Текст: д-р Валерия Матеева, дерматолог

Слънчевите лъчи имат редица позитивни ефекти върху човешкия организъм, но прекомерното излагане на слънце крие рискове за здравето на кожата. Слънцето е основният външен фактор, който води до стареене на кожата и поява на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания. Кожата има т.нар. биологичен часовник, който отмерва времето, през което е излагана на слънце през целия живот. При достигане на определен брой часове на слънце, който е индивидуален при всеки човек, започват необратими промени в структурата на кожата и се увеличава рискът от развитие на рак на кожата – базоцелуларен и спиноцелуларен карцином.

Най-злокачественият кожен тумор – малигненият меланом – се асоциира с изгарянията на кожата, предимно в детска възраст, до седмата година от живота. Изключително важно е малките деца да не се извеждат в най-топлите часове на деня между 12 и 16 ч. и ако това се налага, да е със защитно облекло – тениска, шапка, по възможност тъкани с UV защита и с козметика за фотозащита.

Фотозащитните кремове улавят вредните UV лъчи от слънчевия спектър и предпазват кожата от изгаряне. Слънцезащитният фактор (SPF) отразява степента на защита срещу UVB лъчите и показва колко пъти се увеличава времето, за което даден тип кожа изгаря на слънце. Условието да се постигне тази слънцезащита е кремът да се нанесе в достатъчно количество 20 мин. преди излагането на слънце и прилагането му върху кожата да се подновява на всеки два часа.

Същевременно е важно слънцезащитният продукт да притежава и достатъчна защита спрямо UVA лъчите от слънчевия спектър, което е упоменато върху опаковката на продукта. Защитата единствено срещу UVB лъчите е подвеждаща, тъй като с нея се постига предпазване от изгаряне, но пропускането на UVA лъчите е безсимптомно и е основен фактор за стареене на кожата.

Продуктите за слънцезащита за деца са с подходяща за детската кожа текстура и са препоръчани за употреба след 6-месечна възраст. Те не заместват другите методи за предпазване от слънце, а само допълват грижата за детската кожа. Синтезът на витамин D, който е изключително необходим за детския организъм, се извършва дори само при излагане на ръчичките на детето на слънце за няколко минути, по време на ежедневната разходка и за него не е необходимо специално излагане на слънце.

При възрастни хора с предходни злокачествени новообразувания на кожата или с увредена от слънцето кожа се препоръчва употреба на специално разработени слънцезащитни продукти, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, но и намаляват оксидативния стрес и спомагат за нейното възстановяване. Някои марки медицинска козметика предлагат специално разработена слънцезащита, която е подходяща за употреба при други кожни заболявания като например при акне.

В обобщение, слънцезащитната козметика трябва да е с доказан произход (медицинска козметика), да се нанася в оптимално количество през чести интервали през деня, да е съобразена с индивидуалните особености на кожата и да е част от общата грижа за предпазване от слънцето.