д-р Кристина Давидович

Слънчевият загар е на мода почти 100 години, откакто го популяризира Коко Шанел. Въпреки желанието ни да „хванем“ хубав тен, е важно и да запазим здравето си. Съществуват различни начини за почерняване, като е препоръчително да избягвате само един от тях. Това е солариумът, който Световната здравна организация класифицира в първа група канцерогени, и въз основа на това много страни забраниха употребата му за лица под 18 години.

Естествени слънчеви бани: Ако се излагате на слънце постепенно и внимателно – до 9:30 часа сутринта и в следобедните часове след 16:30 часа, ще намалите риска от изгаряне. Но преди това е хубаво да ексфолирате цялото тяло. Така ще отстраните мъртвите клетки и ще почернеете равномерно. За да повишите нивата на бета каротин, подпомагащ производството на меланин, е хубаво преди или след слънчевите бани да пиете прясно изцеден сок от моркови и червени плодове и зеленчуци, да консумирате доматена супа, пюре от задушени на пара моркови, подправено с лимонов сок, и други.

Продължителността на слънчевите бани се определя в зависимост от типа кожа – дали е много светла (при хората с рижа коса), светла (характерна за русокосите), светломургава (характерна за хората с кестенява коса) или маслинова, т.нар. средиземноморски тип (характерна за тези с тъмно кафява или черна коса). При първия тип се препоръчват слънчеви бани до 10 минути, при втория – до 15-20 минути, при третия – максимум 30 минути, а четвъртия – до 40 минути.

На слънце никога не се излиза, без да нанесем крем, олио, лосион или спрей със слънцезащитен фактор. Първият тип кожа изисква препарат с фактор 50, вторият с фактор 30 или 40, третият тип с фактор 20 или 30, а четвъртият тип – защитен фактор 20.

След слънчевата баня трябва да се ползват специални препарати за след излагане на слънце, които хидратират кожата и ѝ помагат да запази слънчевия загар.

Спрей тен: Това е бърза и лесна процедура за почерняване и се извършва в козметичните салони. Препаратите трябва да са нетоксични и обикновено са на базата на извлек от захарна тръстика. Процедурата продължава тридесетина минути, а цветът на кожата се задържа около десет дни, в зависимост дали полагате грижи за поддръжката му. Обикновено се избира между три вида цвят спрямо естествения тен на тялото – хавайски (за светъл тен), карибски (за по-тъмна кожа) и бразилски, предназначен за хора с тъмен тен. Изкуственото почерняване на кожата е добър избор за освежаване на тена, ако ще ходите на някое тържество, но недостатъкът му е, че трае кратко.

Внимание: Някои козметични процедури като химичния пилинг и подобни предполагат въздържане от слънчеви бани за определено време, така че е важно да се придържате към напътствията, които ви е дал вашият козметик или да се посъветвате с лекар или фармацевт.