Текст: д-р Мария Иванова от Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинска академия (ВМА)-София

Слънцето е здраве. Но когато си чувствителен към „докосването“ му, лесно може да се превърне и в неприятел. А така чаканата ваканция – в болезнен спомен. Табу ли е плажът за хората със „слънчева алергия“? Кога лъчите предизвикват сърбеж и болка? И защо жените са по-уязвими? Попитахме алерголога д-р Мария Иванова от Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинска академия (ВМА)-София.

„Слънчева алергия“ – за лекарите този термин е немислим, обяснява д-р Мария Иванова. Причината – практически, непоносимостта към лъчите, би била несъвместима с живота. „Повишената чувствителност към тях обаче е често срещан и сериозен проблем, който става все по-популярен при съвременния човек“, не крие алергологът.

Проблем, който има много лица
„Повишената фоточувствителност често предизвиква кожни промени (най-често обриви), наречени фотодерматози. Те се провокират не само от видимата слънчева светлина, а в повечето случаи от ултравиолетовия спектър“, изяснява специалистът от ВМА. При някои пациенти са достатъчни и 15 минути под лъчите, за да се появят неприятните симптоми. А прекомерното и безразсъдно излагане на слънце увеличава вероятността даден човек да се алергизира – все пак това е стрес за организма, предупреждава алергологът.

Кожата сърби силно и се зачервява
„Употребявайки термина „слънчева алергия“, обикновено пациентите имат предвид сърбящ обрив, появил се след престой на слънце. Това най-често е полиморфната светлинна ерупция, сравнително често заболяване, обхващащо изложените на лъчите зони“, уточнява д-р Иванова.

„Виновна“ за обривите е ултравиолетовата част на спектъра. „Появява се през пролетта, продължава през лятото и отшумява през есента. Обривът е силно сърбящ, а зачервяването е интензивно, като на по-нежните части на кожата може да се оформят дори мехурчета. В страните с топъл климат засяга до 20% от хората, като по-често потърпевши са онези със светла кожа и жените до 30 години“, разкрива алергологът.

Когато лъчите парят като коприва
За сметка на полиморфната светлинна ерупция, соларната (слънчева) уртикария е рядко заболяване, обяснява д-р Иванова. „Тук причината е и във видимия, и в ултравиолетовия спектър, а проявата е доста драматична“, допълва специалистът от ВМА. Уртиките и зачервяването често обхващат цялото тяло, не са пощадени и скритите от слънце части. „Засегнати са всички възрасти, а пациентът изглежда „като ожарен от коприва“, откъдето идва и името на уртикарията. При по-тежкото протичане се засяга и общото състояние, може да се стигне до фебрилитет, втрисане и отоци (едем). Когато едемът обхване лицето, устните и/или езика, положението става наистина сериозно“, предупреждава алергологът.

Интересен феномен представлява и вторичната соларна уртикария, тя се проявява вследствие на сенсибилизация (алергизиране) към някои от приеманите от пациента медикаменти. „В нашия свят почти няма човек над 40 години, който да не приема някакво лекарство. Част от тях се натрупват или отделят през кожата, така при по-чувствителните пациенти е възможно да се провокира уртикария след излагане на слънчева светлина“, обръща внимание д-р Иванова.

Фотоалергичният дерматит има много „лица“
Фотоалергичният дерматит е диагнозата, която най-точно съответства на наложилия се термин „слънчева алергия“, разкрива специалистът от ВМА. „Сенсибилизацията“ обаче не е към лъчите, а към дадено вещество, с което организмът вече веднъж е бил в контакт. Под действието на слънчевата светлина този алерген (хаптен) се променя и свързва с някои от белтъците на нашата кожа. При хора с анамнеза за алергични реакции това дава началото на имунологична реакция, чийто резултат е алергично възпаление на кожата“, обяснява механизма д-р Иванова. Измененията са по изложените на слънце части и са с различна характеристика – от сърбеж, зачервяване и папули (пъпки, подобни на възелчета), до везикули (мехурчета) и разраняване. „Алергенът може да е външен – попаднал по контактен път по кожата или ендогенен – вътрешен. Когато е известен, проблемът се решава сравнително лесно. Да се открие алергизиращият фактор обаче невинаги е възможно“, не крие алергологът.

Автоимунните заболявания са фактор
Соларната уртикария и фотоалергичния дерматит „предпочитат“ жените в активна възраст, потвърждава д-р Мария Иванова. Защо?„Обяснението е както в хормоналните промени, съпътстващи нежния пол ежемесечно, така и в генетично повишената чувствителност на кожата на дамите. Много по-чести при жените са и автоимунните заболявания, засягащи щитовидната жлеза – това също е предразполагащ фактор за създаване на сенсибилизация. Една поликистоза на яйчниците също може да протече с кожни промени и по-голяма чувствителност към слънцето“, предупреждава специалистът от ВМА. Но подчертава – соларна уртикария е описана дори при деца, ненавършили годинка.

И лекарствата провокират обриви
„Хората над средна възраст често прилагат терапия с повече от едно лекарство, като трудно могат да се предвидят образуващите се в организма метаболити на медикамента и се случва някой от тях да провокира фотоалергична реакция“, разяснява д-р Иванова. Практически, всеки може да се окаже алерген при сензитивните пациенти. Най-често обаче оплаквания провокират лекарствата за високо кръвно, някои антибиотици и дори част от витамините. „Трябва да се внимава и с болкоуспокояващите“,  препоръчва специалистът от ВМА.

Понякога е нужна терапия за плажа
Химера ли е в такъв случай морската ваканция за пациентите, които са чувствителни към слънцето? „Плажът не би следвало да е табу за никого! Хората, оставени без достатъчно слънце, развиват тежки депресии или дефицит на витамин D, което при децата е равнозначно на рахит, а и при възрастните – не е желателно“, категорична е д-р Иванова. Излагането на лъчите обаче трябва да става разумно и дозирано. Внимателно подбраната слънцезащитна козметика е задължителна. А на хората с чувствителна кожа алергологът препоръчва да избягват изкуствени материи и да заложат на памучните, светли и естествено оцветени дрехи.

„Разбира се, тежко протичащата уртикария изисква определен режим, който трябва да се обсъди с проследяващия алерголог. За тези пациенти приемът на антихистамини е задължителен при излагане на пряка слънчева светлина. А изборът на медикамент е индивидуален“, подчертава специалистът от ВМА.

И не крие – истинската алергия не отшумява с годините, симптомите дори често се засилват.  „Това обаче не означава, че не могат да се потиснат. Напротив, в момента на нашия пазар има достатъчно мощни противоалергични медикаменти“, успокоява д-р Иванова.