Текст: Проф. Надежда Гаврилова

Витамин D играе важна роля за цялостното здравословно състояние на организма. Той регулира калция и усвояването на фосфора, повишава имунната система и е необходим, за да имаме силни и устойчиви мускули, зъби и кости. Много хора обаче имат дефицит на витамин D, без дори да подозират.

Какво е значението на витамин D за човешкото здраве?
Макар че се нарича витамин, витамин D на практика е стероиден хормон. Той e мастно разтворимо съединение, което се състои от три компонента: витамин D1, D2 и D3, и от което зависи правилното изразяване на повече от 2000 гена. Приемът на витамин D подпомага имунната система, оказва огромно влияние върху опорно-двигателния апарат, здравината и развитието на костите и върху имунната система. Използва се за профилактика на различни туморни заболявания – на дебелото черво, на млечната жлеза, а също така като превантивно средство за автоимунни заболявания като аутизъм, сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, невро-мускулни заболявания, остеопороза, хронични болки, настинка.

Кой е най-добрият начин да си набавим витамин D?
Неслучайно наричат витамин D „слънчевият витамин“, защото най-добрият начин витамин D да постъпи в тялото е чрез собствена синтеза, а това се случва тогава, когато кожата се облъчва от слънчевите лъчи. Известно е, че меланинът (пигментът, който придава цвят на кожата) пречи на усвояването на слънчевите лъчи, и по-специално на ултравиолетовата част на слънчевите лъчи. Хората с бяла кожа много по-лесно синтезират витамин D. Това може да стане за 15 мин. до половин час на ден. Докато по-мургавите или хората от тъмните раси трябва да се излагат почти 1 час всеки ден, за да усвоят необходимото количество от витамина. Важно е да се знае кога ултравиолетовата част на спектъра на светлината е най-силна и по кое време на деня излагаме кожата си на слънце, за да го усвояваме по-бързо и пълноценно. Обикновено за лятно време най-подходящи са часовете между 9 и 11 ч. сутринта и между 16 и 18 ч. следобед. А през зимата това е часовият пояс между 10.30 и 14 ч.

Кои са най-богатите на витамин D храни?
Безспорно това са мазните риби. На първо място сьомгата и скумрията, а на второ – всички видове риби, които може да се консумират заедно с костите. Зеленолистните зеленчуци, яйцата, черният дроб и сиренето също са богати на витамин D. При нужда той, разбира се, може да се набави и чрез прием на хранителна добавка.

Какви са признаците на недостиг на витамин D?
В кърмаческа възраст недостигът на витамин D се изразява с изпотяване, неспокойствие, намален мускулен тонус, характерно омекване на задната част на главичката на бебето. При възрастните обилното изпотяване без причина може да е признак на недостиг на витамин D. Витамин D е пряко свързан със здравината на костите и проблемите с тях са явен признак за недостиг на витамина.

Кои са заболяванията, свързани с ниски нива на витамин D в организма?
Те са възрастово обусловени. Ако витамин D не се синтезира достатъчно в организма, на първо място се променя абсорбцията на калция, а калциевите соли са тези, които определят здравината и правилното развитие на костите. Затова в ранната детска възраст заболяването, което се развива, ако има дефицит на витамин D, е рахит, а при възрастните това е остеопорозата.

От огромно значение е балансираното хранене, защото правилното действие на витамин D като хормон върху костната система зависи не само от калция, но и от наличието на други микроелементи като бор, манган и магнезий. Те допринасят за това съединителната тъкан да бъде по-стабилна и да не позволява лесното освобождаване на калций от организма.