Текст: д-р Весел Кантарджиев, дм, началник на Клиниката по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия (ВМА)-София

Няма начин да не ви се е случвало! Тръгвате с желание към плажа със „заканата“ да хванете апетитен загар – и се прибирате сломени и червени като рак, буквално „ближейки рани“ в следващите дни.

Какъв болезнен печат могат да нанесат лъчите върху кожата ни? Колко дълбоки са пораженията, когато твърде смело флиртуваме със слънцето? И как да облекчим състоянието си, ако си изпатим след престоя на плажа? Пoпитахме д-р Весел Кантарджиев, дм, началник на Клиниката по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия (ВМА)-София. 

„Когато се говори за слънчево изгаряне, за главни виновници са набедени UV-B лъчите. Малцина знаят, че слънчевата светлина е съставена от няколко типа радиация, а именно: инфрачервена, видима и ултравиолетова, като ултравиолетовият спектър се дели на UV-A, UV-B, UV-C, които се различават по дължина на вълната“, обяснява д-р Весел Кантарджиев.

„Благодарение на UV-A кожата бързo потъмнява и въпреки че разполагат с малко енергия, може да причинят сериозни увреждания, прониквайки в дълбоките слоеве на кожата“, предупреждава дерматологът. В същото време „обичайният заподозрян“ – UV-B лъчите, са по-мощни и „срещата“ с тях може да доведе дори до изменения в клетъчното ДНК.

„Тези лъчи са виновниците за сериозните изгаряния. Въпреки че се поглъщат от озоновия слой, могат да бъдат много опасни – особено за деца, подрастващи и хора със светла кожа“, алармира началникът на Кожна клиника във ВМА. Следващите в спектъра, UV-C, са най-малко опасни за кожата, защото изцяло се поглъщат от озоновия слой и реално не сме изложени на тяхното пагубно действие, допълва д-р Кантарджиев.

При трета степен поразена е и дермата

Може ли безразсъдството на плажа буквално да ни вкара в болница? Оказва се, че и този сценарий не е изключен, ако си докараме тежко слънчево изгаряне. „Степените му са три, в зависимост от това на каква дълбочина е увреждането на кожата“, уточнява дерматологът. При първата се вижда съвсем леко зачервяване.

„Пациентите съобщават, че усещат кожата си по-суха, по-топла на допир, опъната, но болката не е силна. Причината за това е, че се засяга само най-горният слой на епидермиса“, споделя опита си д-р Кантарджиев.

Лошото е, че понякога пациентите стигат и до втора степен на изгаряне по време на отпуската. „Тогава са видими мехури, изпълнени с бистра течност, оток и силна болка. Може да се наблюдава изтичане на секрет и лющене на кожата“, изрежда белезите дерматологът. Има по-страшно и от това обаче.

„Трета степен на изгаряне поразява дълбоките слоеве на кожата, включително дълбоката дерма. Засегнатата зона може да изглежда суха, с черен център и заобиколена от кожа с втора степен на изгаряне. Тук понякога се налага лечение в болнични условия. Поразеното място е без чувствителност и крие опасност от бактериална инфекция поради нарушената цялост на кожата“, предупреждава началникът на дерматологичната клиника във ВМА.

Медицинската козметика е изпитана

Превенция, превенция и пак превенция – това е „спасението“ от слънчевото изгаряне, не се уморяват да повтарят всяко лято дерматолозите. „За да не се стигне до него, трябва да се избягват т.нар. вредни часове – в интервала между 11 и 16 часа, когато слънцето е най-силно и агресивно‘‘, напомня д-р Кантарджиев.

Препоръката му е отговорно да избираме слънцезащитен продукт. „Съветвам пациентите да се консултират със своя дерматолог и да се доверят на медицински марки, които провеждат много изследвания и са защитили патенти в сферата на слънцезащитата“, подчертава специалистът от ВМА. Кремовете трябва да бъдат с фактор поне 30, да предпазват както от UV-A, така и от UV-B.

„Абревиатура SPF, както и съответните цифри – като 15, 20, 30 или 50, упоменават теоретично времето, което можете да прекарате под лъчите, без да изгорите“, обръща внимание д-р Кантарджиев.

Пациентите обаче трябва да са наясно – едно намазване не стига. Нужно е слънцезащитата на плажа да се подновява на всеки два часа, както и след всяко къпане. Откритите части на тялото през лятото пък трябва да са предпазени не само на морето или при излет в планината, а и по време на разходка из града.

Нащрек трябва да са и родителите на най-малките. „Деца, особено под 4-годишна възраст, трябва да са защитени с поне 50-и фактор, като на пазара вече има и дрехи с UV-филтри , които предпазват от слънцето”, подчертава дерматологът.

Душът – с хладка вода и без сапун

Напук на болезнения ни опит и въпреки призивите на специалистите, понякога „белята“ става – тенът не е шоколадов, а ален. В този случай много хора се сещат за изпитаните рецепти на баба – няколко кофички кисело мляко или шоков компрес с ракия. По-добре е обаче да не търсим „лек“ в хладилника, а в аптеката.

„В XXI век има достатъчно модерни методи за превенция и лечение на слънчеви изгаряния, преди да стигнем до ракията и киселото мляко”, напомня с усмивка д-р Кантарджиев.

Само мазилата обаче не помагат – на кожата ни е нужно време, за да се възстанови след „изпитанието“, на което сме я подложили. „Времето за това зависи от тежестта на изгарянето. В общи линии при по-леките случаи възстановяването отнема 2-3 дни, но при по-тежките може да стигне до 10“, не крие дерматологът.

През този период е важно да се приемат достатъчно вода и течности като цяло, слънцето да се избягва, а вземането на душ да е само с хладка вода. „Трябва да се избягват сапуни и агресивни средства, изсушаващи кожата. Дрехите да са леки и памучни, без изкуствени материи. По преценка на лекуващия лекар може да се нанасят локални емолиенти и кортикостероиди при нужда“, обяснява началникът на Кожна клиника във ВМА.

Не забравяйте – кожата помни!

Слънчевото изгаряне е много коварно, защото освен болка днес, може да ни създаде и тежки проблеми утре. „Да, постоянно се говори за полезното действие на слънцето – синтез на витамин D, борба с депресиите и болестите на опорно-двигателния апарат. Опасностите, които обаче крие, не бива да се пренебрегват“, категоричен е дерматологът.

А те са както естетически, така и здравословни. „Излагането на слънце ускорява процесите на стареене на кожата. Тя става по-тънка, по-суха, с повече бръчки. В резултат на промяна на клетъчното ДНК се появяват пигментации – кафяви петна по лицето, гърба, раменете“, изрежда негативните ефекти специалистът от ВМА. Опасността е по-сериозна при подрастващите, защото науката вече доказа, че кожата има памет.

„Изгаряния на ранна възраст – около 15-16 години, могат до доведат до поява на различни доброкачествени и злокачествени новообразувания по кожата в много по-зряла възраст. Това са актинични кератози, себорейни веруки, невуси“, предупреждава дерматологът.

Меланомът поразява все по-млади хора

„Целунатите от слънцето“ знаят, че луничките (ефелидите) през лятото буквално се „събуждат“ и мнозина се смущават от този факт. „Макар да стават по-видими, те не носят риск и не се налага премахването им. Най-сериозна опасност крият злокачествените новообразувания, а именно – базоцелуларният, спиноцелуларият карцином и малигненият меланом, който за съжаление, засяга хора на все по-млада възраст и ако не се диагностицира рано, може да даде метастази и да завърши с летален изход“, подчертава д-р Кантарджиев.

И допълва, че при появата на такива лезии бързото им премахване и последващото мониториране на пациента са ключови. „При нас, в Клиниката по дерматология към ВМА-София, всеки пациент преминава през ясно установен алгоритъм, за да бъдем максимално точни в поставянето на правилната диагноза и в лечението. Разполагаме с модерна операционна, дерматохистопатологична лаборатория  и последно поколение апаратура за дигитална дерматоскопия, за да можем да следим промените, настъпващи в лезиите по кожата“, изтъква д-р Кантарджиев.