Превенция, симптоми и лечение

Д-р Тамара Маравич,
дерматолог

Соларните уртикарии, екземите, сърбежът, петната, мехурите и папулите са заболявания свързани с определени дерматологични промени. Появат се главно след излагане на слънчева светлина като допълнителен причинител могат да бъдат и някои фотосенсибилизиращи медикаменти, парфюми и други козметични продукти. При полеките им форми се прилагат компреси, а по-тежките се лекуват с антихистамини.

Слънчевите алергии са група заболявания, които под въздействието на слънчевите лъчи върху кожата, предизвикват различни увреждания и промени по нея. Този вид алергични реакции е най-често срещан след първото излагане на слънце като генетичната предразположеност също играе съществена роля за развитието им. Дерматолозите ги класифицират спрямо симптомите им. Появата на фототоксичните и фотоалергичните реакции се свързва главно с приема на медикаменти, които повишават фоточувствителността на кожата, или с употребата на козметични продукти като парфюми и парфюмирани кремове, препарати, съдържащи съставки, извлечени от цитрусови плодове и дори някои неспециализирани слънцезащитни продукти.

Кожните изменения се характеризират със зачервявания, обриви, сърбеж, мехурчета и папули (малки издатини по кожата), а обикновено се появяват от първите минути след престоя на слънце до няколко дни по-късно.

СВЕТЛИННАТА ПОЛИМОРФНА ЕРУПЦИЯ е най-често срещаният вид слънчева алергия. Характеризира се с появата на червеникави обриви по изложените на слънчева светлина части от тялото, а понякога наподобява ухапване от насекомо. Придружена е от сърбеж. Забелязва се от първите минути до няколко часа или дни след излагане на слънцето. С течение на лятото в организма настъпват процеси на десенсабилизация, тоест кожата постепенно привиква към слънчевите лъчи и алергичните реакции намаляват интензитета си. Без оглед на това светлинната полиморфна ерупция се повтаря всяка година като най-често засегнати са областите около деколтето, ръцете и лицето. По-често срещана е при младежите и основно при жените. Това е най-често срещаният тип фотодерматит и засяга 10 от 15 пациента.

При по-леките му форми се препоръчват студени компреси и обичайните защитни мерки от УВ лъчите. В случай на по-тежки разновидности се предписват антихистамини или локално лечение с кортикостероидни кремове. Фототерапията преди слънчево излагане е много ефикасно предпазно средство.

СОЛАРНАТА УРТИКАРИЯ се появява след около петнадесетминутен престой на слънце. Освен УВ лъчите, причинител могат да бъдат и видимите лъчи. Тя се характеризира с обриви съпроводени от зачервяване, обикновено изчезващи в рамките на няколко часа. Лекува се с антихистаминови медикаменти. Продължава с години, а най-тежките форми на соларна уртикария пречат значително на нормалния живот на пациента. Трябва да се вземе под внимание и индиректното излагане на слънчева светлина, например, проникването на лъчите през прозорците на автомобила или пречупването на УВ лъчите през чадъра.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ИМАМЕ СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ?
Трябва да се консултирате с дерматолог. Съществуват фотоалергични тестове, при които за кратко време се прави експозиция с широк спектър от УВ лъчи на различни части от тялото (раменете и гърба). В повечето случаи резултатите са видими след 48 часа, докато при соларната уртикария – само след няколко минути. Ако на облъчените места се появят лезии (нарушения на тъканта на кожата), които пациентът по принцип получава при престой на слънце, то тестът е положителен. Може да се установи с точност, кой вид лъчение е причинител на алергичната реакция – УВА, УВБ или видимите лъчи. Това е от особено значение за заболелите, защото има специални слънцезащитни продукти, например препаратите против УВА лъчението.

ФОТОАЛЕРГИЧНИТЕ РЕАКЦИИ се появяват вследствие на комбинираното въздействие между слънчевите лъчи и някои химични вещества, които ползваме под формата на кремове, лосиони, грим или парфюми. Някои растителни масла също могат да предизвикат екземи и повишена пигментация по лицето и деколтето, както и определени видове антибиотици, противозачатъчни и фенотиазин. С прекъсване на употребата на тези възможни причинители изчезват и кожните изменения.

ФОТОТОКСИЧНИТЕ РЕАКЦИИ възникват в резултат на въздействието на външни причинители (агенти), абсорбиращи лъчистата енергия. Развиват се при първия контакт на кожата с фотосенсибилизиращите химични лекарствени вещества и последващото слънчево облъчване. Кожните изменения се появяват само по изложените на слънце части от тялото. Пример за подобна реакция на организма е така нареченият ливаден дерматит (Dermatitis Pratensis), появяващ се през слънчевите дни след допир на кожата с влажна трева. Няколко часа по-късно на мястото на контакта се забелязват зачервяване и подуване, образуват се мехури. Към този вид фотодерматити спада и Breloque dermatitis, възникващ след ползването на парфюми, съдържащи веществото фурокумарин, най-често в областите по врата. Лечението включва избягване на досега с външните причинители и употребата на кортикостероидни кремове.

Постепенното излагане на слънчева светлина до голяма степен намалява възможността от поява на алергични реакции. При по-слабо изразените форми трябва да се използват медицински слънцезащитни препарати, да се носят шапка и светли дрехи, докато при по-тежките е необходима консултация с дерматолог, лечение с антихистамини, локално прилагане на кортиокостероиди или фототерапия.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ:

СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ: Ползвайте слънцезащитни продукти с висок фактор (SPF 50). Нанасяйте ги през 2 часа и след всяко влизане във вода. Обърнете специално внимание на по-деликатните части: лице, деколте, рамене, корем. Избягвайте слънчева светлина в периода между 12 – 16 ч. и се постарайте да пиете повече течности.

Не се залъгвайте, съвършена защита не съществува. Нито един продукт не може да ви предпази напълно. Но, дори препаратите с най-висок фактор, няма да ви попречат да почернеете поне малко.

КАРОТИНОИДИ: Бета каротинът е известен фотопротектор. Може да се намери в състава на хранителните добавки с витамин Е, Ц, селен и рибено масло.

ВИТАМИН ПП (никотинамид): Резултатите варират – при някои пациенти влияе положително, при други – не.

АНТИХИСТАМИНИ: При превантивна защита и лечение на соларна уртикария се прилагат деслоратадин и левоцетиризин.

ФОТОТЕРАПИЯ: Навременната фототерапия дава отлични резултати. Сеансите се препоръчват като предварителна подготовка на кожата да привикне и да покаже по-голяма толерантност към УВ лъчението.

В СЛУЧАЙ НА ФОТОДЕРМАТИТ: Кремовете на базата на кортикостероидите се ползват като симптоматична терапия (докато продължават симптомите на заболяването), за да облекчат съпровождащия сърбеж и интензитета на заболяването. Антихистаминовите медикаменти облекчават, както соларните уртикарии, така и светлинната полиморфна ерупция.

БЕБЕШКАТА КОЖА и тази на по-малките деца е особено податлива на въздействието от ултравиолетовите лъчи и изисква специфични грижи. Има специално предназначени за детската кожа слънцезащитни продукти. Хората с по-светла кожа и очи или така наречените по скалата на Фицпатрик 1 и 2 фототип са също особено чувствителни.