстраняването му, напомня дерматологът. Как да изберем подходящия продукт? „Купувайте тези, на които има абревиатура SPF, UVA, UVB. Съответните цифри– 20, 30, 50, маркират теоретично времето, което може да прекарате на слънце, без да се предизвика изгаряне“, обяснява специалистът от ВМА. И подчертава, че хората с фамилна анамнеза за меланом, светла кожа и много бенки е добре да използват слънцезащитен продукт с
по-висока защита.