Текст: д-р Весел Кантарджиев

Може ли човек да се окаже алергичен към отпуската си? Звучи наглед невероятно, но е факт – над 20% от хората изпадат в тази абсурдна ситуация. Как да „надхитрим“ слънчевата алергия, за да не вгорчи дълго бленуваната почивка? Попитахме д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия – София.

Нежната кожа на деколтето, предмишниците и подмишниците – те най-често са „на мушката“ на слънчевата алергия, обяснява д-р Весел Кантарджиев. Изявата ú може да е различна – от ситен обрив до копривна треска – зачервени, надигнати плаки. Най-неприятното обаче е, че силният сърбеж почти винаги е гарантиран. В по-тежките случаи може да се стигне и до залющване на кожата и образуване на мехури, предупреждава дерматологът.

Покосява и със закъснение
Слънчевата уртикария е два типа, уточнява д-р Кантарджиев. При фиксираната се поразява определен регион от кожата при излагане под лъчите – да речем, предмишниците или деколтето, когато свалим дългите ръкави и се „поразхвърлим“. Забавената уртикария пък е коварна, защото може да засегне и места, които сме крили от слънцето. Освен това обривът се появява и няколко часа след излагане на лъчите. Специалистите често се сблъскват и с фотодерматози като полиморфната светлинна ерупция. „Тя засяга 20% от популацията поне веднъж в живота. Появява се часове или дни след прекомерно изгаряне и винаги е ограничена в зоните на печене“, обяснява д-р Кантарджиев. Най-често пациентите се оплакват от ситен обрив, който сърби много силно. Началникът на клиниката по дерматология във ВМА предупреждава, че лошото при тази диагноза е, че често рецидивира – а следващите пристъпи обикновено са по-тежки.

С тениска и аптечка на плажа
Табу ли е плажът, ако сме със слънчева алергия? Не съвсем, успокоява дерматологът. Плажът е възможен, стига да не е във времето между 11 и 16 часа, да търсим сянка, да се мажем с максималния 50-и фактор и – за по-сигурно – да сме с тениска под чадъра. Д-р Кантарджиев препоръчва да не експериментираме със самолечение, а да направим консултация с дерматолог. Защото насоките му биха могли да ни помогнат пристъпът на алергия да остане един-единствен неприятен спомен. „Състоянието не е фатално, а лечението най-често е с противоалергични хапчета, хидратиращи кремове или мазила с пантенол, а понякога – и такива с минимално количество кортизон. Добрата новина е, че обривът се маже по схема и изчезва. Лошата – че, ако прекалим със слънцето, може да се появи пак“, не крие специалистът.

На солариум – за всеки случай
Ако вече сме си патили от неприятните подувания и сърбежи, седмица преди да тръгнем за морето, може да вземем превантивни мерки, обяснява д-р Кантарджиев. Например – да отидем 2–3 пъти на солариум, за да подготвим кожата си за „срещата“ с лъчите. Превантивното събиране на тен обаче трябва да е за много кратко – не повече от 1–2 минути, подчертава дерматологът. При много от пациентите – около 80 на сто, добър резултат дава и превантивният прием на антихистаминови медикаменти. Добре е обаче хапчетата да не се пият на „своя глава“, а след консултация със специалист – защото не са подходящи за всеки тип фотодерматози. Д-р Кантарджиев препоръчва още на хората, алергични към слънцето, да четат внимателно етикетите на тоалетите, когато попълват гардероба си за лятото. „Повечето имат защитен UV фактор, който е упоменат. А най-лесно е да се провери доколко материята абсорбира лъчите с фенерчето на смартфона“, подсказва началникът на Клиниката по дерматология на ВМА.

Изгаряме в морето заради UVB
Сянката на чадъра не ни гарантира непременно защита от неприятното изгаряне или „отключването“ на слънчева алергия, напомня д-р Весел Кантарджиев. UV лъчите са няколко типа в зависимост от дължината на вълната. Радиоактивните UVC по принцип се абсорбират от озоновия слой. UVB пък са отговорни за до болка познатото ни изгаряне. От горчив опит всеки знае – то се проявява между 12 и 24 часа след излагане на слънце, а симптомите са зачервяване, леко подуване и парене на кожата. Коварното е, че водата пропуска UVB, нещо повече – действа като лупа, затова и толкова лесно и бързо изгаряме в морето и басейна, обяснява дерматологът. „За фотоиндуцираните дерматози – или заболяванията, които се провокират или обострят от слънцето, пък са отговорни UVA лъчите“, уточнява специалистът от ВМА.